Κυβέρνηση ειδικού σκοπού, από την παρούσα Βουλή, προκειμένου έως τη λήξη της τετραετίας να διαπραγματευθεί το χρέος, να συμφωνήσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, να αλλάξει το Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο, πρότεινε ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης. Ο κ. Λυκούδης ξεκαθάρισε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και προειδοποίησε ότι υπάρχουν κρίσιμα θέματα στην παρούσα φάση που απαιτούν αυξημένες πλειοψηφίες.


Κυβέρνηση ειδικού σκοπού

«Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την πραγματική συνοχή των κοινοβουλευτικών ομάδων που τη στηρίζουν και της κοινωνίας. Αλλά κυρίως, γιατί δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το φορτίο των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα. Δηλαδή, η λύση είναι οι πρόωρες εκλογές; Όχι, βεβαίως. Οι πρόωρες εκλογές δεν είναι η λύση στη φάση αυτή. Οι εκλογές, όπως δείχνουν τα στοιχεία όλων των δημοσκοπήσεων, δεν θα δώσουν λύση. Θα περιπλέξουν το πρόβλημα ακόμη περισσότερο. Οι πολιτικές δυνάμεις που θα οδηγήσουν τη χώρα στο μέλλον είναι υπό διαμόρφωση, κατά τη γνώμη μου. Οι παρούσες πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν τη δυναμική για μια νέα αρχή και δεν έχουν πείσει την κοινωνία ότι μπορούν από μόνες τους να σηκώσουν το βάρος που απαιτούν οι αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν στη χώρα» είπε ο κ. Λυκούδης και πρόσθεσε:

«Νομίζω πως πρέπει να τολμήσουμε προς άλλη κατεύθυνση. Στη μεταβατική αυτή φάση, χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα μέσα από μια συμφωνία των βασικών πολιτικών δυνάμεων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης για μια νέα κυβέρνηση ειδικού σκοπού που θα αναδειχθεί από την παρούσα Βουλή. Μια συμφωνία η οποία θα εξαντλήσει τον εναπομείναντα χρόνο ως την άνοιξη του 2016 και θα περιέχει τα κρίσιμα θέματα που θα έχουμε στην ατζέντα το επόμενο διάστημα προς αντιμετώπιση. Διαπραγμάτευση για το χρέος, εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλαγές στον εκλογικό νόμο και στο Σύνταγμα. Είναι τρεις άξονες θεμάτων που καμία δύναμη από μόνη της δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιδιώξει να τα αντιμετωπίσει γιατί είναι θέματα κρίσιμης εθνικής σημασίας που από μόνα τους απαιτούν σημαντικά αυξημένες πλειοψηφίες».


«Όχι» σε παροχή εμπιστοσύνης

Ο κ. Λυκούδης χαρακτήρισε την πρόταση εμπιστοσύνης ως «ύστατη κίνηση απεγκλωβισμού της κυβέρνησης» διότι «έχει εξαντλήσει τα πολιτικά της αποθέματα και βρίσκεται εγκλωβισμένη σε αδιέξοδες επιλογές». Μια πρόταση «χωρίς η κυβέρνηση όμως να λέει τι θέλει να διορθώσει», μια πρόταση που στόχο έχει επίσης να αμβλύνει την έντονη αμφισβήτηση στο εσωτερικό των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης.

«Σε μια τέτοια ψηφοφορία δεν μπορείς να απαιτείς και την ψήφο των άλλων δημοκρατικών βουλευτών -νομίζω ότι είμαι ένας από αυτούς- όσων άλλων ανησυχούν για την πορεία της χώρας, θέλουν τη σταθερότητα και επιδιώκουν τη μέγιστη συναίνεση και συνεννόηση αλλά παράλληλα, δεν θέλουν να ταυτιστούν με την κυβέρνηση» ανέφερε ο ανεξάρτητος βουλευτής και ξεκαθάρισε: «Θα ψηφίσω όχι στην πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης, γιατί δεν θέλω να προστεθώ στην υποστηρικτική προς την κυβέρνηση πλειοψηφία. Η ψήφος μου αυτό μόνο το περιεχόμενο έχει».