Το τελευταίο διάστημα αυξάνεται συνεχώς η στοχοποίηση γυναικών και ανδρών της ελληνικής αστυνομίας. Η στοχοποίηση αυτή έχει πολιτική αφετηρία, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση και τα κόμματα της αριστεράς δε διστάζουν να υιοθετήσουν ακόμη και τις πιο ευφάνταστες καταγγελίες για να κατηγορήσουν συνολικά την ελληνική αστυνομία.
Γράφει ο Θάνος Πλεύρης*
Όταν ακούγονται από βουλευτές φράσεις ότι η ΔΡΑΣΗ είναι ασκέρι εγκληματιών, οι αστυνομικοί ρίχνουν τις μολότοφ και ότι προσλαμβάνουμε ειδικούς φρουρούς για να δέρνουν τον κόσμο γίνεται αντιληπτό ότι η βία σε βάρος των αστυνομικών αποκτά πολιτική νομιμοποίηση.
Παράλληλα η πολιτική αυτή νομιμοποίηση αποθρασύνει ομάδες της άκρας αριστεράς που κυριολεκτικά στήνουν καταγγελίες απομονώνοντας στιγμές από βίντεο που παρουσιάζουν το τέλος μια σύλληψης αποκρύβοντας τη συμπεριφορά του συλληφθέντος δευτερόλεπτα πριν τη σύλληψη. Όλα αυτά ενισχύονται και από ρεπορτάζ που παρουσιάζουν τις όποιες καταγγελίες ως αποδείξεις και με αυτόν τον τρόπο η στοχοποίηση υλοποιείται.
Η στοχοποίηση αυτή μάλιστα περνά και στα ίδια τα στελέχη της αστυνομίας και δυστυχώς εσχάτως γίνονται στόχοι και μέλη οικογενειών τους. Στην πραγματικότητα η αριστερά προσπαθεί να «ιδεολογικοποιήσει» τη συζήτηση για την ασφάλεια στοχεύοντας στο να ικανοποιήσει το προνομιακό της κοινό που αντιτίθεται στο να υπάρχει εφαρμογή του νόμου σε όλη τη χώρα και ειδικά σε χώρους όπως τα Πανεπιστήμια.
Φαινόμενα αστυνομικής βίας μπορεί να υπάρχουν αλλά αυτά είναι μεμονωμένα και σίγουρα στον ίδιο μέσο όρο όπως σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Η αριστερά ωστόσο δεν ενδιαφέρεται για την απομόνωση αυτών των συγκεκριμένων περιστατικών, αλλά για τη δημιουργία μίας πλαστής εικόνας ότι το σύνολο της αστυνομίας αυθαιρετεί. Με αυτή όμως την προσέγγιση αποκτούν νομιμοποιητική βάση αυτοί που καθημερινά επιτίθενται στους αστυνομικούς με αποκορύφωμα την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του ειδικού φρουρού στη Ν. Σμύρνη.
Η Ελληνική Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έλαβε πρωτοβουλίες προκειμένου να ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο που θα προστατεύει και τον αστυνομικό από ψευδείς καταγγελίες, αλλά και τον πολίτη από τυχόν αυθαίρετη δράση αστυνομικού. Η ύπαρξη καμερών στους αστυνομικούς θα δώσει τη δυνατότητα όταν λαμβάνει χώρα ένα συμβάν να υπάρχει πλήρη εικόνα ώστε να υπάρχουν τα στοιχεία για να συλληφθούν άτομα που παρανομούν, αλλά να αποτρέπεται και οποιαδήποτε πράξη βίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται μία αμηχανία να στηρίξει το συγκεκριμένο μέτρο, διότι αντιλαμβάνεται ότι πλέον θα υπάρχει όλη η εικόνα ενός περιστατικού και δεν θα υπάρχει η δυνατότητα «τυχαίοι περαστικοί» να καταγράφουν επιλεκτικά την εικόνα που επιθυμούν για να στοχοποιήσουν τον αστυνομικό.
* Θάνος Πλεύρης, Αν. Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Βουλευτής Α Αθηνών ΝΔ