Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και ειδικά στην Τουρκία που συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειές της ακόμα και μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου στέλνει εμμέσως η Ελλάδα, θέτοντας σε ισχύ το Προεδρικό Διάταγμα περί κλεισίματος των κόλπων και χάραξης ευθείων γραμμών βάσης στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιόνιων νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Πρόκειται για πράξη που φέρνει τη χώρα μας ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Για το θέμα αυτό, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο newsbeast.gr ότι: «Η Ελλάδα δεν φοβάται να εφαρμόζει και να ασκεί δικαιώματα που διαθέτει, όταν το κρίνει εθνικά σκόπιμο».
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, το Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε σε εφαρμογή του κυρωτικού νόμου της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας. «Αποτελεί απαραίτητο βήμα για την διαδικασία επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας στην ανωτέρω περιοχή, ενέργεια που αποτελεί, με βάση τη Σύμβαση, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας».
«Το Προεδρικό Διάταγμα επισημαίνει ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντιστοίχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών. «Η Ελλάδα, αυστηρά προσηλωμένη στην προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας ενεργεί πάντα με γνώμονα τη Διεθνή νομιμότητα», καταλήγει η ανακοίνωση.
Η αντίδραση της Αλβανίας
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις στην Αλβανία με αφορμή την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια, στο Ιόνιο Πέλαγος. Εξηγήσεις ζήτησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την αλβανική κυβέρνηση.
«Έχουμε ασκήσει αυτό το δικαίωμα από το 1990» απάντησε ο Έντι Ράμα, παρουσιάζοντας τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί στον ΟΗΕ. Παράλληλα, με ανάρτησή του στο twitter ο επικεφαλής της κυβέρνησης, γράφει ότι η επέκταση των 12 μιλίων της Ελλάδας στο Ιόνιο δεν έχει καμία σχέση με την Ιόνια ζώνη μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.