Πεπεισμένος πως η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές τα επόμενα χρόνια εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο από το Μιλάνο, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για την απασχόληση, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η λήξη των προγραμμάτων βοήθειας δεν θα σημαίνει και «διαζύγιο» με τους πιστωτές της Ελλάδας. «Θέλουμε να το κάνουμε σωστά. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί έναν κατάλληλο εποπτικό ρόλο της οικονομίας της για την ευρωζώνη και το ΔΝΤ», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο σίγουρος είναι ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς στήριξη, ο Αν. Σαμαράς δήλωσε: «απολύτως».

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, που χρηματοδοτούν το ελληνικό πρόγραμμα, επιμένουν ότι η χώρα μας πρέπει να διατηρήσει την πρόσβαση στα κεφάλαια διάσωσης και τον επόμενο χρόνο. Η επικρατούσα άποψη μεταξύ Ευρωπαίων αξιωματούχων και του ΔΝΤ είναι ότι η πρόσβαση της Ελλάδας στην αγορά παραμένει εύθραυστη, σύμφωνα με δύο πηγές που εμπλέκονται άμεσα στις διαπραγματεύσεις.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει το Bloomberg, στη συζήτηση αυτή ρόλο έπαιξαν και οι δηλώσεις του Ντράγκι την προηγούμενη εβδομάδα, ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει σε ένα είδος προγράμματος ώστε τα ABS των ελληνικών τραπεζών να είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα αγοράς ABS της ΕΚΤ.