Συγκλονιστικές μάχες και ανατροπές επιφύλασσε ο β’ γύρος των δημοτικών εκλογών. Αρκετοί μεγάλοι δήμοι στην Αττική και πρωτεύουσες νομών στην επαρχία, ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτηση των δημάρχων και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του α’ γύρου, άλλαξαν χέρια με μόνο – ως φαίνεται – κριτήριο την αλλαγή προσώπων.

Χαρακτηριστικά:
– Στην Αγία Παρασκευή ο δήμαρχος Βασίλης Γιαννακόπουλος (ΠΑΣΟΚ) έχασε από τον Βασίλη Ζορμπά (Ν.Δ.), με λιγότερες από 500 ψήφους, παρά το προβάδισμά του από τον α’ γύρο.

– Στον Άγιο Δημήτριο αναδείχθηκε δήμαρχος με 61% η υποστηριζόμενη από τους Οικολόγους και τη Δημοκρατική Αριστερά, Μαρία Ανδρούτσου, στη θέση του απερχόμενου Νίκου Λαζαρόπουλου (Ν.Δ.).

– Στο Αιγάλεω ο Χρήστος Καρδαράς (ΠΑΣΟΚ) νίκησε με άνεση τον πρόεδρο της ΤΕΔΚΝΑ και κορυφαίο αυτοδιοικητικό στέλεχος της Ν.Δ., Δημήτρη Καλογερόπουλο.

– Στην Άρτα αναδείχθηκε δήμαρχος, παρότι υστερούσε στον α’ γύρο, ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Παπαλέξης.

– Στη Βέροια η Χαρούλα Ουσουλτζόγλου (ΠΑΣΟΚ) ανέτρεψε το αποτέλεσμα του α’ γύρου απέναντι στον Λάζαρο Τσαβδαριδη (Ν.Δ.).

– Στη Γλυφάδα ο Κώστας Κόκκορης (ΠΑΣΟΚ) επικράτησε με μόλις 52 ψήφους διαφορά του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (Ν.Δ.).

– Στη Δράμα ο Κυριάκος Χαρακίδης (ΠΑΣΟΚ) κέρδισε στο νήμα τον επί χρόνια δήμαρχο της πόλης, Θωμά Μαργαρίτη (Ν.Δ.).

– Στην Έδεσσα ο Τάκης Γιάννου (Ν.Δ.) κέρδισε τον επί χρόνια δήμαρχο, Γιάννη Σόντρα (ΠΑΣΟΚ).

– Στου Ζωγράφου ο Κώστας Καλλίρης (ΠΑΣΟΚ) επικράτησε με άνεση του επί χρόνια δημάρχου, Γιάννη Καζάκου (Ν.Δ.).

– Στην Ηλιούπολη ο Βασίλης Βαλασόπουλος (ΠΑΣΟΚ) επικράτησε του έως σήμερα δημάρχου, Γιάννη Αναγνώστου (Ν.Δ.).

– Στο Ηράκλειο Αττικής ο υποψήφιος των Οικολόγων και της Δημοκρατικής Αριστεράς, Παντελής Βλασσόπουλος ήταν πρώτος με διαφορά από τον Νώντα Σπυρόπουλο (ΠΑΣΟΚ), ενώ ο απερχόμενος δήμαρχος, Σταύρος Γεωργόπουλος (Ν.Δ.) στον α’ γύρο είχε τερματίσει τέταρτος.

– Στη Θήβα ο Σπύρος Νικολάου (Ν.Δ.) συνέτριψε τον έως σήμερα δήμαρχο, Νίκο Σβίγγο (ΠΑΣΟΚ).

– Στο Μεσολόγγι ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Κατσούλης νίκησε για 200 ψήφους τον Γιώργο Πρεβεζάνο (Ν.Δ.), ενώ ο έως σήμερα δήμαρχος, Γιάννης Αναγνωστόπουλος (ΠΑΣΟΚ) είχε τερματίσει τέταρτος στον α’ γύρο.

– Στα Ιωάννινα ο Φίλιππος Φίλιος (ΠΑΣΟΚ) επικράτησε με μεγάλη διαφορά του νυν δημάρχου, Νίκου Γκόντα (Ν.Δ.).

– Στην Καισαριανή ο Αντώνης Καμπάκας (ΠΑΣΟΚ) πήρε τη δημαρχία από τον Σπύρο Τζόκα (ΣΥΡΙΖΑ) με μόλις 12 ψήφους διαφορά!

– Στην Καστοριά ο ανεξάρτητος Μανώλης Χατζησυμεωνίδης επικράτησε του νυν δημάρχου, Κώστα Λιαντσή (Ν.Δ.).
– Στο Κερατσίνι ο ανεξάρτητος Λουκάς Τζανής επικράτησε του νυν δημάρχου, Αλέκου Χρυσού (ΠΑΣΟΚ).

– Στην Κέρκυρα ο Γιάννης Τρεπεκλής (Ν.Δ.) νίκησε τον νυν δήμαρχο, Αλέκο Αυλωνίτη (ανεξάρτητος).

– Στην Κεφαλονιά ο Αλέκος Παρίσης (Ν.Δ.) επικράτησε του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ και δημάρχου σε πόλη της Κεφαλονιάς, Μάρκου Κοτσιλίνη.

– Στο Κιλκίς ο Βαγγέλης Μπαλάσκας (Ν.Δ.) επικράτησε του νυν δημάρχου, Δημήτρη Τερζίδη (ΠΑΣΟΚ).

– Στην Κομοτηνή ο Γιώργος Πετρίδης (ΠΑΣΟΚ) νίκησε τον απερχόμενο δήμαρχο, Δημήτρη Κοτσάκη (Ν.Δ.).

– Στην Κω ο Κώστας Καΐσερλης (πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, υποστηριζόμενος από τη Δημοκρατική Αριστερά) κατάφερε να υποσκελίσει τον έως σήμερα δήμαρχο, Γιώργο Κυρίτση (ΠΑΣΟΚ).

– Στη Μεταμόρφωση, ο Μίλτος Καρπέτας (ΠΑΣΟΚ) επικράτησε του έως σήμερα δημάρχου και αυτοδιοικητικού στελέχους της Ν.Δ., Δημήτρη Τζίτζιφα.

– Στη Νέα Ιωνία ο Ηρακλής Γκότσης (ΣΥΡΙΖΑ) κατέγραψε μεγάλη διαφορά απέναντι στον επί χρόνια δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Χαραλάμπους (ΠΑΣΟΚ).
– Στο Πέραμα ο ανεξάρτητος Παντελής Ζουμπούλης επικράτησε του νυν δημάρχου, Γιάννη Γλύκα (ΠΑΣΟΚ).

– Στην Πετρούπολη ο υποψήφιος του ΚΚΕ, Θωμάς Κοτσαμπάς κατάφερε να κερδίσει με διαφορά τον έως σήμερα δήμαρχο, Στέφανο Βλάχο (ΠΑΣΟΚ).

– Στη Ραφήνα ο προσωπικός φίλος του Κώστα Καραμανλή και επί χρόνια δήμαρχος, Ανδρέας Κεχαγιόγλου έχασε από τον ανεξάρτητο, Γιώργο Χριστόπουλο.

– Στα Τρίκαλα ο Χρήστος Λάππας (ΠΑΣΟΚ) κατάφερε να επικρατήσει άνετα του επί χρόνια δημάρχου, Μιχάλη Ταμήλου (Ν.Δ.).

– Στην Τρίπολη επικράτησε στο νήμα ο Γιάννης Σμυρνιώτης (Ν.Δ.) του «αντάρτη» του ΠΑΣΟΚ και πρώην δημάρχου, Δημήτρη Παυλή.

– Στην Ύδρα ο ανεξάρτητος Άγγελος Κοτρώνης κέρδισε (από τον α’ γύρο) το γνωστό αυτοδιοικητικό στέλεχος της Ν.Δ. και απερχόμενο δήμαρχο, Κωνσταντίνο Αναστόπουλο.

– Στο Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού επικράτησε ο προερχόμενος από τη ΝΔ, Παντελής Ξυριδάκης, κερδίζοντας και τους δύο πρώην δημάρχους των περιοχών και επίσης προερχόμενους από τη Ν.Δ., Παντελή Χαροκόπο και Θεόφραστο Οικονομίδη.

– Στη Φλώρινα ο Γιάννης Βοσκόπουλος (Ν.Δ.) επικράτησε του ανεξάρτητου απερχόμενου δημάρχου, Αιμίλιου Ασπρίδη.

– Στη Φυλή ο Δημήτρης Μπουραΐμης (ΠΑΣΟΚ) επικράτησε του απερχόμενου δημάρχου Λιοσίων, Χρήστου Παππού (Ν.Δ.).

– Στα Χανιά ο Μανώλης Σκουλάκης (ΠΑΣΟΚ) αφήνει το Κοινοβούλιο, αφού εξελέγη δήμαρχος και επικράτησε του απερχόμενου νομάρχη, Γρηγόρη Αρχοντάκη (ΣΥΡΙΖΑ) και του απερχόμενου δημάρχου, Κυριάκου Βιρβιδάκη (Ν.Δ.).