Ερώτηση προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, για τα έκτακτα μέτρα νομισματικής πολιτικής και τα μέτρα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και του αποπληθωρισμού, κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Πιο συγκεκριμένα, ο Δ. Παπαδημούλης θέτει το θέμα της αποτελεσματικότητας του νέου προγράμματος της ΕΚΤ για την αγορά ενυπόθηκων τίτλων (Asset Backed Securities) από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με δεδομένο ότι, “από τη μια η έκταση της αγοράς ενυπόθηκων τίτλων στην Ευρώπη είναι αρκετά περιορισμένη, και από την άλλη, οι πρόσφατες εκκλήσεις του Προέδρου της ΕΚΤ για παροχή κρατικών εγγυήσεων για τα πιο ριψοκίνδυνα κομμάτια των τιτλοποιήσεων αυτών, έπεσαν στο κενό”.
Στη συνέχεια, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά από τον Μάριο Ντράγκι να τοποθετηθεί αναφορικά με τη λήψη, ουσιαστικών, μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης και συγκεκριμένα τον ρωτά εάν “σκοπεύει, επιτέλους, να προχωρήσει στην αγορά κρατικών ομολόγων ή ομολόγων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με στόχο τη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων στις χώρες τις ΕΕ και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας”.
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση του Δ.Παπαδημούλη προς τον Μ. Ντράγκι:
Στις 4 Σεπτεμβρίου, η ΕΚΤ ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα νομισματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, μεταξύ των οποίων και το πρόγραμμα αγοράς ενυπόθηκων τίτλων (Asset Backed Securities). Πιο συγκεκριμένα, η ΕΚΤ θα αγοράζει ενυπόθηκους τίτλους από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με στόχο, από τη μια, την εξυγίανση των ισολογισμών τους, και από την άλλη, την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία.
Πολλοί οικονομικοί αναλυτές, όμως, αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα αυτού του μέτρου, αφού από τη μια, η έκταση της αγοράς ενυπόθηκων τίτλων στην Ευρώπη είναι αρκετά περιορισμένη, και από την άλλη, οι πρόσφατες εκκλήσεις του Προέδρου της ΕΚΤ για παροχή κρατικών εγγυήσεων για τα πιο ριψοκίνδυνα κομμάτια των τιτλοποιήσεων αυτών, έπεσαν στο κενό.
Ερωτάται ο Πρόεδρος της ΕΚΤ:
1) Θεωρεί ότι επηρεάζεται αρνητικά η αποτελεσματικότητα των μέτρων νομισματικής πολιτικής από τη δημοσιονομική πολιτική που έχει επιβληθεί στην Ευρωζώνη και από την αρνητική στάση Γερμανίας και Γαλλίας στο θέμα των κρατικών εγγυήσεων;
2) Εάν ναι, σκοπεύει, επιτέλους, να προχωρήσει στην αγορά κρατικών ομολόγων ή ομολόγων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με στόχο τη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων στις χώρες τις ΕΕ και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας;