Η δικαιότερη φορολογία, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων είναι οι σημαντικότερες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την αξιοποίηση των διόλου ευκαταφρόνητων πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 32 δισ. ευρώ που θα αρχίσουν να έρχονται σταδιακά στη χώρα μας το προσεχές διάστημα.
Ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, στην ειδική παρουσίαση των προτάσεων που έκανε χθες το απόγευμα από τα κεντρικά γραφεία της Κουμουνδούρου, τάχθηκε καταρχάς υπέρ μιας συμμαχίας της Αριστεράς με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και τους Πράσινους με στόχο τη διεκδίκηση της αναθεώρησης του Συμφώνου αλλά και της ενδεχόμενης διεύρυνσης των πόρων του Ταμείου.
Εξαρχής ο κ. Τσίπρας τόνισε πως από τη στιγμή που το Ταμείο Ανάκαμψης φθάνει μέχρι το έτος 2027, υπάρχουν περιθώρια αλλαγών του σχεδίου, από μια προοδευτική κυβέρνηση, εννοώντας προφανώς τη δική του. «Θα είμαστε απολύτως έτοιμοι, όταν ο λαός μας το ορίσει», είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας εμμέσως από την κυβέρνηση να ακούσει τις προτάσεις και να συζητήσει με κόμματα, φορείς και την κοινωνία των πολιτών για το σχέδιο της «επόμενης μέρας». Επεσήμανε δε, ότι ο κόσμος του 2021 δεν είναι πλέον ο ίδιος με αυτόν του 2019.
«Η πανδημία συνιστά μια ιστορική τομή. Ανάλογη των μεγάλων καταστροφικών γεγονότων που σημάδεψαν την ανθρωπότητα τον περασμένο αιώνα. Και πάντα σε αυτές τις στιγμές, όταν το συλλογικό σοκ κοπάζει, οι κοινωνίες αποκτούν μια νέα συνείδηση. Που παράγει νέες προτεραιότητες, νέες ανάγκες και φυσικά νέες ιδέες» είπε, και πρόσθεσε: «Αναθερμαίνει, όμως, και ένα στοιχείο που είναι η κινητήριος δύναμη για τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος: Την ενότητα της κοινωνίας. Την αίσθηση ότι, όπως χρειάστηκε μαζί να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο στα δύσκολα, έτσι και την επόμενη μέρα δεν γίνεται κάποιοι να ευημερούν και κάποιοι να μένουν στο σκοτάδι».
Αναλύοντας το «Σχέδιο Ελλάδα +» του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και το βασικό περίγραμμά του, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο «που πιστεύουμε ότι πραγματικά έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Μία συνεκτική στρατηγική για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που θέτει τις βάσεις για διατηρήσιμη, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη.
Ένα σχέδιο που έχει στόχο:
- Την αύξηση του ΑΕΠ με τη συμμετοχή του συνόλου της κοινωνίας.
- Τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου στην κατεύθυνση της οικονομίας της γνώσης και της αυξημένης προστιθέμενης αξίας προϊόντων και υπηρεσιών και όχι του ανταγωνισμού στη βάση της μείωσης των μισθών.
- Ένα σχέδιο που έχει στόχο τη στήριξη και ανανέωση των επιχειρήσεων και ιδίως της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε όλο το παραγωγικό και τεχνολογικό φάσμα.
- Την προστασία της εργασίας με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα και την αύξηση των μισθών.
- Ένα σχέδιο που έχει στόχο τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βασικών αγαθών.
- Την ενίσχυση του ενιαίου και καθολικού κοινωνικού κράτους.
- Τη δικαιότερη φορολογία με μείωση της φοροδιαφυγής και προοδευτική φορολόγηση, που θα ελαφρύνει χαμηλότερες και μεσαίες εισοδηματικές ομάδες.
- Ένα σχέδιο που έχει στόχο το συνολικό οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας, την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης και την ενεργειακή δημοκρατία, με κοινωνική συμμετοχή στην παραγωγή ενέργειας».
Οι δε άξονες των παρεμβάσεων είναι πέντε και αφορούν στη Δίκαιη, Πράσινη Μετάβαση, στον Μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου, την ενίσχυση της εργασίας, την ενδυνάμωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων, στον Ψηφιακός Μετασχηματισμό, την Κοινωνική Συνοχή και Ανθεκτικότητα και την Ανάπτυξη των Περιφερειών, των Πόλεων και της Υπαίθρου.