Στο πολιτικό προσκήνιο εξακολουθεί να παραμένει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος αναφερόμενος στον Δημήτρη Κουφοντίνα και τις εξελίξεις με την απεργία πείνας, είχε δηλώσει πως από τη «17 Νοέμβρη» δεν είχε τρομοκρατηθεί κανείς.
«Δεν σήκωσα ούτε ένα χαλίκι ποτέ για να το πετάξω και να ασκήσω βία. Αυτή είναι η παράδοση της Αριστεράς που υπηρέτησα χρόνια, από διάφορες πλευρές, και της εξωκοινοβουλευτικής και της θεσμικής. Γιατί αυτή είναι η διαδρομή μου», ανέφερε ο κ. Δρίτσας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής και απάντησε στις σφοδρές επικρίσεις που δέχθηκε όλες τις προηγούμενες ώρες για εκείνη την τοποθέτησή του.
«Γνωρίζω ότι ο πολιτικός ανταγωνισμός είναι αδυσώπητος, με πολλά, πολλά χτυπήματα κάτω από το τραπέζι. Έχω αντισταθεί, σε όλη μου τη ζωή, σε αυτή την ανθρωποφάγα πραγματικότητα και έχω αρνηθεί να ενδώσω.
Πολύ συχνά το έχω πληρώσει ακριβά. Δεν μετανιώνω, δεν θα αλλάξω. Έτσι ήμουν, έτσι είμαι, έτσι θα είμαι, όσο ζήσω ακόμα. Με αυτή την αφετηρία προσέρχομαι στη σημερινή ομιλία μου», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι ενώπιον της Βουλής, και μέσω αυτής ενώπιον των Ελλήνων και των Ελληνίδων, οφείλει να λογοδοτήσει και να εξηγήσει και να αποκαταστήσει.
«Δεν θα αναφερθώ καθόλου, παρά μόνο σε αυτό το σημείο, στην αξιότιμη κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Ούτε για το άρθρο της στα “Νέα”, ούτε για την πρωινή της παρουσία στο ΣΚΑΪ. Η κυρία Μπακογιάννη αδίκησε και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εν τω συνόλω του, και εμένα προσωπικά ως υπόσταση ανθρώπινη, ηθική και πολιτική. Έχω ευθύνη διότι, όντως δεν φρόντισα ο λόγος μου να είναι απολύτως σαφής, όσο απαιτούσαν οι περιστάσεις και να μην αφήνονται περιθώρια διπλών και τριπλών αναγνώσεων και παρερμηνειών.
Αυτήν την ευθύνη, ναι, την έχω. Ήμουν παραπάνω από ό,τι έπρεπε χαλαρός, έχοντας εμπιστοσύνη στο δημοτικό ραδιοσταθμό στον οποίο είχα κληθεί να δώσω τη συνέντευξη. Πειραιώτης… δικό μας το θεωρούμε το κανάλι, γενικώς οι Πειραιώτες, και προσερχόμαστε πάντα με καλή διάθεση και πίστη. Την αναλαμβάνω αυτή την ευθύνη, την έχω αναλάβει από την πρώτη στιγμή. Και γι’ αυτόν το λόγο, αλλά όχι τόσο γι’ αυτό, κυρίως γιατί σέβομαι απόλυτα την κ. Μπακογιάννη για όλα όσα έχει βιώσει στην προσωπική της και την πολιτική της διαδρομή, και για όσα σημαντικά την έχουν συγκροτήσει ως προσωπικότητα, μέσα σε αυτή τη διαδρομή, εξαιτίας αυτού του ειλικρινούς σεβασμού, δεν θα αντιδικίσω μαζί της», είπε ο κ. Δρίτσας.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ίδιος τόνισε ότι ανέβηκε στο βήμα για να υπερασπιστεί «τον εαυτό του και την αξιοπρέπεια του και την πραγματική αλήθεια του λόγου του». Επίσης, ανέφερε πως όλες αυτές τις ημέρες και ο ίδιος και το κόμμα του έχουν προσέλθει με δύο αγωνίες, «να μην χαθεί αυτή η ανθρώπινη ζωή, όπως κάθε ανθρώπινη ζωή και να μην δηλητηριαστεί ακόμη παραπέρα το πολιτικό σύστημα, για ζητήματα που δεν είναι καίριας σημασίας και δεν είναι αυτά που πρέπει να επιλυθούν επ’ ωφελεία του ελληνικού λαού».
«Δεν είναι ατομική υπόθεση, είναι συλλογική»
«Οι πολιτικές αντιθέσεις πρέπει αλλού να αναδειχθούν και όχι εκεί – και η ανθρώπινη ζωή να σωθεί», σημείωσε ο κ. Δρίτσας, για να επισημάνει ότι αυτά δεν τα λέει μόνο εκείνος, αλλά και τα περισσότερα κόμματα, και διανοούμενοι, και οι Ενώσεις Δικαιωμάτων και συνταγματολόγοι που μιλούν για απόλυτο δικαίωμα προστασίας της ζωής, τα είπαν νομικοί, τα είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, τα είπε ο Θέμης Σοφός. «Και η κυβέρνηση δεν ακούει. Και είναι απορίας άξιο που δεν ακούει, στο όνομα ‘της πυγμής του κράτους που δεν εκβιάζεται’», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, για να αναγνώσει στη συνέχεια το άρθρο του στο “Παρόν”, με τις θέσεις του για το ζήτημα της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα.
Ο κ. Δρίτσας συνέχισε: «Δεν σήκωσα ούτε ένα χαλίκι ποτέ για να το πετάξω και να ασκήσω βία. Αυτή είναι η παράδοση της Αριστεράς που υπηρέτησα χρόνια, από διάφορες πλευρές, και της εξωκοινοβουλευτικής και της θεσμικής. Γιατί αυτή είναι η διαδρομή μου. Και δεν είναι ατομική υπόθεση. Είναι συλλογική. Και ποτέ δεν δέχθηκα, ούτε εγώ ούτε κανένας μας, ότι μπορεί να αναθέτει κανείς στον εαυτό του, στο όνομα οποιασδήποτε ιδέας, να γίνεται τιμωρός και εκτελεστής κάποιων που έχουν ευθύνη για το ένα ή για τα άλλο ζήτημα. Αυτές είναι οι αρχές μου. Αυτές είναι η αρχές μας. Να μην ξαναγίνουν ποτέ, με αφορμή τη “17 Νοέμβρη”, όσα έγιναν όταν εκείνη στο φόρτε της και το πολιτικό σύστημα επηρεαζόταν, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ενοχοποιείται ποιος;».
«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τότε, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ως αρχηγός της 17 Νοέμβρη, και ο Περικλής Κοροβέσης κλπ», συμπλήρωσε και αναφέρθηκε σε δημοσίευμα από το βιβλίο του Αλέξη Παπαχελά για τη ζωή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όπου τον εμφανίζει να λέει, ότι είναι πεισμένος πως πίσω από τη «17 Νοέμβρη» υπήρξε το σκληρό ΠΑΣΟΚ.
«Είναι δυνατό, να μην βάλουμε πίσω όλα αυτά τα ζητήματα; Και εγώ αυτό που είπα, στη συνέντευξή μου – προφανώς το είπα με ασάφεια – αλλά αυτά είπα, αυτά θέλησα να πω και αυτά είπα», ανέφερε ο κ. Δρίτσας. Όπως τόνισε, η φράση «κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη», είχε το νόημα ότι η τρομοκρατία στην Ελλάδα δεν πέρασε, όπως πέρασε στην Ιταλία που έφτασε στα όρια του εμφυλίου.
Στην Ελλάδα δεν πέρασε. Μην το ξαναγεννάμε. Αυτή ήταν η απάντησή μου, μέσα από διακοπές, πιέσεις κλπ.. Και αν διαβάσει κανείς το σύνολο, χωρίς προκαταλήψεις, θα καταλάβει πολύ καλά τι είπα και ξέσπασε ο σάλος μετά. Αμέσως έβγαλα ανακοίνωση για αποκατάσταση», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, παραδεχόμενος πως ήταν όντως ατυχής η δήλωσή του.