«Όλοι όσοι παράγουν, έχουν μόνο να κερδίσουν από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική» τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος, και προσθέτει: «Όσοι παράγουν, θα είναι καλύτερα απ΄ ό,τι στην τρέχουσα ΚΑΠ».
Ο κ. Κουκουλόπουλος σημειώνει ότι το «χαρακτηριστικό της νέας ΚΑΠ είναι η περιφερειοποίηση των άμεσων ενισχύσεων, που αξιοποιείται με την πρόταση των τριών περιφερειών. Οι τρεις περιφέρειες -βοσκότοποι, δενδρώνες, αρόσιμες εκτάσεις- έχουν διακριτότητα μεταξύ τους και συνεκτικότητα στο εσωτερικό τους και αποτελούν υπόβαθρο για την αποτελεσματικότητα των διαρθρωτικών πολιτικών».
Ερωτηθείς αν θα υπάρξει μείωση επιδοτήσεων σε κάποιους αγρότες, απαντά: «Δεν χρηματοδοτείται γενικά κι αόριστα η κατοχή γης, αλλά η γη που παράγει. Αυτό βοηθάει πάρα πολύ στο να πάμε σε ένα πιο παραγωγικό μοντέλο και να ευνοήσουμε την είσοδο νέων αγροτών. Γι αυτό ακριβώς, δεν πρέπει κανείς να μετράει “τι παίρνω”, αλλά “τι κάνω”, γιατί όσοι παράγουν, θα πάρουν περισσότερα. Δεν υπάρχουν σχέδια μείωσης για κανέναν, έχουμε κάνει μία μεγάλη τομή, έχουμε κρατήσει πολύ μεγάλα ποσά έξω από τη βασική ενίσχυση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε διαρθρωτικές παρεμβάσεις σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς».
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εκτιμά ότι η νέα ΚΑΠ «αξιοποιεί όλη τη θετική και αρνητική εμπειρία των προηγούμενων περιόδων». «Ωστόσο, επιβάλλεται να κάνουμε στοχευμένη παρέμβαση στο κόστος παραγωγής δηλαδή από τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα και τον σπόρο μέχρι τον ΦΠΑ, τη φορολογία των αγροτών, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου, το ηλεκτρικό ρεύμα και μια οργανωμένη παρέμβαση στο θέμα ρευστότητα, γιατί αλλιώς η προσδοκία από την ΚΑΠ θα είναι σαφώς μικρότερη. Εμείς, αυτό που φροντίσαμε στην ΚΑΠ, είναι κάτι που χρόνια επιθυμούσαμε, να έχει σφραγίδα διαρθρωτικής παρέμβασης. Η πολιτική πρόκληση για όλες τις πολιτικές δυνάμεις είναι να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για να μπορέσουμε να συγκροτήσουμε τη συμμαχία των παραγωγών, της γνώσης, του προϊόντος και των υπηρεσιών, ώστε να βγει και η χώρα από την κρίση» προσθέτει.
Σε ό,τι αφορά τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλώνει: «Στο θέμα της ΚΑΠ εντυπωσιάζει με κραυγαλέο τρόπο γιατί ενώ το ζήτημα αυτό συζητείται τα τρία τελευταία χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ούτε μια πρόταση και αναρωτιέμαι γιατί θέλει να κυβερνήσει. Όταν, δηλαδή, για μια μείζονα παρέμβαση στην ελληνική οικονομία που αφορά έναν νευραλγικό τομέα που κάνει συνέργειες με τον τουρισμό, με την μεταποιητική βιομηχανία, δεν έχεις μια πρόταση, όταν το ζήτημα είναι στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου για την Ελλάδα και την Ευρώπη τα τελευταία τρία χρόνια, σε τι ακριβώς συνίσταται η λογική αυτή της βιασύνης του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει και καλά να κυβερνήσει;».