Με μια συνεδρίαση έντονου πολιτικού ενδιαφέροντος ξεκινά τις εργασίες της την ερχόμενη Τρίτη η Ολομέλεια της Βουλής, μετά τη σύντομη διακοπή εργασιών για τις δημοτικές εκλογές.
Και αυτό διότι η ενδεχόμενη παραπομπή έως και πέντε πρώην υπουργών της Ν.Δ. για την υπόθεση του Βατοπεδίου θα είναι το λάδι στην ήδη φλέγουσα πυρά της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Το καίριο ερώτημα είναι πλέον, κατά πόσο άραγε τα όποια εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής -και το εξαγόμενο πολιτικό μήνυμα- θα επηρεάσουν την έκβαση της μυστικής ψηφοφορίας της Τρίτης.
Το βέβαιο είναι ότι στο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ ήδη υπάρχει «μουρμούρα» για την πρόταση της προανακριτικής επιτροπής, να παραπεμφθούν και οι πέντε εμπλεκόμενοι.
Ορισμένοι επικεντρώνουν την κριτική τους στο ζήτημα της παραπομπής του Γιώργου Βουλγαράκη, εκτιμώντας ότι δεν είναι επαρκώς θεμελιωμένη.
Άλλοι πάλι διατυπώνουν ερωτήματα για το θέμα του Θόδωρου Ρουσόπουλου, παρόλο που χαρακτηρίζουν «ζήτημα τιμής» την παραπομπή του.
Μένει όμως να δούμε αν η μουρμούρα αυτή θα λάβει τη μορφή διαρροών από την επίσημη πρόταση για την παραπομπή και των πέντε υπουργών στο Δικαστικό Συμβούλιο.
Αν πάντως θυμηθούμε την περίπτωση Κιλτίδη, ο οποίος τελικώς δεν παραπέμφθηκε στην προανακριτική επιτροπή παρά την εισήγηση της πλειοψηφίας, συμπεραίνουμε ότι διαρροές βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν θα πρέπει να θεωρούνται απίθανες.
Η όποια απόφαση δεν προϋποθέτει προηγούμενη «συναίνεση» των μικρότερων κομμάτων, καθώς για την απόφαση της παραπομπής ή όχι, απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών και όχι ενισχυμένη.
Πάντως τόσο το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο ΛΑΟΣ, έχουν ήδη φανερώσει με τη στάση τους ότι δεν επιθυμούν ασμένως να βάλουν τη σφραγίδα τους σε μια παραπομπή Ρουσόπουλου και Βουλγαράκη, ενώ αντίθετα τοποθετούνται με μεγαλύτερη άνεση υπέρ της παραπομπής των Π. Δούκα, Αλ. Κοντού και Ευ. Μπασιάκου, αν και ο ΛΑΟΣ διατηρεί την επιφύλαξη της ενδεχόμενης παραγραφής των αδικημάτων.