Οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, περί ενδεχομένου τραπεζικού πανικού σε περίπτωση που έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, απασχόλησαν απόψε τη Βουλή, προκαλώντας την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, υποστήριξε πως ο ίδιος δεν δήλωσε πως «θα φύγουν οι καταθέσεις αν αλλάξει η κυβέρνηση», αλλά πως το ενδεχόμενο τραπεζικού πανικού δημιουργείται εξ αντικειμένου από την έλλειψη σαφούς στάσης του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους κανόνες του Ευρωσυστήματος.
Άλλο τόσο, ο κ. Γεωργιάδης διέψευσε ότι ο πρωθυπουργός είχε κάνει αντίστοιχες αναφορές στο Εντευκτήριο της Βουλής, σχολιάζοντας για την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ, Μ. Ρεπούση, που έθιξε το ζήτημα, πως «δεν επιτρέπεται κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος να αναπαράγει τα όσα γράφουν οι παραπολιτικές στήλες των εφημερίδων».
Η αρχή της αντιπαράθεσης, έγινε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Θόδωρο Δρίτσα, ο οποίος στηλίτευσε την «κυβερνητική προπαγάνδα»:
«Ο λαλίστατος κ. Γεωργιάδης, μας λέει, όπως το είχε πει και ο αρχηγός του λίγες ημέρες πριν, πως ο ελληνικός λαός θα σηκώσει τις καταθέσεις του. Πρώτος εκπρόσωπος του ελληνικού λαού, γνήσιος και αυθεντικός, ο κ. Γεωργιάδης θα σηκώσει τις καταθέσεις του. Δεν θα σας ακολουθήσουν, κύριε Γεωργιάδη. Καλείτε τους Έλληνες να συναποθάνουν…» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Για να υπάρχουν καταθέσεις πρέπει να υπάρχει τραπεζική πίστη. Σε όλο τον κόσμο, όταν η πίστη μειώνεται, φεύγουν και οι καταθέσεις – και όταν αυξάνεται έρχονται» απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Λέτε πως θα κρατικοποιήσετε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας – κάτι που απαγορεύεται απ’ τον ιδρυτικό του νόμο. Άρα θα διαρρήξετε τη συμφωνία με την Ευρώπη, στην οποία όμως βασίζεται η τραπεζική μας πίστη. Αν τηρήσετε τη συμφωνία, η τραπεζική πίστη δεν θα χαθεί. Τι θα κάνετε όμως, όταν σας πει “όχι” η Ευρώπη, όπως λέει στον Ολαντ και τον Ρέντσι; Δική μου γνώμη είναι πως έχετε όντως κάποιο κρυφό σχέδιο: Θα σας πουν “όχι” και μετά θα επιχειρήσετε ένα δημοψήφισμα, σαν αυτό που παραλίγο να γίνει τον Νοέμβριο του 2011 και θα αποχαιρετήσουμε την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση πάρα πολύ γρήγορα» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.
«Δεν αρμόζουν εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ που έρχονται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκο κεκτημένο, αλλά θα πρέπει να σέβονται και όλες οι πηγές τα κεκτημένα του Έλληνα πολίτη – και οι εκπρόσωποι της ΝΔ να είναι προσεκτικοί όταν μιλούν για την ελληνική Οικονομία» παρενέβη αργότερα ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τριαντάφυλλος.
«Σε καμία περίπτωση δεν είναι ανεκτές δηλώσεις περί απόσυρσης καταθέσεων υπό οιαδήποτε πολιτική εξέλιξη» συμπλήρωσε.
«Δεν υπήρχε, δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις καταθέσεις των Ελλήνων. Είναι ατυχέστατη η δήλωση του κ. πρωθυπουργού, όπως ατυχής και ανεύθυνη υπήρξε η παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως στη Θεσσαλονίκη» παρατήρησε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης.
Για «μη υπεύθυνη πολιτική στάση» κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τον ‘Αδωνι Γεωργιάδη η εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση.
«Είναι σαν να λένε σε όσους έχουν καταθέσεις, “πάρτε τα χρήματά σας απ’ τις ελληνικές τράπεζες γιατί μπορεί να κυβερνήσει η αξιωματική αντιπολίτευση”. Αντί να κινδυνολογεί η ΝΔ, ας φροντίσει να μην αναγκαστούν οι Έλληνες πολίτες να πληρώσουν και το τελευταίο ευρώ που έχουν στην φοροεπιδρομή» σημείωσε.
«Είπα εγώ πως θα φύγουν οι καταθέσεις αν αλλάξει η κυβέρνηση;» απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Δηλώνει ο Τσίπρας στη ΔΕΘ πως θα κρατικοποιήσει το ΤΧΣ που απαγορεύεται απ’ το Ευρωσύστημα. Αυτό θα μας βγάλει απ’ το ευρώ» συμπλήρωσε.
Κατά τα άλλα, το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την διαδικασία επιλογής υποψηφίων δικαστών και γενικών εισαγγελέων για τα Δικαστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία και δύο μονάχα αρνητικές ψήφους – από το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή.
Η αξιωματική αντιπολίτευση συναίνεσε στην προτεινόμενη διαδικασία, όχι όμως και σε τροπολογία που κατέθεσε ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς και ο βουλευτής του κόμματος, Γιάννης Κεφαλογιάννης.