Μέσω κοινής δήλωσης των τομεαρχών Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρή Δρίτσα και Γιώργου Τσίπρα, η αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζει την αντίθεσή της στη μετεγκατάσταση του Συγκροτήματος Εργοστασίων Υμηττού. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη η αμυντική βιομηχανία της χώρας είναι αόρατη».
Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «για κανένα από τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα δεν υπάρχει πρόβλεψη συμμετοχής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και δεν έχει εκπονηθεί κανένα στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση της. Αντίθετα σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ μέσω της διορισμένης διοίκησης των ΕΑΣ προχώρησε σε ένα ακόμα βήμα αποδυνάμωσης τους, με την ανακοίνωση σε στελέχη και εργαζομένους την απόφαση να προχωρήσει ουσιαστικά στο κλείσιμο του Συγκροτήματος Εργοστασίων Υμηττού (ΣΕΥ)».
Σημειώνουν ότι «η διοίκηση των ΕΑΣ σήμερα απλά ανακοίνωσε στα στελέχη και στους εργαζόμενους των ΕΑΣ την μεταφορά στον χώρο 9 υπουργείων και του πρωθυπουργικού γραφείου. Χωρίς σχέδιο, χωρίς οικονομική μελέτη, χωρίς χρονοδιάγραμμα».
Ακολούθως υποστηρίζουν ότι «ο ρόλος του ΣΕΥ στην διατήρηση και ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας είναι κρίσιμος και αυταπόδεικτος καθώς στις εγκαταστάσεις του παράγονται τα μεταλλικά μέρη των πυρομαχικών όλων των διαμετρημάτων, παράγονται εξολοκλήρου τα πυρομαχικά μικρού διαμετρήματος και τμήματα του πυραύλου IRIS-T, συνεπώς το κλείσιμο του, ή η απώλεια γραμμών παραγωγής ή των παραγωγικών του δυνατοτήτων, ισοδυναμεί με αποδυνάμωση της αμυντικής ικανότητας της χώρας».
Και προσθέτουν: «Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος σε συνάντηση του με τα Σωματεία των ΕΑΣ δήλωνε άγνοια για τα σενάρια «αξιοποίησης» του ΣΕΥ αν και έχει την εποπτεία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. Ακόμα και σήμερα δεν έχει τοποθετηθεί».
Ακολούθως ρωτούν: «Θα χαθούν γραμμές παραγωγής; Τι θα γίνει με τις παραδόσεις υλικών που πρέπει να πραγματοποιήσουν τα ΕΑΣ στις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και σε πελάτες εξωτερικού; Θα χαθούν θέσεις εργασίας; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της μετεγκατάστασης;».