Στα όσα έγιναν χθες στην Άγκυρα αναφέρθηκε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος, κάνοντας μια δική του ανάγνωση της έντασης που σημειώθηκε on camera. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έβαλε τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια στη θέση του στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Δεν μπορούσε κανείς να περιμένει από τον Τσαβούσογλου να παραμείνει σιωπηλός», πρόσθεσε, όπως μεταδίδει η Daily Sabah.
«Η Ελλάδα ακόμη ορίζει μουφτή στη Δυτική Θράκη σαν να είναι δημόσιος αξιωματούχος, ενώ το Πατριαρχείο επιλέγει μόνο τους τους διαχειριστές του μέσω της Ιεράς Συνόδου», συνέχισε ο Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους την Παρασκευή μετά την καθιερωμένη για τους μουσουλμάνους προσευχή.
Η παρουσία του έλληνα ΥΠΕΞ χθες στην Άγκυρα μετατράπηκε σε διπλωματικό επεισόδιο και μάλιστα on camera. Ο Νίκος Δένδιας σήκωσε το γάντι και αποδόμησε λέξη προς λέξη τους προκλητικούς ισχυρισμούς του Τούρκου ομολόγου του για «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη, «επαναπροωθήσεις μεταναστών» και παραβιάσεις σε Αιγαίο και Κύπρο. Η λεκτική αυτή αντιπαράθεση και μάλιστα δημόσια δεν συνηθίζεται στη διπλωματία και ξάφνιασε πολλούς, ωστόσο η ελληνική πλευρά επιδίωξε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα, το οποίο εκτός από την Τουρκία είχε πολλούς αποδέκτες και θέλει να καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί προκλήσεις και θα παρουσιάζει τις θέσεις της χωρίς δισταγμό, όταν κρίνει ότι προκαλείται.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η δημόσια έκφραση των διαφωνιών θα μπορούσε να λειτουργήσει εκτονωτικά μετά την πιεσμένη ατμόσφαιρα των τελευταίων μηνών, ωστόσο ερώτημα παραμένει πως θα εξελιχθεί η επόμενη ημέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας των δύο χωρών, με στόχο την εμπέδωση θετικού κλίματος που θα ρίξει τις εντάσεις και θα επιτρέψει και στις δύο χώρες να «αγοράσουν» τουλάχιστον χρόνο. Τι θα γίνει όμως με τις διερευνητικές επαφές δεν γνωρίζει κανείς. Από τη στιγμή, μάλιστα, που οι δύο πλευρές δεν φαίνεται να έχουν κανένα σημείο επαφής στα φλέγοντα ζητήματα και με την Τουρκία να εκφράζει αναθεωρητικές απόψεις, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ενδεχομένως να παγώσουν.