Για τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά μίλησε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη η τουρκική προκλητικότητα. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι στόχος μας δεν είναι να οξυνθούν οι σχέσεις μας με την Τουρκία, αλλά να υπάρχει ένας εποικοδομητικός διάλογος, αρκεί η Άγκυρα να αποφεύγει τις μονομερείς προκλητικές ενέργειες.
Παράλληλα επισήμανε ότι η χώρα μας έχει καταφέρει να βρίσκεται συνεχώς η Τουρκία στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θέτοντας στη γείτονα χρονικούς ορίζοντες, στους οποίους θα πρέπει να συμμορφώνεται τηρώντας ένα ήρεμο κλίμα και αποφεύγοντας μονομερείς προκλητικές ενέργειες.
Αναφορικά με την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα, σημείωσε ότι «η εντολή που έχει δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να μην λέμε άλλα πράγματα στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό». «Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από φιλοφρονήσεις όταν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Και αυτά τα προβλήματα ανέδειξε με επάρκεια, ευθύτητα, χωρίς να προκαλέσει, αφού προκλήθηκε, ο υπουργός Εξωτερικών στην Άγκυρα» τόνισε, προσθέτοντας πως πολύ σωστά έκανε.
«Το τελευταίο 18μηνο έχουμε ζήσει μια επιθετική κλιμάκωση της στάσης της Τουρκίας, η οποία ξεκίνησε από τη “γαλάζια πατρίδα”, την αύξηση των ροών στο Αιγαίο, την εργαλειοποίηση του προσφυγικού, τις συνεχιζόμενες παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και όσα ζήσαμε πέρυσι με το Oruc Reis και βεβαίως το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Όλα αυτά δείχνουν ότι υπήρχε μια στάση της Τουρκίας, η οποία υποστήριζε ότι μπορεί να κάνει ό, τι θέλει στην περιοχή, αμφισβητώντας το Διεθνές Δίκαιο και τα όρια των κρατών. Τα γεγονότα αυτά δεν μπορούσαν να μείνουν αναπάντητα, εφόσον συνοδεύτηκαν και από μία εξαιρετικά επιθετική ρητορεία όλο το προηγούμενο διάστημα», υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Σχετικά με το Κυπριακό, τόνισε ότι η ελληνική πλευρά παραμένει στη γνωστή αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ότι η Αθήνα στηρίζει και συμπαρίσταται στη Λευκωσία, έκανε λόγο για ένα πολύ δύσκολο πλαίσιο που διαμορφώνεται στην πενταμερή από τη στάση της τουρκοκυπριακής και τουρκικής πλευράς υπέρ της δημιουργίας δύο κρατών και εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη μη συμμετοχή της ΕΕ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.