Στην ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Σπίρτζη με θέμα «Αύξηση των εγκλημάτων, ενώ η κυβέρνηση περιορίζει ατομικές ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα» απάντησε σήμερα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, καταλογίζοντας ανεύθυνη στάση στην αξιωματική αντιπολίτευση.
«Δεν μπορεί να γίνει κατανοητό για ποιον λόγο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υιοθετεί μία τόσο ανεύθυνη στάση στα θέματα εσωτερικής τάξης και ασφάλειας», ανέφερε.
«Αδικείτε μία συλλογική προσπάθεια που συντελείται, εν μέσω πρωτοφανών συνθηκών πανδημίας, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας που αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για να συνεχίσει η χώρα να αποτελεί σε παγκόσμιο επίπεδο, σε λίγους μήνες και πάλι, κορυφαίο πόλο έλξης τουριστών διότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μία από τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο», είπε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε: «Αγνοείτε εσκεμμένα την τεράστια προσπάθεια των ανδρών και γυναικών της ΕΛΑΣ, τόσο στο μέτωπο καταπολέμησης του εγκλήματος όσο και στη μάχη κατά του κορονοϊού. Ακροβατείτε πολιτικά, ανάμεσα στον αυτονόητο σεβασμό όλων μας στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι και στην υποχρέωση να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, “κλείνοντας το μάτι” σε όσους αδιαφορούν επιδεικτικά για τους υγειονομικούς κινδύνους που ελλοχεύουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πετροβολείτε, όχι εσείς προσωπικά, αλλά στελέχη του κόμματός σας, με κάθε ευκαιρία την ΕΛΑΣ και το έργο της. Ταυτόχρονα, στελέχη σας πρωταγωνιστούν στη συγκρότηση δικτύου αλληλεγγύης του Κουφοντίνα, ανάγοντας τον, μέσα από τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις τους, σε λαϊκό αγωνιστή. Ομνύετε υπέρ των καταληψιών κτιρίων, υπέρ της ανομίας στα πανεπιστήμια, ομνύετε υπέρ της αυθαιρεσίας των οργανωμένων περιθωριακών ομάδων, σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Χαρακτηρίζετε αστυνομοκρατία, σήμερα στη δημοκρατική Ελλάδα, την παρουσία ανδρών και γυναικών της ΕΛΑΣ δίπλα στον πολίτη».
Ο κ. Οικονόμου κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι αποσιωπά τα επίσημα στοιχεία για την εγκληματικότητα, το οργανωμένο έγκλημα, τα ναρκωτικά, την ενδοοικογενειακή βία και συμπλήρωσε: «Μιλάτε συνεχώς για κακομεταχείριση συλληφθέντων, αυθαιρεσίες στις φυλακές, σκληρότητα προς τους πρόσφυγες και τους παράνομους μετανάστες. Η απάντησή μας σε όλα αυτά είναι ότι στην αστυνομία δεν υπάρχουν ακδροδεξιοί θύλακες, καθώς τέτοιου είδους δραστηριότητες δεν γίνονται ανεκτές τόσο από τη σημερινή πολιτική και φυσική ηγεσία όσο και από προηγούμενες και είμαι βέβαιος γι’ αυτό. Όπως είμαι βέβαιος πως γνωρίζετε ότι η αστυνομία κινείται στο πλαίσιο του Συντάγματος, στη βάση της έννομης τάξης, με πειθαρχία, δομική επάρκεια και λογοδοσία». Επίσης, παραδέχθηκε ότι δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, όμως καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια, με μεθοδικότητα, σχέδιο, πόρους, προϋπολογισμό.
«Επιχειρούμε για το περιβάλλον εσωτερικής ασφάλειας της χώρας ένα άλμα στο μέλλον με ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την αναδιοργάνωση και αποτελεσματικότερη λειτουργία του Σώματος με σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Ας σταματήσουμε, επιτέλους, να μιλάμε για ανεπαρκή εκπαίδευση, τρομοκράτηση των πολιτών, περιστολή δικαιωμάτων, στέρηση βασικών ελευθεριών και για αδιαφανείς διαδικασίες πρόσληψης αστυνομικού προσωπικού. Αποστολή της αστυνομίας είναι να διασφαλίζει τη ζωή, την περιουσία, το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών», σημείωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Σπίρτζης: Αυτό που είναι πραγματικά δουλειά της αστυνομίας, θα το κάνετε ποτέ;
Στο βήμα είχε προηγηθεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης. «Αυτό που είναι πραγματικά δουλειά της αστυνομίας, θα το κάνετε ποτέ; Δεν είναι δουλειά της αστυνομίας οι διαδηλωτές και οι συνδικαλιστές. Ούτε είναι δουλειά της αστυνομίας να εμποδίζουν βουλευτές, στην επέτειο του Πολυτεχνείου, να πάνε μέχρι την αμερικανική πρεσβεία. Αντισυνταγματικά. Δεν είναι δουλειά της αστυνομίας να βγάζει απαγορεύσεις συναθροίσεων που γίνονται κουρέλι από το λαϊκό και το φοιτητικό κίνημα. Δουλειά της αστυνομίας είναι να μην αδειάζονται καλάσνικοφ στις πλατείες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και όλης της χώρας», είπε ο βουλευτής και ζήτησε από τον υφυπουργό να απαντήσει πόσο έχει αυξηθεί το προσωπικό των διευθύνσεων της αστυνομίας που ασχολούνται με τη βαρύνουσα εγκληματικότητα και το οργανωμένο έγκλημα, προκειμένου να συγκριθεί με τον αριθμό των αστυνομικών που διατίθεται για τις διαδηλώσεις.
Ο κ. Σπίρτζης, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, αναφέρθηκε στη «χθεσινή μεγάλη συγκέντρωση του πανεκπαιδευτικού, που παρά την αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική απαγόρευση, συγκέντρωσε χιλιάδες κόσμου», όμως η κυβέρνηση, από την πρώτη ημέρα, όπως τόνισε, έχει στρέψει το ενδιαφέρον της σε άλλα θέματα και έχει δώσει βαρύνουσα σημασία στο πώς θα καταστείλει και θα τρομοκρατήσει τους πολίτες και το συνδικαλιστικό κίνημα.
Επίσης, κατήγγειλε ότι «έχουμε συνεχή γεγονότα αστυνομικής βίας» και κατέθεσε «έναν τόμο από τέτοια περιστατικά», την ίδια στιγμή που η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε, ακόμη, «περιστατικά, που κάθε μέρα στα δελτία ειδήσεων δείχνουν τη βαρύνουσα εγκληματικότητα και τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος» και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει με ποιους τρόπους θα την αντιμετωπίσει και την ένοπλη βία, πόσους αστυνομικούς έχει τοποθετήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και πόσοι υπηρετούν στα ΜΑΤ, στην Ομάδα Δράσης, στην Ομάδα ΔΙΑΣ, πόσους αστυνομικούς έχει προσλάβει κατ’ εξαίρεση για να είναι μέσα «σε αυτό το πλαίσιο καταστολής και πάταξης των δημοκρατικών ελευθεριών» και πόσους έχει τοποθετήσει στην άλλη όχθη, δηλαδή στις υπηρεσίες που καταπολεμούν το οργανωμένο έγκλημα. Ζήτησε, επιπλέον, από τον παριστάμενο υφυπουργό να απαντήσει με ποιους τρόπους το υπουργείο θα διασφαλίσει τη δημοκρατική λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας.
Ο κ. Σπίρτζης μίλησε και για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην επέτειο του Πολυτεχνείου, στην ημέρα μνήμης της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, στο σπίτι του κ. Ινδαρέ, στην οικογένεια του κ. Κατή, γεγονότα, που -όπως σημείωσε- δείχνουν πως «έχει στοχοποιηθεί η νέα γενιά» και που είναι χρήσιμο να αναφερθούν, προκειμένου η κυβέρνηση να απαντήσει πώς αντιμετώπισε τα ζητήματα αστυνομικής βίας και πώς το οργανωμένο έγκλημα.
Ο βουλευτής κατέθεσε στα πρακτικά και πίνακα με τα περιστατικά εγκληματικής δράσης και ένοπλης βίας, που κατέγραψαν τα δελτία ειδήσεων την τελευταία εβδομάδα.
Οικονόμου: «Κινούμαστε σταθερά, με συγκεκριμένη πολιτική»
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε «απαντήσεις που έχουν δοθεί στο πλήθος ερωτήσεων που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, και αφορούν, μεταξύ άλλων, την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και μεμονωμένα φαινόμενα άσκησης υπέρμετρης αστυνομικής βίας». «Πρόκειται, φυσικά, για έναν μικρό μόνο αριθμό, από το πλήθος των στοιχείων που έχετε στη διάθεσή σας, ο οποίος, όμως, είναι ενδεικτικός της κυβερνητικής συνέπειας με την οποία ανταποκρινόμαστε σε κάθε ζήτημα που θέτει η εθνική αντιπροσωπεία. Γεννάται, λοιπόν, εύλογα το ερώτημα γύρω από τους λόγους που επανέρχεστε στα ίδια ζητήματα, δεδομένου ότι γνωρίζετε λεπτομερώς το σύνολο των ενεργειών, στις οποίες η κυβέρνηση έχει προβεί, με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιμέρους ζητημάτων», παρατήρησε ο κ. Οικονόμου λέγοντας ότι υπάρχει μία διαρκής ανακολουθία ανάμεσα στα στοιχεία που ισχυρίζεται ότι διαθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση και στα συμπεράσματα που καταλήγει, προκειμένου να αποδομήσει «ανεπιτυχώς» την κυβερνητική πολιτική στα θέματα εσωτερικής τάξης και ασφάλειας. «Την ίδια ώρα αδικείτε το έργο δεκάδων χιλιάδων στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία επιχειρούν αδιάκοπα, με στόχο την επιτυχημένη αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων της εποχής μας. Πρόκειται για ιδιότυπο συλλογισμό, που αδυνατώ να παρακολουθήσω και που θα μου επιτρέψετε να μην υιοθετήσω», επεσήμανε απευθυνόμενος στον κ. Σπίρτζη.
Ακόμη, ο υφυπουργός είπε «πως δεν χωρά αμφιβολία ότι η δύναμη της ΕΛΑΣ απαιτεί στο σύνολό της ενίσχυση». Επικαλέστηκε, όμως, τη στενή δημοσιονομική πολιτική, τον σημαντικό αριθμό αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης, τις μειωμένες προσλήψεις την τελευταία δεκαετία που «οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα». Όπως υπογράμμισε, είναι διαρκής επιδίωξη η ενίσχυση, στο μέτρο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, ώστε με το κατάλληλο προσωπικό να ανταποκρίνεται η ΕΛΑΣ στις αυξημένες απαιτήσεις. Ταυτόχρονα, επιδιώκεται, όπως υποστήριξε, η αποτελεσματικότερη διαχείριση των υφιστάμενων αστυνομικών δυνάμεων με τρόπο που να καθιστά την κατανομή τους αντίστοιχη των επιχειρησιακών αναγκών, σε κάθε περιοχή της επικράτειας. Αντίστοιχες προσπάθειες γίνονται και στον τομέα ανανέωσης του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των στελεχών της ΕΛΑΣ.
Ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως όλα τα στοιχεία για την κατανομή στις υπηρεσίες βρίσκονται στη διάθεση των κομμάτων, ωστόσο δεν μπορεί να κατατεθούν δημόσια διότι αφορούν δεδομένα που άπτονται ζητημάτων ασφάλειας, και τόνισε τη διαρκή προσπάθεια που καταβάλλεται από το σύνολο των αρμοδίων υπηρεσιών της ΕΛΑΣ, με στόχο την υλοποίηση ολιστικού σχεδίου αντεγκληματικής πολιτικής, για την καταπολέμηση της βαρύνουσας εγκληματικότητας και της μικροεγκληματικότητας και για την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες. «Κινούμαστε σταθερά, με συγκεκριμένη πολιτική», σημείωσε και επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν «ξεκάθαρη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας που βιώνουν οι πολίτες καθημερινά». Ενδεικτικά, ο υφυπουργός είπε ότι σε όλη την επικράτεια παρατηρείται μείωση 29,96% σε κλοπές και διαρρήξεις, 29,68% σε κλοπές τροχοφόρων και 43,04% σε ληστείες.
Σπίρτζης: Μόλις φύγει η χώρα από το lockdown θα υπάρξει μεγάλη και έντονη δράση συμμοριών
Τη μείωση σε μικροκλοπές και διαρρήξεις αναγνώρισε και ο ίδιος ο κ. Σπίρτζης, αλλά αυτό συμβαίνει, όπως παρατήρησε, «όχι από τη δράση της αστυνομίας αλλά γιατί είμαστε κλεισμένοι σπίτια μας και γιατί έχει ανασταλεί η λειτουργία των καταστημάτων». Όπως, δε, παρατήρησε, την ίδια στιγμή, οι απάτες -κυρίως σε ηλικιωμένους- στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν 67,93% και στην Αθήνα μόνο τον Νοέμβριο 57%. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτό, σύμφωνα με τον βουλευτή, ο οποίος επικαλέστηκε εκτιμήσεις ότι μόλις φύγει η χώρα από το lockdown θα υπάρξει μεγάλη και έντονη δράση συμμοριών, αλλά το θέμα είναι τα στοιχεία για τη βαρύνουσα εγκληματικότητα και πόσο αυτή έχει αυξηθεί, όπως και η δράση του οργανωμένου εγκλήματος. Ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε στις κατ’ εξαίρεση προσλήψεις 3.000 αστυνομικών, στην ίδρυση της Ομάδας Δράσης, της ομάδας για τις διαδηλώσεις, την επικείμενη ίδρυση ομάδας αστυνομίας στα πανεπιστήμια και στη βούληση ίδρυσης αστυνομίας για τα ΜΜΜ.