Άναψαν από χθες το βράδυ οι πολιτικές ζυμώσεις καθώς οι βουλευτές και τα στελέχη κυρίως των δύο κυβερνητικών κομμάτων έσπευσαν να αναλύσουν την κίνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για το παρασκήνιο της απόφασης.
Το πολιτικό θερμόμετρο έπιασε κόκκινο χθες αργά το βράδυ όταν άρχισε να κυκλοφορεί η «πληροφορία» ότι η κυβέρνηση δεν έκανε τη κίνηση βασιζόμενη στους 154 βουλευτές που την στηρίζουν αλλά έχοντας εξασφαλίσει τουλάχιστον 160 στη φάση αυτή, εγγράφοντας μια δυναμική υποθήκη για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας (απαιτούνται βέβαια 180) και μια ακόμα δυναμικότερη υποθήκη για ευρεία συσπείρωση του κεντροδεξιού χώρου σε μια πιθανή (πιθανότατη) εκλογική αναμέτρηση.
Η «πληροφορία», πάντως, η οποία σημειωτέον δεν διέθετε ονοματεπώνυμο πηγής παρά μόνο «εμπιστευτικές συζητήσεις με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος», προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη ένταση στους κόλπους των ανεξάρτητων βουλευτών, των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της ΔΗΜΑΡ, με διερευνητικά τηλεφωνήματα για το ποιοί βουλευτές θα μπορούσαν στη φάση αυτή να στηρίξουν τη κυβέρνηση. Γεγονός είναι ότι αν πράγματι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει εξασφαλίσει και την ελάχιστη έστω διεύρυνση της πλειοψηφίας του τότε οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν κάνει κίνηση ματ. Αν όχι, η κίνηση κινδυνεύει να μετατραπεί σε μπούμερανγκ εντείνοντας την ένταση στο πολιτικό σκηνικό (και μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα ΝΔ -ΠΑΣΟΚ) με τον ΣΥΡΙΖΑ να επενδύει στο… μέλλον.
Υπενθυμίζεται πως οι πολιτικοί συσχετισμοί στην σημερινή βουλή έχουν ως εξής:
– ΝΔ 126 βουλευτές,
– ΠΑΣΟΚ 28 βουλευτές (σύνολο 154),
– ΣΥΡΙΖΑ 71 βουλευτές,
– Χ.Α. 16 βουλευτές,
– ΑΝ.ΕΛ. 14 βουλευτές,
– Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές 14 βουλευτές,
– ΚΚΕ 12 βουλευτές,
– ΔΗΜΑΡ 10 βουλευτές,
– Ανεξάρτητοι 9 βουλευτές.