Το υπουργείο Υγείας έχει ακολουθήσει πλήρως τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τόνισε τη Δευτέρα ο υπουργός Μάκης Βορίδης, σημειώνοντας ακόμη πως η χώρα μας έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα προκειμένου να θωρακίσει το κράτος απέναντι στον θανατηφόρο ιό Έμπολα.
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει πει τα εξής πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν και εμείς τα έχουμε ήδη κάνει. Το πρώτο είναι ότι σε περίπτωση που υπάρχουν ταξιδιώτες προς αυτές τις χώρες πρέπει να ενημερώνονται για το τι πρέπει να κάνουν. Επομένως εμείς εκδίδουμε πλέον οδηγίες που αν υπάρχουν ταξιδιώτες τις παίρνουν και ξέρουν πως να φυλαχτούν και τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει. Το δεύτερο είναι ότι αν υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται από αυτές τις χώρες. Επίσης, έχουμε οδηγίες για τον τρόπο του χειρισμού τους από πλευράς υγειονομικού προσωπικού, αλλά και προσωπικού που βρίσκεται στις πύλες εισόδου της χώρας. Επομένως το προσωπικό είναι ενημερωμένο σχετικά και ξέρει τι είναι αυτό που πρέπει να κάνει», σημειώσε ο κ. Βορίδης, μιλώντας σήμερα στον Real FM.
Και πρόσθεσε: «Το τρίτο, έχουμε ορίσει εργαστήριο αναφοράς και έχουμε ορίσει και σημείο αναφοράς, σαν νοσοκομείο, στο οποίο γίνεται ο χειρισμός των υπόπτων κρουσμάτων. Το λέω ότι ο ορισμός του εργαστηρίου αναφοράς γίνεται γιατί απαιτεί υψηλές προδιαγραφές βιοασφάλειας και είναι ένα συγκεκριμένο εργαστήριο στην Θεσσαλονίκη που εκπληρώνει αυτές τις προδιαγραφές. Και ταυτόχρονα, προφανώς, εκεί που γίνεται ο χειρισμός των υπόπτων κρουσμάτων, υπάρχουν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις ασφάλειας, με τη μορφή της καραντίνας, ώστε να μην υπάρχει διάδοση του ιού. Έχει οριστεί νοσοκομείο για την περίπτωση που υπάρξει κρούσμα και έχει τοποθετηθεί κατάλληλο υγειονομικό προσωπικό για να χειριστεί τον ασθενή. Επομένως από αυτή την πλευρά είμαστε πλήρως συμμορφωμένοι με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ».
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας η χώρα μας έχει προχωρήσει κι ένα βήμα παραπάνω: «Έχουμε πάει ένα βήμα παραπέρα. Και μάλιστα επειδή έχουμε πάει ένα βήμα παραπέρα, ακολουθώντας μία κατεύθυνση στην οποία δεν είναι πια μέσα η Ευρώπη, αλλά είναι –μάλλον εν μέρει- οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, και κάνουμε το εξής. Σε πτήσεις οι οποίες έρχονται από μέρη που έχουν ανταποκρίσεις από αυτές τις περιοχές –γιατί εμείς απευθείας πτήσεις δεν έχουμε με αυτά τα τρία αφρικανικά κράτη- ετοιμάζουμε και θα διανέμουμε μία κάρτα για τους επιβάτες στους οποίους θα ζητάμε να μας δηλώσουν τον τόπο προέλευσής τους, από που ξεκίνησε το ταξίδι τους, όχι απλώς την ανταπόκριση, και κατά πόσο έχουν συμπτώματα ή αισθάνονται ότι έχουν κάποια συμπτώματα που ενδεχομένως θα τους τοποθετούσαν στην κατηγορία του ύποπτου κρούσματος προκειμένου εν συνεχεία να γίνει ο υγειονομικός χειρισμός. Αυτή η προσέγγιση, αυτό το μέτρο, έχει ξεκινήσει ήδη μία συζήτηση σε επίπεδο υπουργών Υγείας στην Ευρώπη, όπου η Ιταλίδα που προεδρεύει αυτή τη στιγμή στο συμβούλιο των υπουργών, συγκάλεσε μία σύσκεψη για την προσεχή Πέμπτη στις Βρυξέλλες για το ζήτημα των μέτρων που πρέπει να ληφθούν στα αεροδρόμια».
Και σημείωσε: «Επίσης, εκείνο που κάνουμε είναι μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προσλάβουμε 30 υγειονομικούς ακόμα για να τους στείλουμε στις συγκεκριμένες πύλες εισόδου και όταν λέω πύλες εισόδου εννοώ, λιμάνια, αεροδρόμια, αλλά εννοώ επίσης και τα κέντρα κράτησης των μεταναστών. Γιατί, ναι μεν στην πραγματικότητα υπάρχουν οι τυπικές επίσημες πύλες εισόδου, αλλά εμείς έχουμε κι ένα πρόβλημα με την παράνομη μετανάστευση. Κι επομένως θα πρέπει να γίνεται υγειονομικός χειρισμός και των μεταναστών που δεν εισέρχονται από κανονικές πύλες εισόδου».