Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενόψει και της τελικής αξιολόγησης της τρόικας στα τέλη Σεπτεμβρίου. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, «έχουμε να παρουσιάσουμε πολύ σημαντικά επιτεύγματα που έχουν αλλάξει την εικόνα της χώρας».
Στο επίκεντρο της συνάντησης στο Μαξίμου, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, βρέθηκε ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου, της εθνικής προσπάθειας για την οριστική και ασφαλή έξοδο από την κρίση.
«Υπάρχει μια κούραση, βέβαια, στον λαό, μετά από πέντε χρόνια συνεχούς προσπάθειας και θυσιών και τώρα όλοι αδημονούν για άμεσα θετικά χειροπιαστά αποτελέσματα, για αλλαγή του κλίματος», είπε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος άσκησε κριτική πρωτίστως στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι «δυστυχώς υπάρχει ένας εθνικός διχασμός, γιατί οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης και πρωτίστως της αξιωματικής, έχουν επιλέξει έναν πάρα πολύ εύκολο ρόλο που θυμίζει τις χειρότερες εκδοχές της Μεταπολίτευσης, τον ρόλο της δημαγωγίας, παροχολογίας».
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι αυτή είναι μια προσέγγιση «κατώτερη των περιστάσεων και υποτιμά τις θυσίες και αγωνίες του λαού». Αντίθετα, τόνισε, «εμείς επωμιζόμαστε το βάρος των δύσκολων διαπραγματεύσεων, ενώ το σωστό, το ηθικό, το δίκαιο είναι να υπάρξει εθνική ενότητα και εθνική συστράτευση, ώστε να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια αυτή».
Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε ότι «χρειάζεται μια εθνική διαπραγμάτευση, μια εθνική συναίνεση και ένα εθνικό καθήκον αλήθειας, που πρέπει να σεβόμαστε», γιατί, όπως συμπλήρωσε, «όταν η κυβέρνηση λέει τις δύσκολες αλήθειες και αγωνίζεται έχοντας απέναντι της τους ξένους εταίρους μας και η αντιπολίτευση λέει τα εύκολα ψέματα και απευθύνεται στο εσωτερικό και όχι εκεί που γίνεται η διαπραγμάτευση, έχουμε μια εικόνα άνιση και ψευδή και μπορεί έτσι να αποπροσανατολιστούμε στρατηγικά ως έθνος».
Ερωτηθείς εάν υπάρχει κόπωση στις ΚΟ της συγκυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «οι ΚΟ έχουν τη δημοκρατική υποχρέωση -και μιλάω εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά φαντάζομαι αυτό ισχύει για κάθε ΚΟ συγκυβερνώντος κόμματος- να επικοινωνούν με τον λαό, να αφουγκράζονται την αγωνία του πολίτη και να τη μεταφέρουν στην κυβέρνηση και τη Βουλή και αυτό κάνουν».
Πρόσθεσε δε ότι είναι πολύ εύκολο να υιοθετούνται όλα τα αιτήματα «που στο κάτω- κάτω είναι δίκαια», αλλά «το θέμα είναι τι είναι εφικτό μέσα σε έναν συσχετισμό που είναι πάρα πολύ δύσκολος και τι μπορεί να γίνει με ασφάλεια ή τι μπορεί να οδηγήσει σε μια κατεδάφιση του οικοδομήματος που με τόσο κόπο έχουμε στήσει».
Ερωτηθείς σχετικά με την επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα, η οποία (τρόικα), σύμφωνα με την ερώτηση, φαίνεται να ζητά αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο ανταγωνιστικό κανονικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη και της ανάπτυξης, από ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που δίνει θέσεις εργασίας και ευκαιρίες, για να σημειώσει ότι αυτές είναι αλλαγές διαρθρωτικές, που τις θέλουν οι πάντες «και πάνω σε αυτές μπορούμε να οικοδομήσουμε το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης». «Από εκεί και πέρα», συνέχισε, «δεν θα χαθούμε στις λεπτομέρειες, ούτε θα ανοίξουμε λανθασμένα μέτωπα που δεν πείθουν την κοινωνία και δεν προσφέρουν κάτι στην ανασυγκρότηση και ανάκαμψη της χώρας».
Υπογράμμισε ακόμα ότι «αυτός είναι ένας διάλογος πολιτικός και τεχνοκρατικός που κάνουμε σε όλα τα επίπεδα» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «μπορούμε να πείσουμε τους συνομιλητές μας», διότι η κυβέρνηση έχει να παρουσιάσει, όπως είπε, πολύ σημαντικά, οφθαλμοφανή δημοσιονομικά και τεράστια διαρθρωτικά επιτεύγματα.
Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τον εκλογικό νόμο, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η προγραμματική συμφωνία περιλαμβάνει και αυτό το ζήτημα. «Δεν θέλω να αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά συγκυριακά, ούτε να στέλνουμε λάθος μηνύματα, χρειάζονται θεσμικές λύσεις». Αυτές, τόνισε, ξεκινούν από αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα, συναίνεση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος «είναι σύμβολο εθνικής ενότητας, ρυθμιστής του πολιτεύματος, πρέπει (δε) να είναι ο άνθρωπος που μιλάει με μια γλώσσα, που ενώνει το έθνος και δίνει προοπτική και να είναι ένας αξιοπρεπής διεθνής εκπρόσωπος της χώρας».
«Άρα, λοιπόν, ας δούμε πώς αντιμετωπίζεται το θέμα αυτό και έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε κι άλλα θέματα όταν έρθει η ώρα», κατέληξε.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος ενημερώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για τις συζητήσεις και τις επαφές που είχε στο Μιλάνο στο πλαίσιο του άτυπου ΕΚΟΦΙΝ, ενώ ο κ. Βενιζέλος συζήτησε με τον πρωθυπουργό και θέματα εξωτερικής πολιτικής ενόψει τις Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθώς και ενόψει της επίσκεψής του αύριο στη Μαδρίτη για μια μεγάλη διάσκεψη για τη Λιβύη.