Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν θα αργήσει, ενώ χαρακτήρισε άψογο τον Νίκο Δένδια στην Τουρκία και στην ένταση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Άψογος ο χειρισμός του Νίκου Δένδια στην Τουρκία. Ο κ. Δένδιας με ευπρέπεια και ευγένεια έθιξε όλο το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, βάζοντας τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. Συνοδεύτηκαν όμως με μία θετική ατζέντα από την Τουρκία σε επίπεδο οικονομικής συνεργασίας», ανέφερε στη συνέντευξή του στον Alpha ο πρωθυπουργός για το επεισόδιο στην Άγκυρα μεταξύ Δένδια – Τσαβούσογλου και πρόσθεσε:

«Δεν ήταν η πρόθεση κανενός να τσακωθεί. Η εντολή που είχα δώσει στον κ. Δένδια ήταν ότι δεν θα αφήσεις καμία πρόκληση αναπάντητη. Όλοι γνωρίζουν ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι και ευρωτουρκικές σχέσεις. Έχω αποφύγει συστηματικά να απαντώ σε τοποθετήσεις Τούρκων αξιωματούχων. Δεν θα το κάνω και τώρα. Είναι ξεκάθαρο ποιες είναι οι διαφορές μας και που μπορούμε να βρούμε πεδίο συνεννόησης. Η Ελλάδα θα υπερασπίζεται πάντα με αυτοπεποίθηση τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Θέλω να βρούμε ένα Modus vivendi με τον Ερντογάν. Η συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο θα γίνει γιατί πρέπει να μιλάμε. Δεν πιστεύω ότι θα αργήσει ιδιαίτερα. Δεν θα έπρεπε αυτή η συνάντηση να αποτελεί είδηση. Το γεγονός ότι η Ελλάδα με αυτοπεποίθηση προβάλλει τις θέσεις της, βάζει το πλαίσιο, αποδεικνύει ότι με γνώμονα το διεθνές δίκαιο μπορεί να λύσει άλλες διαφορές, αυτό είναι η καλύτερη απόδειξη ότι η Ελλάδα είναι πάντα με τη διεθνή νομιμότητα.