Με το βλέμμα στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας που θα διεξαχθούν στην Κωνσταντινούπολη σε πέντε μόλις ημέρες συζητείται στη βουλή και ψηφίζεται σήμερα με ονομαστική ψηφοφορία το νομοσχέδιο για την επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Παρέμβαση για το κρίσιμο εθνικό αυτό θέμα θα κάνει σήμερα ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά από το 1947 μεγαλώνει η Ελλάδα ως προς την επικράτειά της.
Επισημαίνεται ότι οι διερευνητικές συνομιλίες θα διαρκέσουν μόνο μία μέρα, με την ελληνική αντιπροσωπεία να επιστρέφει στην Αθήνα το ίδιο βράδυ, αρνούμενη να παραμείνει στην Αττάλεια, όπως πρότεινε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Το πολιτικό πλαίσιο των συνομιλιών
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της βουλής αναμένεται να θέσει το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο αναμένεται να διεξαχθούν οι συνομιλίες με την Τουρκία.
«Υποδεχόμαστε την έναρξη των επαφών μετά από αρκετά χρόνια, αφενός με τη σιγουριά του Διεθνούς Δικαίου, αφετέρου με την ασφάλεια της άμυνάς μας και γνωρίζοντας καλά τα επιχειρήματά μας για το μοναδικό θέμα που φέρνει ουσιαστικά μεγάλες εντάσεις στη σχέση μας με τη γείτονα χώρα, τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και σε Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και με ελπίδες που δοκιμάζονται στο ρεαλισμό αλλά και χωρίς ψευδαισθήσεις που πέφτουν στο κενό» είπε χαρακτηριστικά στην πρόσφατη συνεδρίαση της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης.
Τι θα κρίνει το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν
Θετική ήταν η πρώτη αντίδραση κυβερνητικών πηγών στην πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου για συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό με την προϋπόθεση όμως ότι ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών θα διεξαχθεί σε κλίμα συνεννόησης και διάθεσης εξεύρεσης λύσης.
«Ο πρωθυπουργός έχει κατ’ επανάληψη τονίσει τη βούλησή του για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία σε ανώτατο επίπεδο. Θα πρέπει να πάψει να αποτελεί είδηση ότι συναντιούνται οι ηγέτες δύο γειτονικών χωρών. Το κλίμα που δημιουργείται είναι θετικό και, εφόσον διατηρηθεί, μια τέτοια συνάντηση είναι χρήσιμη» αναφέρουν χαρακτηριστικά διπλωματικοί κύκλοι.
Τα πρόσωπα – κλειδιά των κρίσιμων διαβουλεύσεων
Το βάρος των διπλωματικών συνομιλιών από την ελληνική πλευρά θα έχουν:
ο πρέσβης επί τιμή Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος έχει διατελέσει και επικεφαλής της ΕΥΠ. Θα πλαισιωθεί από τον πρέσβη Αλέξανδρο Κουγιού που έχει διατελέσει πρεσβευτής στην Άγκυρα και επικεφαλής της αρμόδιας Διεύθυνσης Α4 Τουρκίας και την Ιφιγένεια Καναρά, που εργάζεται στο γραφείο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλή Δεμίρη. Στην απέναντι πλευρά θα καθίσουν, ο μόνιμος υφυπουργός του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, ο οποίος θα υποστηρίζεται από τον γενικό διευθυντή Διμερών Πολιτικών, Αεροναυτιλιακών και Συνοριακών Υποθέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών Τσαγκαπτάι Ερτζιγές και τον υφιστάμενο και στενό του συνεργάτη Μπαρίς Καλκαβάν που έχει υπηρετήσει και στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.
Δένδιας: Απαράδεκτη η τακτική απειλών με casus belli
Ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι η Ελλάδα διατηρεί στο ακέραιο το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων και σε άλλες περιοχές όποτε το κρίνει σκόπιμο κατά τη δευτερολογία του στη βουλή.
Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ότι αποκλειστική διαφορά μεταξύ των δύο χωρών είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ, γεγονός που έχουν αναγνωρίσει τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ. Τέλος, χαρακτήρισε απαράδεκτο για την Τουρκία να απειλεί με casus belli την Ελλάδα εφόσον ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της.