Η έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ για την πορεία του Μνημονίου «αναδεικνύει τα όρια των επικοινωνιακών χειρισμών της κυβέρνησης, όπως ο χτεσινός ανασχηματισμός, ενόψει των επικείμενων εκλογών», αναφέρει σε σχόλιό του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ υπεύθυνος οικονομικών της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όπως επισημαίνει ο κ. Τσακαλώτος, παρά τις επιφανειακές αναφορές σε διάφορα «λάθη και αδικίες», τόσο οι πιστωτές όσο και η κυβέρνηση παραμένουν στρατευμένοι στον ίδιο στόχο, με τις ίδιες αναλύσεις και τις ίδιες προτάσεις. Έτσι, το ΔΝΤ ζητά να εφαρμοστούν νέες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και ειδικότερα προτείνει την απελευθέρωση των απολύσεων, το δικαίωμα ανταπεργίας των εργοδοτών και την κατάργηση των τριετιών. Επιθυμεί, φαίνεται, περισσότερη ευελιξία σε μια αγορά εργασίας που έχει ήδη καταστεί ζούγκλα.
Σύμφωνα με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν φτάνει για το ΔΝΤ η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους που έχει συντελεστεί αλλά ζητά συνέχιση της περικοπής των δαπανών και να αντιμετωπιστεί το «ταμπού» των απολύσεων από το Δημόσιο -όταν ο αριθμός των υπαλλήλων έχει ήδη μειωθεί κατά 20%.»
Επιπλέον, αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος, το ΔΝΤ σε αντίθεση με τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης επισημαίνει:
– την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού 5,7 δισ. ευρώ, τη διετία 2015-2016.
– τη χαμηλή εξαγωγική επίδοση της οικονομίας, παρά την κατάρρευση των μισθών.
– τη συσσώρευση των κόκκινων δανείων που εμποδίζουν τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα.
Οι επισημάνσεις των πιστωτών και οι όποιες διαφωνίες τους με την κυβέρνηση αφορούν τη δοσολογία των μέτρων αλλά όχι τη συνταγή. Θυμίζουν, έτσι, καταλήγει ο κ. Τσακαλώτος, καθημερινές ενδοοικογενειακές τριβές, όπου ο πατέρας επαινεί μεν το παιδί για την πρόοδο που έχει πετύχει αλλά τονίζει και τους κινδύνους και τους (εκλογικούς) πειρασμούς μπροστά στον κοινό στόχο. Και αυτός ο στόχος δεν είναι άλλος από το να καθιερωθεί το Μνημόνιο ως καθεστώς στην ελληνική κοινωνία.