Μπορεί η κυβέρνηση διά της Σοφίας Βούλτεψη να απέκλεισε το ενδεχόμενο μίας εκλογικής αναμέτρησης τον Νοέμβριο, όμως και η κυβέρνηση και φυσικά η κυβερνητική εκπρόσωπος απέφυγαν την…ανάλυση. Απέφυγαν να καταγράψουν τους λόγους βάση των οποίων υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Κι αυτό γιατί τα επιχειρήματα όσων υποστήριζαν κάτι τέτοιο συνεχώς λιγοστεύουν ενώ αντίθετα ενισχύονται τα επιχειρήματα όσων – μεταξύ αυτών και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη – υποστηρίζουν ότι «η χώρα δεν θα αποφύγει μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση».
Πρώτον και βασικό. Είναι πλέον απίθανο να σχηματιστεί μια πλειοψηφία της τάξης των 180 ψήφων για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Μια τέτοια πλειοψηφία μπορεί να εξασφαλίσει μόνο μια έστω στιγμιαία συμμαχία ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ σενάριο που αυτή τη στιγμή μόνο ως επιστημονικής φαντασίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.
Η κυβέρνηση την ίδια στιγμή είναι φανερό ότι δεν μπορεί και ίσως δεν θέλει να σηκώσει το βάρος των νέων απαιτήσεων των δανειστών (απελευθέρωση απολύσεων νέες περικοπές συντάξεων, κατάρτιση του εφάπαξ κ.λπ).
Η κυβερνητική πλειοψηφία δοκιμάζεται συνεχώς .Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται. σε επίπεδα οριακής ανοχής προς την κυβέρνηση και ο εκ του ΠΑΣΟΚ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης βρίσκεται σε οριακή σχέση με το ίδιο του το κόμμα.
Η μέχρι τώρα «γκρίνια» των βουλευτών της ΝΔ υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να μετατραπεί σε «αντάρτικο» ειδικά αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να περάσει νέα μέτρα.
Οι εταίροι-δανειστές διέψευσαν όλες τις ελπίδες του κυβερνητικού συνασπισμού για μια έστω λεκτική στήριξη. Η συζήτηση για το χρέος που περίμεναν ότι θα είχε ήδη ανοίξει δίνοντας ένα ισχυρό πλεονέκτημα στον κυβερνητικό συνασπισμό, όχι μόνο δεν άνοιξε αλλά οι δανειστές θέτουν νέους όρους και προσκόμματα.
Υπό αυτές τις συνθήκες τα επιτελεία όλων των κομμάτων βρίσκονται σε εκλογικό συναγερμό με την αντιπολίτευση να μην αποκλείει και μια αιφνιδιαστική κίνηση από τον Αντώνη Σαμαρά.