Στην έννοια της αποτελεσματικής Δημοκρατίας απέναντι στις κρίσεις και τις νέες προκλήσεις που διαμορφώνονται παγκοσμίως, επέμεινε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κώστας Τασούλας, συμμετέχοντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στο Ζάππειο Μέγαρο, σε συζήτηση με τον Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ο κ. Τασούλας επισήμανε ότι «αν κανείς προσθέσει στο λαϊκισμό και στη δημαγωγία, την παντοδυναμία του πολιτικού μάρκετινγκ, το οποίο έχει αλλοιώσει και το φρόνημα και τις επιλογές, η φιλελεύθερη Δημοκρατία αντιμετωπίζει περισσότερο ποιοτικής φύσεως προβλήματα, για τα οποία πρέπει να γίνουν κινήσεις ανάταξης και ενίσχυσης αυτού του πολιτεύματος, το οποίο είναι παλαιό πολίτευμα σε μια σύγχρονη κοινωνία. Θέλει λοιπόν σύγχρονη θωράκιση, η οποία και μπορεί να βρεθεί και μπορεί να ισχύσει».
Στην κοινή αντίληψη ότι «ο κόσμος απομακρύνεται γιατί δεν υπάρχει συμμετοχή, άρα πρέπει να συμμετέχει», ο Πρόεδρος της Βουλής παρατήρησε πως «σε μια Δημοκρατία η συμμετοχή δεν είναι κάτι που μπορείς να το επιβάλλεις. Η Δημοκρατία είναι εντάξει με τον εαυτό της όταν παρέχει τη δυνατότητα συμμετοχής. Για να επιστρέψει ο κόσμος στην πολιτική και να μην έχουμε αυτές τις μεγάλες αποχές, τις μεγάλες εκδικητικές συμπεριφορές τις έντονες, με ψήφους εκδικήσεως, δεν θα πρέπει να περιοριζόμαστε σε αυτό που φαίνεται ότι είναι η αιτία και να ψάχνουμε να βρούμε τρόπους συμμετοχής, που τώρα με την ψηφιοποίηση έχουν γίνει και πιο εύκολοι και πιο εκτεταμένοι και πιο διαδεδομένοι, αλλά πρέπει να διευκολύνουμε τις Δημοκρατίες ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές. Να καταργήσουμε γραφειοκρατίες, να καταπολεμήσουμε ευθυνοφοβίες, να υπάρχει μεγαλύτερη ταχύτητα. Κι αν ο κόσμος δει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, τότε και μια άλλη σύγχρονη μάστιγα και απειλή για τη Δημοκρατία, που είναι οι ψευδείς πληροφορίες και η παραπληροφόρηση που κατακλύζει τα πάντα, θα μπορέσει να αντιμετωπισθεί. Αντί να περιμένουμε να έρθει η επόμενη παραπληροφόρηση, γιατί να μην κάνεις πιο αποτελεσματικά και πιο γρήγορα τη δουλειά σου, ώστε να μην υπάρχει η ροπή του κόσμου προς την παραπληροφόρηση, προς την εκδίκηση, προς το παράπονο, προς την γκρίνια;», σημείωσε.
Όσον αφορά στην πανδημία και την περιβαλλοντική κρίση, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «πρέπει τα κράτη μέλη (των ευρωπαϊκών και των διεθνών οργανισμών), εμείς, να αναθέσουμε αυτά τα θέματα να τα χειριστούν ευρύτεροι οργανισμοί στους οποίους μετέχουμε και να δεχτούμε τα αποτελέσματα, τα συμπεράσματα και τις επιταγές, όσο ενοχλητική κι αν ακούγεται αυτή η λέξη, των διεθνών αυτών φορέων, προκειμένου και στο υγειονομικό και στο περιβαλλοντικό σκέλος να αποφύγουμε τα χειρότερα».