Ανοιχτή παραμένει η ημερομηνία για το δεύτερο γύρο των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι οποίες θα διεξαχθούν στην Αθήνα με το διπλωματικό παρασκήνιο να παραμένει ενεργό και τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Η ελληνική πλευρά μένει αμετακίνητη στις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει και δεν είναι άλλες από το ότι: α) το υπό εξέταση θέμα είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα και β) εάν δεν υπάρξει συμφωνία, το θέμα θα παραπεμφθεί σε διεθνές δικαστήριο της Χάγης.
Στην αντίπερα όχθη, η Άγκυρα έχει ρίξει τους τόνους, ενώ μέσω του Ιμπραήμ Καλίν, εκπροσώπου της Τουρκικής Προεδρίας και στενού συνεργάτη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Οι σχέσεις μας με τη γειτονική μας Ελλάδα είναι ένα σημαντικό βήμα όσον αφορά τόσο τις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και τις ισορροπίες Αιγαίου -Ανατολικής Μεσογείου».
Μάλιστα, όπως προσθέτει ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, η Τουρκία θα συνεχίζει να συνεισφέρει «εποικοδομητικά σε αυτήν τη διαδικασία από εδώ και στο εξής».
Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Νίκος Δένδιας
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σήμερα στο Λονδίνο, όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του, Ντόμινικ Ράαμπ.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν θέματα διμερούς συνεργασίας, καθώς και τις περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο και ενώ έχουν αρχίσει ξανά οι διερευνητικές επαφές της Ελλάδας με την Τουρκία.
Ο υπουργός Εξωτερικών δηλώνει πως η χώρα μας δεν μετακινείται από την εθνική θέση και δεν φοβάται το διάλογο όταν αυτός στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο. Επισημαίνεται δε ότι είναι η πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών μετά την επισημοποίηση του Brexit.
Συνάντηση Ακάρ με τη Γερμανίδα ομόλογό του
Το παζλ της κινητικότητας συμπληρώνει η σημερινή επίσκεψη του τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στη Γερμανία, καθώς στις 12 ώρα Ελλάδας θα ξεκινήσουν στο Βερολίνο οι συνομιλίες με την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπαόυερ.
Η επίσκεψη Ακάρ σημειώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς υπάρχει το θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων από το Βερολίνο προς την Τουρκία, με την Αθήνα να ζητά να σταματήσει η εξαγωγή όπλων. Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας είχε επικοινωνήσει την περασμένη εβδομάδα τόσο με τον Έλληνα συνάδελφο της, Νίκο Παναγιωτόπουλο, όσο και με τον ομόλογό της στην Κύπρο, Χαράλαμπο Πετρίδη, καθώς διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με δύο ομολόγους της.
Συνεχίζεται η αμυντική θωράκιση της χώρας
Και ενώ η Αθήνα συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο εντός και εκτός ΕΕ, προωθείται παράλληλα και το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο το σχέδιο της δομής των δυνάμεων προβλέπει ότι σε βάθος χρόνου θα αποκτηθούν 40 καινούρια μαχητικά αεροσκάφη, ενώ μέχρι σήμερα έχουν αγοραστεί τα 18. Παράλληλα, φέτος εξελίσσεται το πρόγραμμα μετατροπής ελληνικών F-16 σε Viper, τα οποία αποτελούν την πιο σύγχρονη εκδοχή F-16 στον κόσμο. Όπως δήλωσε ο υπουργός:
«Σε λίγες ημέρες θα πετάξει στην Αμερική το πρώτο ελληνικό F-16 Viper. Για τα επόμενα επτά χρόνια, θα εξελίσσουμε -ανά έτος- από οκτώ έως δώδεκα F-16 σε Viper».
Πρόταση – πακέτο για φρεγάτες νέου τύπου
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο απόκτησης γαλλικών φρεγατών τύπου Belharra ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επισημαίνει:
«Έχουμε ήδη πέντε προτάσεις αλλά και τη γαλλική που θα έρθει. Έχουμε ήδη τη γερμανική, την ισπανική, την αμερικανική, την ολλανδική και τη βρετανική. Εμείς θέλουμε μια πρόταση-πακέτο. Εκτός από την ναυπήγηση των τεσσάρων πλοίων, που θα είναι φρεγάτες νέου τύπου, να εξασφαλίσουμε ότι κάποια από αυτά θα ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία με εμπλοκή της εγχώριας βιομηχανίας και μέχρι να ναυπηγηθούν -κάτι που θα πάρει έξι με επτά χρόνια- θα μας δώσουν εκείνοι που τελικά θα πάρουν τη δουλειά, τη λεγόμενη ενδιάμεση λύση. Δηλαδή δύο μεταχειρισμένα πλοία, αλλά σε καλή κατάσταση, ενδεχομένως αναβαθμισμένα».