Με άκρως κολακευτικά σχόλια αναφέρθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό ο Ισπανός ομόλογός του, στο πλαίσιο των εργασίων του Delphi Economic Forum. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του, στάθηκε στην ανάγκη να διατεθούν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού στις χώρες που τα χρειάζονται περισσότερο.
«Σε έκτακτες περιπτώσεις η χαλάρωση σε ό,τι αφορά στα πνευματικά δικαιώματα για τις πατέντες εμβολίων θα επιταχύνει την δυνατότητα παραγωγής εμβολίων. Η ΕΕ θα πρέπει να μεριμνήσει να μην έχει περιορισμούς στις εξαγωγές των δόσεων των εμβολίων και να τις κατευθύνουμε σε αυτές τις χώρες που το έχουν περισσότερο ανάγκη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σε συζήτηση με τον Πέδρο Σάντσεθ και τον δημοσιογράφο του Politico, Φλόριαν Έντερ.
«Συγχαιρω τον Κυριακο που ηταν από τους πρωτους ευρωπαιους πολιτκιους ότι τα εμβολια θα πρεπει να γίνουν παγκόσμιο αγαθο. Στηρίζω και εγώ αυτην την προσεγγιση. Είναι πολύ σημαντική πέραν της απελευθέρωσης της χρήσης των πατεντών των εμβολίων να ενισχύσουμε και τη δυνατότητα της παραγωγής εμβολίων», επισήμανε ο κ. Σάντσεθ.
«Το πράσινο πιστοποιητικό είναι πολύ σημαντικό προκειμένου να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν η ελεύθερη μετακίνηση εντός της ΕΕ», σημείωσε ακόμη ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Και συνέχισε: «Πρέπει επίσης να εφαρμοστεί σύντομα, ώστε να επιτραπούν τα ταξίδια το καλοκαίρι χωρίς ανεπιθύμητους περιορισμούς. Η τεχνική δουλειά έχει προχωρήσει πολύ και αναμένω το πράσινο πιστοποιητικό να είναι ενεργό έως τα τέλη Ιουνίου. Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».
Πολύ σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ενδοευρωπαικής συνεργασίας χαρακτήρισε από την πλευρά του ο Ισπανός πρωπουργός την εφαρμογή του πράσινου πιστοποιητικού, ενώ ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως «πρέπει να άρουμε κάποιες παρεξηγήσεις σχετικά με το πράσινο πιστοποιητικό» και εξήγησε: «Το χρειαζόμαστε προκειμένου να υπάρξουν ταξίδια χωρίς καραντίνα. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, θα θεσπίσουμε ίδιους κανόνες για τους Έλληνες, αλλά και τους τουρίστες, που θα έλθουν στη χώρα μας».
«Πρόκληση για τη μετα-Covid εποχή η ταχεία ανάπτυξη»
«Τον προηγούμενο χρόνο συνομολογήσαμε πως θα νιώσουμε μεγάλο οικονομικό πόνο για να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή. Τώρα πλέον έχουμε το εμβόλιο και μπορούμε να χαλαρώσουμε τους περιορισμούς», ανέφερε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «πλέον αυτοί οι περιορισμοί δεν οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα», και προσέθεσε: «Σε όλους όσοι μας κατηγορούν ότι εφαρμόσαμε υπερβολικούς περιορισμούς, απαντούμε πως δεν θα είχαν αντέξει τα Συστήματα Υγείας».
Στη συνέχεια της συζήτησης των δύο πρωθυπουργών με τον δημοσιογράφο του Politico, ο κ. Σάντσεθ αναφέρθηκε στη «μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας», που «είναι η ενίσχυση της νέας γενιάς και των γυναικών στη μετα-πανδημική εποχή», λέγοντας πως «οφείλουμε να αυξήσουμε τα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης», ενώ σε ό,τι αφορά στο Σύστημα Υγείας, ως προτεραιότητα ο Ισπανός πρωθυπουργός έθεσε την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι όχι μόνο η ταχεία ανάπτυξη αλλά και ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε: «Θα πρέπει να εστιάσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, σε πολύ στέρεα κοινωνικά θεμέλια και την καταπολέμηση των ανισοτήτων, αλλά και στον ψηφιακό και τον πράσινο μετασχηματισμό της Οικονομίας».
«Για μένα το εξαιρετικά ενδιαφέρον σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ότι συμβαδίζει με τις δικές μας στρατηγικές προτεραιότητες», «από εμάς εξαρτάται πως οι πόροι θα δαπανηθούν και θα επενδυθούν στους στόχους που έχουμε θέσει», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ανέφερε πως το ισπανικό σχέδιο ανάκαμψης είναι πολύ καλό, και πως Ελλάδα και Ισπανία έχουν παράδοση στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και τόνισε: «Θα πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, ώστε να απορροφήσουμε τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης».
Έκανε λόγο για «τεκτονικές πλάκες της ευρωπαϊκής πολιτικής» που «μετατοπίστηκαν όταν η Άγγέλα Μέρκελ αποφάσισε να προσχωρήσει στη λογική του Ταμείου Ανάκαμψης και του κοινού ευρωπαϊκού προγράμματος αγοράς εμβολίων» και σχολίασε: «Πολύ έμπειρη πολίτικος με τη δυνατότητα να επιτυγχάνει συμβιβασμούς. και είναι Ευρωπαία στην καρδιά της»
«Η Άγγελα Μερκελ και το αποτύπωμα της θα διαρκέσουν στην ιστορία. Είναι μία από τις μεγαλύτερες ηγέτιδες που θα έχουν θετικό αποτύπωμα στο ευρωπαϊκό όραμα» ανέφερε από την πλευρά του ο Πέδρο Σάντσεθ σημειώνοντας πως έχει «μία πολύ εποικοδομητική σχέση με την Μέρκελ».