Τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα με την ψήφο εμπιστοσύνης που κέρδισε η κυβέρνηση συνασπισμού με μια πλειοψηφία 5 ψήφων, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Την ίδια στιγμή, οι σχολιαστές του γερμανικού Τύπου περιγράφουν την κατάσταση στην Ευρώπη ως δραματική και επισημαίνουν ότι τη γενικότερη ανησυχία τροφοδότησε η Ελλάδα και η αβεβαιότητα των επενδυτών για το κατά πόσο μπορεί να σταθεί στα πόδια της μετά την έξοδο από το μνημόνιο.
«Η εκτόξευση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων πάνω από το κρίσιμο όριο του 9% ακυρώνει τα σχέδια του Αντώνη Σαμαρά», σημειώνει ο αρθογράφος της εφημερίδας Die Welt, σύμφωνα με τη Deutsche Welle και υπενθυμίζει στους γερμανούς αναγνώστες την άρνηση του έλληνα πρωθυπουργού να δεχθεί και τρίτο πακέτο στήριξης με συνεπαγόμενο τον τερματισμό της τρόικας. Η εφημερίδα υπενθυμίζει επίσης ότι αρχές του επόμενου χρόνου προγραμματίζεται εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το Κοινοβούλιο. Και σημειώνει: «Ο Σαμαράς χρειάζεται επιτυχίες σε πολιτικό πεδίο, γι αυτό επιθυμεί να αποδείξει στους Έλληνες ότι είναι αυτός που διώχνει τη μισητή στη χώρα τρόικα. Πάντως στους ευρωπαϊκούς διαπραγματευτικούς κύκλους και με το δεδομένο των σφοδρών αντιδράσεων από τις αγορές επικρατεί η βεβαιότητα ότι η Αθήνα δεν θα τα καταφέρει να κινηθεί στις ελεύθερες αγορές μόνη της χωρίς δίχτυ προστασίας».
Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου περιγράφει τις τελευταίες εξελίξεις με τη ψήφο εμπιστοσύνης που κέρδισε η κυβέρνηση συνασπισμού με μια πλειοψηφία 5 ψήφων, που όμως καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να εγχείρημα συγκέντρωσης ενισχυμένης πλειοψηφίας 180 ψήφων για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. «Όλα αυτό προκαλεί εκνευρισμό στην ελληνική κυβέρνηση και στις αγορές, γιατί φαίνεται να είναι εμφανές ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών, ο ριζοσπαστικός ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Ο Τσίπρας θέλει την επιστροφή στην περίοδο πριν την κρίση, υπόσχεται το τέλος των στερήσεων, αύξηση των συντάξεων, μείωση της φορολογίας και καταγγελία της δανειακής σύμβασης. Ο Τσίπρας είναι λαϊκιστής και πολιτικός προβοκάτορας, αυτό όμως δεν μειώνει τη θελκτικότητα των προαναγγελιών του».
Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα προσπάθησαν να προστατεύσουν τον στενό κύκλο της πολιτικής τους πελατείας από τη θεραπεία σοκ των 4 τελευταίων χρόνων. «Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο η χώρα υποφέρει από το ότι η κρίση δεν έγινε ευκαιρία και πραγματικές πολιτικές αλλαγές, για μια νέα αρχή, κι αυτό ενισχύει το στρατόπεδο των ριζοσπαστών». Η αρθρογράφος περιγράφει τις ανασφάλειες από την περιρρέουσα οικονομική κατάσταση, παρά τη θεαματική αύξηση του τουρισμού, την ελαφρά μείωση της ανεργίας και κάποιες ελπίδες για προοπτική ανάπτυξης. Και στην κατακλείδα του άρθρου διαβάζουμε: «ταχεία λύση για την Ελλάδα δεν υπάρχει. Σε αυτή την ιδέα θα πρέπει να συνηθίσουν οι πολιτικοί στην Αθήνα, αλλά και στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες. Όποιος ήλπιζε ότι η κρίση πέρασε, απατήθηκε».
Στο στόχαστρο των αναλυτών και η Γερμανία και το γερμανικό θαύμα, που όπως επιγράφει το σχετικό του σχόλιο ο Economist, το οποίο φιλοξενεί η αυστριακή εφημερίδα die Presse, αρχίζει να ξεθωριάζει. «Επί 4 χρόνια όλος ο κόσμος απορούσε με την ανοσία της πρώτης σε μέγεθος οικονομίας της Ευρώπης έναντι των ασθενών εταίρων της. Αλλά από την τελευταία μαύρη εβδομάδα των προγνωστικών έχει γίνει σαφές ότι το γερμανικό θαύμα τελείωσε. Η ατμομηχανή της αδύναμης ευρωζώνης δεν τραβάει με το συνηθισμένο ρυθμό». Ο σχολιαστής ρίχνει το ανάθεμα κυρίως στην πολιτική. « Όλες οι εκθέσεις συμφωνούν ότι η κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις που στην πραγματικότητα είναι κοινωνικές αγαθοεργίες, όπως σύνταξη στις μητέρες ή σύνταξη στα 63, και δυσκολεύουν την οικονομία».