Με δύο βασικούς στόχους πορεύεται ο κυβερνητικός συνασπισμός στην δοκιμασία της ψήφου εμπιστοσύνης, όπως αποφάσισαν χθες το βράδυ οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος.
Αφενός να βάλει ένα τέλος στις φυγόκεντρες δυνάμεις και τις ενδοκυβερνητικές τριβές που τον τελευταίο καιρό με αφορμή και τον ΕΝΦΙΑ έχουν αυξηθεί. Η πολιτική κόπωση πολλών βουλευτών της κυβέρνησης έχει καταστεί εμφανής, με τα περισσότερα «κρούσματα» να προέρχονται από το ανοιχτό μέτωπο της Χαριλάου Τρικούπη. Ωστόσο και στο εσωτερικό της ΝΔ, η εσωστρέφεια και η κατήφεια είναι διάχυτες, ενώ αρκετοί βουλευτές βγάζουν συνεχώς προς τα έξω ένα κλίμα ηττοπάθειας.
Με την ψήφο εμπιστοσύνης από το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκουν να προλάβουν τυχόν διαρροές όχι τόσο για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο για το κρίσιμο πακέτο μέτρων που αναμένεται να έρθει στη Βουλή με τον προϋπολογισμό για το 2015. Ουσιαστικά, από την κυβέρνηση κάνουν λόγο για μία κίνηση ματ προς τους κυβερνητικούς βουλευτές που θεωρούνται «επίφοβοι» για καταψήφιση των μέτρων, φωτογραφίζοντας τις ενδοκυβερνητικές αντιπολιτευτικές «φράξιες» των «παπανδρεϊκών» και «καραμανλικών».
Χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των κ. Τζιτζικώστα και Βλάχου αλλά και του ανεξάρτητου Νικήτα Κακλαμάνη που τις τελευταίες ημέρες έκαναν λόγο ανοιχτά για οικουμενική κυβέρνηση, με τον πρώτο να ζητά εμμέσως πλην σαφώς και την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά.
Αφετέρου να βάλει ένα τέλος στις συζητήσεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ώστε η κυβέρνηση να κερδίσει πολιτικό χρόνο και συγκεκριμένα ένα τετράμηνο μέχρι το Φεβρουάριο και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την κυβέρνηση επιχειρείται να αποσυνδεθεί η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης από την προεδρική εκλογή. Πάντως, όπως και να έχει θεωρείται δεδομένο ότι μία άτυπη καταμέτρηση δυνάμεων ενόψει ΠτΔ θα γίνει…
Από το κυβερνητικό επιτελείο διαμηνύουν ότι με την συγκεκριμένη «μανούβρα» θα μπει ένα τέλος στις ανοιχτές συζητήσεις που αποσταθεροποιούν τη χώρα και την οικονομία σε μία τόσο κρίσιμη καμπή, προβάλλοντας ως ελάχιστο παράδειγμα την ραγδαία άνοδο των ελληνικών spreads τις τελευταίες ημέρες.
Από το Μαξίμου έχοντας μετρήσει τα «κουκιά» εκτιμούν ότι η ψήφος εμπιστοσύνης θα μπορέσει να λειτουργήσει ως βαλβίδα αποσυμπίεσης στην συνεχώς κλιμακούμενη ένταση των τελευταίων ημερών, η οποία λειτουργεί προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκμεταλλεύεται το μομέντουμ που τον φέρνει με σημαντικό προβάδισμα πρώτο στις δημοσκοπήσεις.
Το στοίχημα της κυβέρνησης είναι να καταφέρει να πάρει τις 154 ψήφους από τους βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά και να προσελκύσει και κάποιους από τους ανεξάρτητους βουλευτές που βρίσκονται κοντά στα δύο κόμματα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα υπάρξουν και διαρροές οι οποίες αυτόματα θα σημάνουν διαγραφές.
Επιπλέον, είναι και ένα μήνυμα στην τρόικα που βρίσκεται στην Αθήνα, ότι η ασφυκτική πίεση που ασκεί στην κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική κρίση και εκλογές.
Με βάση το άρθρο 84 του Συντάγματος, η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης, γεγονός που σημαίνει ότι, αν η πρόταση της κυβέρνησης κατατεθεί τη Δευτέρα, η σχετική συζήτηση θα ξεκινήσει την Τετάρτη, ενώ αμέσως μετά το τέλος της συζήτησης, που διαρκεί το πολύ τρεις ημέρες, θα διεξαχθεί η ψηφοφορία.
Η συζήτηση πάντως με αφορμή την ψήφο εμπιστοσύνης αναμένεται να ανεβάσει έτι περαιτέρω το πολιτικό θερμόμετρο, μεταφέροντας μετά από καιρό την πολιτική αντιπαράθεση εντός της Βουλής, όπου αμφότεροι ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση θα ανοίξουν τα χαρτιά τους για το πολιτικό πλάνο που έχουν καταστρώσει.