Ελπίδες και προσδοκίες άφησε να γεννηθούν, ο Αντώνης Σαμαράς, με τις δηλώσεις του μετά το πέρας της ξενάγησης του ίδιου και του Κινέζου πρωθυπουργού, στο αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.
«Το τί σηματοδοτεί η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Κρήτη θα το δείτε σε λίγα χρόνια, όταν θα δείτε χιλιάδες τουρίστες να επισκέπτονται το νησί. Όταν ο πρωθυπουργός της Κίνας πάει κάπου, αυτό αποτελεί τεράστια είδηση και τυγχάνει μεγάλης προβολής το σημείο όπου πάει. Χιλιάδες Κινέζοι θέλουν να επισκεφθούν τον τόπο που επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός τους. Τα οφέλη για την Κρήτη θα είναι πολύ μεγάλα και θα τα δείτε στο άμεσο μέλλον, είπε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το cretalive.gr ενώ αναφερόμενος στη μεγάλη επένδυση του αεροδρομίου στο Καστέλλι, τόνισε ότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο, το οποίο θα προχωρήσει. «Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι τεράστιο και φυσικά ενδιαφέρονται και οι εταιρείες από την Κίνα, οι μεγαλύτερες του είδους τους», πρόσθεσε.
Κάγκελα και αστυνομία στο κέντρο του Ηρακλείου
Δρακόντεια είναι πάντως τα μέτρα ασφαλείας στο κέντρο του Ηρακλείου. Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενώ σιδερένια κιγκλιδώματα στήθηκαν για την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας πεζών και διαμαρτυρόμενων σε ακτίνα ασφαλείας γύρω από το Μουσείο.
Περίπου στις 12:00 ολοκληρώθηκε η ξενάγηση των δύο πρωθυπουργών στα εκθέματα του Μουσείου, ενώ ακολούθησαν οι ομιλίες του Α. Σαμαρά και του Λι Κετσιάνγκ, σε κλίμα πολύ φιλικό μεταξύ των δύο ηγετών. Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για συγκριτικό πλεονέκτημα της Κρήτης, καθώς αποτελεί το μοναδικό σταυροδρόμι της Μεσογείου. Όπως είπε, ως το 2015 θα έχει αλλάξει ο πολιτιστικός χάρτης του νησιού με τα 61 έργα που εκτελούνται, ενώ έμφαση για τη δυνατότητα ανάπτυξης του τουρισμού έδωσε στη σημαντική ξενοδοχειακή υποδομή που έχει το νησί.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε πολλές αναφορές στον πολιτισμό της Κρήτης αλλά και στα κοινά σημεία του Κρητικού και του Κινεζικού πολιτισμού.
Από την πλευρά του ο Κινέζος πρωθυπουργός απηύθυνε τις ευχαριστίες του για τη συνδρομή της Ελλάδας για τον επαναπατρισμό των Κινέζων πολιτών από τη Λιβύη, ενώ εξέφρασε την ευχή να συνεχιστεί η συνεργασία Ελλάδας – Κίνας, με την προώθηση μιας ολόπλευρης συνεργασίας. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι περισσότεροι Κινέζοι τουρίστες θα έρθουν στην Κρήτη.
Ο Λι Κετσιάνγκ δώρισε στον Έλληνα ομόλογό του μια παραδοσιακή μάσκα, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς, συμβολικά, του δώρισε το πρώτο εισιτήριο του Νέου Μουσείου, αφού ο Κινέζος πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος επίσημος επισκέπτης.
Λίγο πριν τις 13:00 οι δύο πρωθυπουργοί είχαν αποχωρήσει από το Μουσείο με προορισμό ξενοδοχείο στον Ανισαρά Χερσονήσου όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παραθέσει γεύμα για τον Κινέζο ομόλογό του.