Εμπρηστικές δηλώσεις έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για άλλη μια φορά ενώ αυτή τη φορά εξαπέλυσε και προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη στην οποία τον προειδοποίησε πως αν δεν μάθει τα όρια του θα μάθει τι θα πει «τρελοί Τούρκοι».

Ο πρωθυπουργός, κατά την συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ το βράδυ της Τετάρτης κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές.

«Νομίζω ότι η εμπειρία μού λέει ότι αυτός ο οποίος οξύνει συνήθως δεν έχει το δίκιο με το μέρος του. Αυτό είναι ένας κανόνας που νομίζω ότι ισχύει στην πολιτική. Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στις θέσεις μας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός τόνισε πως: «Για το μεν Κυπριακό, διότι κατάλαβα ότι και εκεί υπήρχε μία αντίδραση, αυτό το οποίο λέμε εμείς -δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά είναι όλοι- υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, υπάρχει η άποψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει ένα πλαίσιο: λέγεται Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Μπορεί να συζητήσει κανείς τους βαθμούς αυτονομίας που θα υπάρξουν σε αυτό το σχήμα, αλλά αυτό είναι το πλαίσιο από το οποίο δεν μπορούμε να αποκλίνουμε. Και όταν θα συγκληθεί η πενταμερής με την Ευρωπαϊκή Ένωση παρατηρητή, πιστεύω ότι από αυτό το πλαίσιο θα ξεκινήσουν και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να κινηθούν. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το λέω μόνο εγώ, το λένε όλοι πλην της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων».

Και κατέληξε: «Εγώ ελπίζω και εύχομαι η σημερινή έξαρση να είναι μια έξαρση της στιγμής. Από εκεί και πέρα η Ελλάδα, ξέρετε, έχει πολλή αυτοπεποίθηση, πολύ καλούς συμμάχους. Είναι μέλος της Ευρώπης. Όταν η Τουρκία μας λέει «δεν ξέρετε που ανήκετε», όχι, ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε την Ευρώπη μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια.

Ξέρουμε να υπερασπιζόμαστε το δίκαιό μας. Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι μπορούμε να κάνουμε συμφωνίες αμοιβαία επωφελείς με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. Ταυτόχρονα, έχουμε αποδείξει κιόλας ότι υπερασπιζόμαστε είτε τα σύνορά μας στον Έβρο είτε ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δυνατότητα, χωρίς να ρωτήσουμε και να πάρουμε την άδεια κανενός».

Η εμπρηστική δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του AKP, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως δεν μπορεί να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη διότι τον «προκάλεσε», ενώ είπε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να «γνωρίζει τα όριά του».

«Εγώ έκανα μια δήλωση πως μπορούμε να συναντηθούμε με τον Μητσοτάκη. Έκανα αυτή τη δήλωση κι εγώ είδα πως ο Μητσοτάκης με προκαλεί. Είπαμε να ξεκινήσουν οι συναντήσεις των διαβουλεύσεων, με την παλιά τους ονομασία οι διερευνητικές επαφές, και την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησαν στο Ντολμαμπαχτσέ. Η δεύτερη συνάντηση θα γινόταν στην Αθήνα. Ο Μητσοτάκης με προκάλεσε. Όταν εσύ με προκαλείς, πώς να συναντηθούμε εμείς οι δυο; Eσύ πρώτα πρέπει να ξέρεις τα όριά σου. Αν πράγματι έχεις μια αναζήτηση για ειρήνη, μη με προκαλείς! Να ξέρεις τα όριά σου. Θα μάθετε καλά για την τρέλα των Τούρκων. Αν δεν ξέρεις τα όριά σου, σημαίνει πως εσύ έριξες κλωτσιά στο τραπέζι, δραπέτευσες από το τραπέζι. Εμείς δεν φύγαμε από το τραπέζι. Κι αν συνεχιστεί έτσι, εμείς δεν μπορούμε να κάτσουμε μαζί σου στο τραπέζι. Είναι ξεκάθαρα αυτά που έχετε κάνει στα νησιά. Σε τι βασίζεστε; Πάλι πιστεύετε πως θα σας έρθει βοήθεια από κάπου; Σε αυτό βασίζεστε; Aν έχετε τέτοια εντύπωση, κάνετε λάθος. Οποιαδήποτε βοήθεια κι αν έρθει, να ξέρετε πως η Τουρκία είναι όρθια, είναι στη θέση της και ξέρει το πού και το τι μπορεί να κάνει, αυτό που πρέπει» ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.