Σε «μητέρα όλων των μαχών» αναδείχθηκε η μικρή ΔΕΗ. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταυρώνουν τα ξίφη τους και υψώνουν τους τόνους με αφορμή το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και η συζήτηση ξεκίνησε σε εξαιρετικά τεταμένο κλίμα.
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινάει εκστρατεία για δημοψήφισμα και συνεννοήσεις με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης -πλην της Χρυσής Αυγής- ενώ η κυβέρνηση διά του Αντώνη Σαμαρά ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει και έχει αποφασίσει να ακολουθήσει σκληρή γραμμή.
Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε σε ερώτηση δημοσιογράφων ο πρωθυπουργός ότι «η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ξεπουλά τα πάντα».
«Αυτό είναι ένα κακόγουστο αστείο. Στην Ελλάδα προσπαθούμε να προχωρήσουμε σε αποκρατικοποιήσεις που έχουν γίνει παντού αλλού στον κόσμο και παντού αλλού απέδωσαν. Στην περίπτωση του ΟΤΕ, από τον καιρό που αποκρατικοποιήθηκε, οι Έλληνες απέκτησαν εύκολη πρόσβαση στο τηλέφωνο σε χαμηλότερες τιμές. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψω σε φανατικούς λαϊκιστές και δημιουργούς εντυπώσεων ψεύτικων στον ελληνικό λαό να μας αφαιρέσουν το δικαίωμα για πρόοδο. Το δικαίωμα της προόδου περνάει και μέσα από τις αποκρατικοποίησεις» απάντησε ο κ. Σαμαράς.
Από την άλλη εξίσου σκληρή είναι και η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός από την πρωτοβουλία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «εθνικό έγκλημα την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ».
Την αντίθεσή τους, όμως, δήλωσαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το ΚΚΕ, δια του γενικού γραμματέα του, Δημήτρη Κουτσούμπα, ανέφερε ότι: «Ο αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ και όλου του ελληνικού λαού θα πρέπει να βάλει στο στόχαστρο την πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας, ώστε να μην περάσει από το παράθυρο η ιδιωτικοποίηση, στην οποία μόνο κατ’ επίφαση η ΔΕΗ θα είναι δημόσια. Ταυτόχρονα, ο λαός μας να απομονώσει τις κυβερνητικές θεωρίες ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαίωμα να αντιστέκονται, που οδηγούν σε επικίνδυνο κοινωνικό αυτοματισμό».
Ανάλογη ήταν και η δήλωση του κ. Πάνου Καμμένου, που σχετίζει την ιδιωτικοποίηση με εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων: «Οι κυβερνώντες, έχοντας αποτύχει στην οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική, μέσα στον πολιτικό πανικό τους, δωρίζουν δημόσια περιουσία στους χρηματοδότες τους».
«Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν μπορούν να γίνονται απλώς και μόνο με λογιστικά κριτήρια, αλλά με γνώμονα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Η κυβέρνηση, που απειλεί με επιστράτευση τους εργαζόμενους, οφείλει να γνωρίζει ότι στις δημοκρατίες τα προβλήματα λύνονται μόνο με διάλογο» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.
Σημειώνεται ότι παναττικό συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο για την «μικρή ΔΕΗ» διοργανώνει σήμερα η ΓΕΝΟΠ, στις 19:00 στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30). Θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το Σύνταγμα και οι διαδηλωτές θα καταλήξουν στο υπουργείο Οικονομικών.