«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά την Ελλάδα, καθώς αναλαμβάνει την προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) φέτος», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, στον χαιρετισμό του στην καθιερωμένη ετήσια διάλεξη του αμερικανικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη στη μνήμη του Δαυίδ Τιάνο, υπαλλήλου του προξενείου, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου συνελήφθη και εκτελέστηκε από τις ναζιστικές δυνάμεις τον Φεβρουάριο του 1942, αναφέρει το ΑΠΕ.
«Όπως πρόσφατα συζήτησα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Πικραμμένο και με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δένδια, ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την ελληνική κυβέρνηση για να υποστηρίξουμε όλες τις πτυχές της Προεδρίας και όλες τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και της μισαλλοδοξίας», τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα διαδικτυακά, λόγω των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Ο κ. Πάιατ υπενθύμισε ότι στόχοι της IHRA είναι η εκπαίδευση και η έρευνα σε σχέση με το Ολοκαύτωμα και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ακράδαντα στη δύναμη της εκπαίδευσης και της αφήγησης, ως τρόπους για να θυμόμαστε εκείνους που δολοφονήθηκαν στο Ολοκαύτωμα, υπογραμμίζοντας παράλληλα το σθένος της εβραϊκής κοινότητας εδώ, στην Ελλάδα».
«Αν μοιραζόμαστε ιστορίες για τους Έλληνες Ρωμανιώτες στα Ιωάννινα, για παράδειγμα, ή για τη γνωστή τραγουδίστρια του ρεμπέτικου Ρόζα Εσκενάζι ή για τον πυγμάχο Σολομόν Αρούχ, διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη για τις μελλοντικές γενιές», τόνισε.
«Είμαστε υπερήφανοι», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρέσβης, «για το γεγονός ότι το ελληνικό υπουργείο Άμυνας συμφώνησε να μοιραστεί τα αρχεία του σχετικά με το Ολοκαύτωμα με το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος της Ουάσιγκτον, καθώς και για το ότι συνεργαζόμαστε για την ανάκτηση και την έκθεση προσωπικών αντικειμένων που ανήκουν σε Εβραίους πρόσφυγες που χάθηκαν στο ναυάγιο της Αθηνάς το 1946».
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πάιατ, σημαντικές συνεργασίες όπως οι παραπάνω «προωθούν τις αξίες που μοιράζονται οι δημοκρατίες μας και δείχνουν ότι οι λαοί των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας στέκονται μαζί, απέναντι στο μίσος και τη μισαλλοδοξία σε όλες τις μορφές τους».
Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική, όπως τόνισε, κοινότητα της Θεσσαλονίκης, που υπήρξε «μια από τις πιο ζωντανές εβραϊκές κοινότητες σε όλη την Ευρώπη», αλλά και στους Έλληνες Εβραίους εν γένει, που «αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της πλούσιας ιστορίας της Ελλάδας και θα είναι μέρος και του μέλλοντός της».
Επανέλαβε, δε, τη δέσμευση των ΗΠΑ, που «παραμένει ισχυρή όσο ποτέ», για την αποτροπή επανάληψης των βιαιοπραγιών του Ολοκαυτώματος.
Στήριξη στην ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη
Ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρθηκε και στην ανέγερση Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στο ίδιο πνεύμα, περιμένουμε με ανυπομονησία την έγκριση του Κοινοβουλίου για την απαραίτητη νομοθεσία για την έναρξη της κατασκευής στο Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, ένα θέμα που έχω παρακολουθήσει στενά από την άφιξή μου μαζί με τον κυβερνήτη Τζιτζικώστα, τον δήμαρχο Ζέρβα και τον πρώην δήμαρχο Μπουτάρη. Το μουσείο θα αφηγείται την ιστορία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα και θα διδάσκει την ανεκτικότητα και την ποικιλομορφία, αξίες που είναι πιο σημαντικές από ποτέ. Από αυτή την άποψη, μπορεί να γίνει κέντρο διδασκαλίας, αλλά και να συμβάλει στον τουρισμό και την οικονομία της Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη ιστορία αυτής της πόλης».
Ο κ. Πάιατ επισήμανε τη στήριξη πολλαπλών κυβερνήσεων των ΗΠΑ στην εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας και υπενθύμισε ότι ο Αμερικανός τέως υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε επισκεφθεί το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ξεναγήθηκε στα εκθέματα και απέτισε φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος την ημέρα του Γιομ Κιπούρ. Έκανε, επίσης, ιδιαίτερη μνεία στον νέο υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος μαγνητοσκόπησε ένα βίντεο, με το οποίο μοιράστηκε την ιδιαίτερη σημασία της ημέρας για τον ίδιο ως πρόγονο επιζώντα του Ολοκαυτώματος που διασώθηκε από τα αμερικανικά στρατεύματα στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε και στη φετινή επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση του 1821, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για «μια σημαντική χρονιά για τον ελληνικό λαό και τους απανταχού Έλληνες» και σημειώνοντας πως για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια ευκαιρία εορτασμού 200 χρόνων φιλίας μεταξύ των χωρών μας, καθώς και των αρχών της δημοκρατίας και της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «που έχουμε δεσμευτεί να στηρίζουμε και να υπερασπιζόμαστε».
Ανοίγοντας τις εργασίες της εκδήλωσης, η πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι, υπενθύμισε τη σημασία της εκδήλωσης για να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη του Ολοκαυτώματος, ενώ στον σύντομο χαιρετισμό του, ο αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου, πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- την ανάγκη επαγρύπνησης απέναντι στη μισαλλοδοξία, καθώς «δυστυχώς τόσες δεκαετίες μετά το τέλος του πολέμου, ο αντισημιτισμός παραμένει πρόβλημα για την ανθρωπότητα» και αυξάνεται σε ανησυχητικό βαθμό.
Σημείωσε, δε, ότι η φετινή διάλεξη του αμερικανικού προξενείου Θεσσαλονίκης για τον Δαυίδ Τιάνο, είναι μια ευκαιρία «να επαναλάβουμε την ετοιμότητά μας για δράσεις καταπολέμησης του αντισημιτισμού και της ρητορικής μίσους» και βοηθάει να υπογραμμιστεί η ανάγκη απόρριψης των στερεοτύπων και σεβασμού της διαφορετικότητας.
Η φετινή, 15η διάλεξη που διοργάνωσε το αμερικανικό προξενείο Θεσσαλονίκης είχε θέμα τους Ρωμανιώτες, Έλληνες Εβραίους των Ιωαννίνων, την ιστορία των οποίων ανέλυσαν, μέσα από τις ομιλίες τους ο δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ και η διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος Ζανέτ Μπαττίνου.