Πτυχές, και μάλιστα κοστολογημένες, του βασικού οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιαστούν το Σάββατο στη ΔΕΘ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Παναγιώτη Σκουρλέτη.
Αναφερόμενος στα χιλιάδες κενά στα σχολεία ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε: «Δεν είναι μόνο τα φετινά κενά. Από τότε που μπήκαμε στο μνημόνιο, έχουμε μία μείωση των εκπαιδευτικών κατά 30%. Όταν η κυβέρνηση στριμώχνεται, όταν αντιλαμβάνεται ότι είναι απομονωμένη, κοινωνικά και πολιτικά, θυμάται την εθνική συνεννόηση. Προφανώς αυτή η «εθνική συνεννόηση» κρύβει μια προσπάθεια διάχυσης ευθυνών και αναζήτησης συνενόχων. Κι εμείς να αναλάβουμε το κόστος αυτής της πολιτικής στάσης, αυτής της πολιτικής τοποθέτησης. Εκείνη θα αναλάβει το κόστος της πολιτικής που ζήσαμε, το κόστος της πολιτικής που έριξε τη χώρα στα βράχια; Κοιτάξτε.. Για το μόνο που δεν μπορεί κανείς να πείσει τον οποιονδήποτε είναι ότι αυτή η κυβέρνηση ακολούθησε, εφάρμοσε εθνική πολιτική. Εφάρμοσε πολιτική υπέρ των δανειστών, εφάρμοσε πολιτική υπέρ συγκεκριμένων μερίδων του πολύ μεγάλου κεφαλαίου που προσπαθεί να υλοποιήσει ακόμα και τώρα με τις ιδιωτικοποιήσεις. Διέλυσε τον κόσμο στης εργασίας..Όλα αυτά είναι εθνική πολιτική; Ας αφήσουμε τις υπεκφυγές. Βλέπετε τις τελευταίες ημέρες ποια είναι λοιπόν αυτή η εθνική υπευθυνότητα της κυβέρνησης; Μιλάει από μόνη της. Ο κ. Βενιζέλος είπε στη ΔΕΘ ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Πάμε για διαπραγμάτευση και βγαίνει αυτός που κατ΄ εξοχήν έχει υποστεί τα μύρια όσα, η Ελλάδα από το μνημόνιο και τι λέει, είναι βιώσιμο το χρέος, άρα καλά τα πήγαμε. Και μάλιστα ανέφερε και το νούμερο 60%. Το ακούσατε αυτό;».
Αναφερόμενος στα θέματα της Υγείας ο κ. Σκουρλέτης τόνισε: «Βγαίνει και ο κ. Βορίδης και λέει με έναν ανατριχιαστικό τρόπο, τι τις θέλετε τις προληπτικές εξετάσεις; Κι επειδή εδώ έχουμε και την κα Αποστολοπούλου, ρωτήστε την αν ο γυναικολόγος της, της λέει να κάνει κάθε χρόνο από μια ηλικία κι έπειτα τεστ Παπανικολάου ή να το κάνει κάθε τρία χρόνια, όπως είπε ο κ. Βορίδης, διότι έτσι το απαιτούν οι νόμοι της αγοράς. Αλίμονο λοιπόν. .. Την υποχρέωση της πολιτείας να εξασφαλίζει το δημόσιο αγαθό της υγείας να το μετατρέψουμε σε ένα απόλυτο εμπόρευμα. Αυτή λοιπόν είναι η εθνική πολιτική; Αυτή είναι η κοινωνική ευαισθησία; Αυτά είναι για να μας σηκώνεται η τρίχα και να λέμε, να απαλλαγούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα απ΄ αυτούς».
Στη συνέχεια ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στη «παροχολογία» αλλά και στην επικείμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ: «Εμείς δεν ερχόμαστε για να επαναλάβουμε αυτή την κακή παράδοση που υπήρχε μετά το ΄74 στη χώρα. Η αντιπολίτευση να τα λέει στρογγυλά, θολά, να μην δεσμεύεται, να υπόσχεται διάφορα πράγματα και να τα ξεχνάει την επομένη και να προσγειώνεται στην πραγματικότητα. Εμείς θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, σαφείς, να δεσμευτούμε απέναντι στον κόσμο, να μπορούμε και την επομένη να τον κοιτάμε στα μάτια και να αποτελέσουμε ένα διαφορετικό δείγμα γραφής. Δεν προερχόμαστε από τους κόλπους του φαύλου δικομματισμού που κυριάρχησε τις τελευταίες δεκαετίες. Θέλουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών με τα κόμματα. Θέλουμε μια άλλη σχέση κοινωνίας, πολιτικής» τόνισε και πρόσθεσε: «Ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει κάποιες βασικές πτυχές του οικονομικού μας προγράμματος, κοστολογημένες, και ταυτόχρονα θα παρουσιάσει και τις πηγές χρηματοδότησης. Και νομίζω ότι θα είμαστε εδώ τη Δευτέρα. Ερχόμαστε να καλύψουμε ανάγκες, να ιεραρχήσουμε προτεραιότητες. Μπορούμε, για παράδειγμα, να χάσουμε από τον ορίζοντά μας ότι υπάρχει 60% ανεργία στους νέους; Ότι είναι σχεδόν 30% στο σύνολο του πληθυσμού; Ότι εκατομμύρια συνανθρώπων μας δεν έχουν πρόσβαση στην ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη;.. Ότι υπήρξαν νοικοκυριά χωρίς ρεύμα».
Ερωτηθείς για το αν έσκιζε το μνημόνιο την επόμενη ημέρα ο κ. Σκουρλέτης απάντησε πως: «με γαργαλάει αυτή η ερώτηση. Αν μέχρι τότε δεν το έχει σκίσει όλο ο κ. Σαμαράς, θα σκίσουμε εμείς ό,τι απομένει. Γιατί από το Σύνταγμα και ύστερα, όπως θυμάστε, σκίζει μία-μία τις σελίδες. Δεν έχει αφήσει τίποτα πλέον. Το έχει πετάξει στην άκρη. Θα έρθουμε και δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα πια».
Αναφορικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής σημείωσε: «Ακούγοντας πριν τον κ. Παναγιωτόπουλο, η πρώτη διαπίστωση που μπορεί κανείς να κάνει είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει τι έχει συμβεί στην ελληνική κοινωνία με τα ακίνητα. Εδώ δεν πρόκειται για μία λάθος εφαρμογή. Δεν είναι ότι υπολογίσαμε πάνω-κάτω, βάλαμε έναν συντελεστή λίγο διαφορετικό. Εδώ εξ αρχής υπάρχει μια λάθος σύλληψη στην εφαρμογή αυτού του νόμου. Δηλαδή, όταν φορολογείς το ακίνητο από το πρώτο τετραγωνικό και δεν αναγνωρίζεις το αφορολόγητο της πρώτης κατοικίας, οδηγείσαι σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις. Δεύτερον. Δεν μας έλεγαν ότι το περιβόητο χαράτσι είναι κάτι το προσωρινό. Το χαράτσι μονιμοποιήθηκε, ενσωματώθηκε και οδηγηθήκαμε σ΄ αυτή την εκτρωματική κατάσταση. Πρέπει, λοιπόν, να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ. Βγαίνει και επιχαίρει ο κ. Παναγιωτόπουλος, μα δεν ακούσατε, λέει, θα μειωθεί ο φόρος αλληλεγγύης. Μα ο φόρος αλληλεγγύης ήταν υποτίθεται, έκτακτος φόρος, να τελειώσει μέσα στο 2014. Τώρα μαθαίνουμε, δια της δήθεν μείωσης, ότι θα ισχύσει και το 2015. Μας κοροϊδεύουν» και κατέληξε: «Πάμε παρακάτω. Ειδικός φόρος στα καύσιμα, που σημαίνει κάποια λίγα λεπτά λιγότερα στον καταναλωτή. Εδώ είναι κάτι το οποίο επιβάλλεται λόγω της κατάρρευσης των δημοσίων εσόδων λόγω της μη κατανάλωσης, της μη ζήτησης για τα καύσιμα, επειδή ήταν στον.. Θεό. Και αγνοούνται τελείως οι πραγματικές ανάγκες για θέρμανση των νοικοκυριών σήμερα. Δυστυχώς, αν έχουμε βαρύ χειμώνα, θα έχουμε τα ίδια τραγικά αποτελέσματα και τις ίδιες σκηνές φρίκης. Αυτά τα περί τέλους μνημονίου δεν πείθουν κανέναν. Μόλις προ ημερών συμφώνησαν για το πώς θα διευκολυνθούν οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, όπως και ότι πρέπει όντως να απολυθούν 15.000 από το δημόσιο».