Παραμένει σε έξαρση η πανδημία στη χώρα μας, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια είναι σημαντικά επιβαρυμένο, η διασπορά στην κοινότητα κυρίως στις μεγάλες πόλεις είναι μεγάλη, ενώ σύμφωνα με στοιχεία από την ιχνηλάτηση των ειδικών, οι περισσότερες μεταδόσεις αφορούν σε ενδοοικογενειακή διασπορά.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Η πίεση στα νοσοκομεία είναι τεράστια και παρατηρείται συχνά το φαινόμενο να νοσηλεύονται ολόκληρες οικογένειες, καθώς λόγω της επικράτησης της βρετανικής μετάλλαξης ο ιός έχει μπει στα σπίτι και είναι πιθανόν να κολλήσουν όλα τα μέλη της οικογένειας. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι συνολικά νοσηλεύονται στην επικράτεια 5.500 ασθενείς, με ένα μέσο όρο την εβδομάδα που μας πέρασε τις 530 νέες εισαγωγές την ημέρα. Με βάση όλα αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση σταδιακά προχωρά σε άρση των μέτρων, προκειμένου να αποφορτιστούν οι πολίτες, να κινηθεί ξανά το εμπόριο και να περάσει στην κοινωνία το μήνυμα ότι θα πρέπει να συνηθίσουμε να συμβιώνουμε με τον ιό και να τηρούμε μέτρα ατομικής προστασίας για αρκετό χρονικό διάστημα.
Τα «αγκάθια» όμως στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης σε αυτό το τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας είναι πολλά. Με τις διαδημοτικές μετακινήσεις να επιτρέπονται μόνο τα Σαββατοκύριακα, το γεγονός ότι λειτουργεί πλέον και το λιανεμπόριο εγκυμονεί κινδύνους και αυτό γιατί οι συναθροίσεις στους εξωτερικούς χώρους και η πιθανή χαλάρωση που μπορεί να επέλθει στα μέσα προστασίας από τον φονικό ιό (μάσκα) είναι πιθανό να επιφέρει νέες εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Συνεπώς το άνοιγμα των εμπορικών δραστηριοτήτων περιέχει μεγάλο ρίσκο για την κυβέρνηση, γιατί μπορεί οι καταναλωτές να πειθαρχούν στα μέτρα εντός των καταστημάτων, ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει όμως σε πλατείες, παραλίες και πάρκα. Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι μπορεί προληπτικά να παρέμβουν οι αρχές εκεί που υπάρχει συνωστισμός, ωστόσο οι εστίες υπερσυγκέντρωσης ξεπετάγονται παντού και πολλαπλασιάζονται όσο βελτιώνεται ο καιρός.
Το «βάρος» στα self test
Σημαντική παράμετρο για να μειωθεί η διασπορά αποτελεί το «εργαλείο» των self test, αν θα διανεμηθούν ομαλά και αν οι πολίτες θα υιοθετήσουν αυτό το μέτρο ατομικής προστασίας. Αυτά, προκειμένου να ανοίξουν τα λύκεια σε πρώτη φάση, την Δευτέρα, ενώ στη συνέχεια θα υιοθετηθούν και για άλλους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα ακολουθήσει η διάθεση των οικιακών αυτοδιαγνωστικών τεστ στους πολίτες ηλικίας 18 έως 67 ετών, και τέλος στους άνω των 67 ετών με το σκεπτικό ότι μεγάλο ποσοστό αυτών έχουν ήδη θωρακιστεί έναντι της νόσου μέσω του εμβολιασμού. Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εμπλέξει περισσότερο τους πολίτες στην προσπάθεια αναχαίτισης του κορονοϊού για δύο λόγους: α) Τώρα νοσούν περισσότερο οι νεότεροι, άρα απαιτείται περισσότερη προσοχή και με τη σωστή ιχνηλάτηση μέσω των self test μπορεί να μειωθεί η διασπορά. Ωστόσο, το ζητούμενο είναι να πειστούν οι νέοι να τηρήσουν τα μέτρα, ειδικά όσο πλησιάζει το καλοκαίρι και β) υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών ηλικίας 75 ετών και άνω, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί και πρέπει να προστατευτούν με ευθύνη του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.
Έκκληση υπέρ του εμβολιασμού των ηλικιωμένων
Σε παρεμβάσεις του ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, προκειμένου να θωρακιστούν έναντι του κορονοϊού. «Έχουμε απτές αποδείξεις, όχι μόνο από το εξωτερικό αλλά και από τα στοιχεία που έχουμε από την Ελλάδα, ότι η μεγάλη πλειοψηφία, η συντριπτική πλειοψηφία των ηλικιωμένων συμπολιτών μας οι οποίοι αρρωσταίνουν διασωληνώνονται ή δυστυχώς χάνουν τη ζωή τους είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και πρόσθεσε: «Η πλατφόρμα είναι μονίμως ανοιχτή και κάποιος ο οποίος ακόμα και σήμερα είναι καχύποπτος -και ο οποίος δεν έχει εμβολιαστεί- μπορεί να μπει να κλείσει ραντεβού και να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία και για τον ίδιο, γιατί προστατεύει πάνω από όλα τον εαυτό του, αλλά έχει και μία ευρύτερη κοινωνική σημασία, διότι σήμερα όλοι οι περιορισμοί τους οποίους έχουμε επιβάλει γίνονται για έναν και μόνο λόγο: για να μην έχουμε υπερβολικά μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας».
Τα επικοινωνιακά ολισθήματα
Τα επικοινωνιακά φάουλ και οι συγχυτικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών δυσκολεύουν την διαχείριση της πανδημίας και αυτό γιατί δημιουργείται στην κοινωνία κλίμα αβεβαιότητας για τα μέτρα, προκαλείται δυσπιστία στους επιβαρυμένους ψυχολογικά πολίτες και το σωστό μήνυμα που πρέπει να δοθεί αλλοιώνεται στην πορεία. Στις κυβερνητικές αυτές παλινδρομήσεις αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης, καθώς παραδέχτηκε ότι τους τελευταίους δύο μήνες δόθηκε εικόνα σύγχυσης ως προς το μήνυμα, εξηγώντας ωστόσο ότι ήταν καθαρά ένα ζήτημα επικοινωνίας και όχι ουσίας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου έχει ενοχληθεί από ορισμένα στελέχη, τα οποία σπεύδουν να προαναγγείλλουν άρση των μέτρων, δίνοντας μάλιστα χρονοδιάγραμμα, που συχνά δεν ισχύει, προκαλώντας την οργή των πολιτών, των εμπόρων αλλά και πολλών βουλευτών που καλούνται να «απολογηθούν» στους ψηφοφόρους της περιφέρειάς τους για αποπροσανατολιστικές δηλώσεις άλλων.