Οι κάλπες εκτός από αποτελέσματα βγάζουν και πολλές «πικάντικες» ιστορίες. Ας δούμε μερικές από αυτές…

– Ποιος θυμάται τον Χρήστο Πάχτα; Εκτός από τον… Κώστα Σημίτη και όσα είχαν γίνει παραμονές των εκλογών του 2004 με την τροπολογία του πρώην υπουργού για το «Πόρτο Καράς», τον θυμούνται προφανώς και οι ψηφοφόροι του Δήμου Αριστοτέλη στη Χαλκιδική. Ο κ. Πάχτας, χωρίς κομματική στήριξη, αναδείχθηκε πρώτος με 41,64% και στο β’ γύρο θα αναμετρηθεί με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Βλαχόπουλο, ο οποίος συγκέντρωσε 36,85%.

– Και ποιος θυμάται τον Βαγγέλη Πολύζο; Εκτός από τον… Κώστα Καραμανλή, που τον διέγραψε το 2005 όταν είπε για τα «λαμόγια που υπάρχουν σε όλα τα κόμματα», τον θυμήθηκαν οι συμπολίτες του στο Δήμο Κολινδρού της Πιερίας και μάλιστα τον εξέλεξαν δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή (με 50,35%).

– Φαβορί για τον ενιαίο, πλέον, Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης είναι (ποιος άλλος;) ο Γρηγόρης Κασιδόκωστας. Συγκέντρωσε 41,67% και στο β’ γύρο θα έχει αντίπαλό του τον γνωστό συνδικαλιστή της «Ολυμπιακής», Γρηγόρη Κωνσταντέλλο (συγκέντρωσε 20,55%).

– Πολλοί βουλευτές ή πρώην βουλευτές δοκίμασαν την τύχη τους ως υποψήφιοι δήμαρχοι. Ο Μανώλης Σκουλάκης (ΠΑΣΟΚ) στα Χανιά, ο Λάζαρος Λωτίδης (ΠΑΣΟΚ) στην Πτολεμαΐδα, ο Αλέξανδρος Παρίσης (Ν.Δ.) στην Κεφαλονιά, ο Ξενοφών Βεργίνης (Ν.Δ.) στη Λευκάδα, ο Δάνης Τζαμτζής (Ν.Δ.) στη Σκύδρα και ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης (Ν.Δ.) στη Βέροια έχουν σοβαρές πιθανότητες να τα καταφέρουν στο β’ γύρο, οπότε θα προκληθούν και οι ανάλογες «καραμπόλες» στη Βουλή.

– Ενδιαφέρουσα μάχη για τη δημαρχία και στο Βόλο, όπου η πρώην βουλευτής της Ν.Δ., Ζέττα Μακρή (35,93%) θα αναμετρηθεί στο β’ γύρο με το τοπικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Σκοτεινιώτη (37,85%).

– Ούτε ένας ούτε δύο ούτε τρεις, αλλά τέσσερις (!) υποψηφίους, σε σύνολο πέντε, είχε το ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Γόρτυνας στο Ηράκλειο Κρήτης – γι’ αυτό και δεν έδωσε χρίσμα. Κάτι ανάλογο συνέβη και στην Κάλυμνο (τρεις υποψήφιοι), αλλά και στο Γαλάτσι, με τρεις υποψηφίους και δίχως χρίσμα, από τους οποίους ξεχώρισε ο Θόδωρος Τούντας που θα αντιμετωπίσει στο β’ γύρο τον νυν δήμαρχο, Κυριάκο Τσίρο.

– Ο Στέλιος Σύρος, πρώην επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής, μπορεί να αποστρατεύτηκε, αλλά… στρατεύτηκε για χάρη των συμπολιτών του στο Δομοκό της Φθιώτιδας. Κατάφερε, μάλιστα, χωρίς κομματικό χρίσμα να πρωτεύσει και στο δεύτερο γύρο θα αντιμετωπίσει τον νυν δήμαρχο, Δημήτρη Τζιαχρήστα.

– Ξανά πρώτος, παρά τις δικαστικές περιπέτειες, ο Πανταζής Χρονόπουλος στο Δήμο Ζαχάρως. Και μάλιστα, με μεγάλο ποσοστό (45,53%) και σε απόσταση από τον δεύτερο (23,71%).

– Ο διοικητής του ΟΑΕΔ επί κυβέρνησης Ν.Δ. και υπουργίας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, με τα «αμαρτωλά» stage, Γιώργος Βερναρδάκης, μετά την αποτυχημένη υποψηφιότητά του στη Β’ Αθήνας στις περσινές βουλευτικές εκλογές, δοκίμασε την τύχη του στο Ίλιον με το χρίσμα της Ν.Δ., αλλά δεν τα κατάφερε. «Σώθηκε», μάλιστα, από το γεγονός ότι ο νυν δήμαρχος, Νίκος Ζενέτος επανεξελέγη από τον α’ γύρο, καθώς δεύτερη αναδείχθηκε η υποψήφια του ΚΚΕ, Σταυρούλα Τσίτσου.

– Τρίτος, και εκτός β’ γύρου, κατετάγη στις εκλογές για το νέο δήμαρχο Ιστιαίας, στην Εύβοια, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεδίκογλου και πατέρας του νυν βουλευτή της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου.

– Ανατροπή στα Ιωάννινα, όπου ο νυν δήμαρχος, Νίκος Γκόντας (Ν.Δ.) μπαίνει στη μάχη του β’ γύρου δεύτερος, αφού πρώτος κατετάγη ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ (υποστηρίζεται και από τη Δημοκρατική Αριστερά και τους Οικολόγους), Φίλιππος Φίλιος. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι η συμμετοχή των ψηφοφόρων σε σχέση με άλλους δήμους πανελλαδικά, αφού η αποχή στα Ιωάννινα κυμάνθηκε μόλις στο 28%.

– Ποσοστό 27% κατέγραψε ο υποψήφιος του ΚΚΕ στο Δήμο Κερκυραίων, Χαράλαμπος Χαραλάμπους, αλλά κατετάγη… τρίτος. Δεύτερος ήταν ο ανεξάρτητος Αλέκος Αυλωνίτης, που θα διεκδικήσει τη δημαρχία στο β’ γύρο απέναντι στον νυν δήμαρχο, Γιάννη Τρεπεκλή (Ν.Δ.), προφανώς διότι σ’ εκείνον στράφηκαν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ μετά το φιάσκο του «πράσινου» υποψηφίου, Χρύσανθου Σαρλή, ο οποίος έχασε την προθεσμία στο Πρωτοδικείο και αποκλείστηκε από τις εκλογές.

– Το όνομα «Μαρίνος Αντύπας» διάλεξε για το συνδυασμό του ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής, Θανάσης Κοκκινούλης, ο οποίος χωρίς χρίσμα ήρθε δεύτερος και θα διεκδικήσει στο β’ γύρο τη δημαρχία στο Κιλελέρ της Λάρισας.

– Ποσοστό 8,4%, το οποίο, όμως, στάθηκε ικανό για να της δώσει την τρίτη θέση πήρε η Σιμπέλ Μουσταφάογλου στην κάλπη για το Δήμο Κομοτηνής.

– Πρωτιά για τον πρώην βουλευτή Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Καΐσερλη στο Δήμο Κω. Με τη διαφορά ότι δεν υποστηρίχθηκε από το κυβερνών κόμμα, αλλά από τη Δημοκρατική Αριστερά και έτσι την ερχόμενη Κυριακή θα αντιμετωπίσει τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Κυρίτση.

– Στο β’ γύρο των εκλογών στο Δήμο Μυτιλήνης προκρίθηκε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Βουνάτσος, αφήνοντας εκτός μάχης για μόλις 61 ψήφους τον επίσημο υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, Παντελή Πατερέλλη.

– Στη δεύτερη Κυριακή θα διεκδικήσει την εκλογή του ως δήμαρχος Πλατανιά Χανίων ο στενός συνεργάτης της Ντόρας Μπακογιάννη και πρώην βουλευτής της Ν.Δ., Στέλιος Νικηφοράκης. Αντίπαλός του ο Γιάννης Μαλανδράκης, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και κατέρχεται ως ανεξάρτητος.

– «Θεσμός» ο Ανδρέας Κεχαγιόγλου για τη Ραφήνα, αλλά αυτή τη φορά δεν τα κατάφερε να εκλεγεί από τον α’ γύρο. Ενδεχομένως να έφταιξε η συνένωση με το Πικέρμι, ενδεχομένως και η ισχυρή παρουσία του υποστηριζόμενου από τη Δημοκρατική Αριστερά, Γιώργου Χριστόπουλου, με τον οποίο θα δώσει τη μάχη την ερχόμενη Κυριακή.

– Τέταρτος κατετάγη στο Δήμο Ωρωπού ο Βασίλης Οικονόμου. Συγκέντρωσε 14,9% με τη στήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά παρόλα αυτά κατάφερε να ρίξει στην πέμπτη θέση τον επίσημο υποψήφιο της Ν.Δ., Ανδρέα Τσάκωνα.