Υπέρ της άρσης ασυλίας των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, Χρήστου Παππά και Γιάννη Λαγού τάχθηκε σήμερα η πλειοψηφία των βουλευτών του Κοινοβουλίου.
Συγκεκριμένα, υπέρ της άρσης ασυλίας των τριών βουλευτών ψήφισαν 223 βουλευτές, ενώ «παρών» ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος. Συνολικά ψήφισαν 224 βουλευτές.
Σημειώνεται πως Μιχαλολιάκος και Λαγός κατηγορούνται για παράνομη οπλοκατοχή, ενώ ο Χρηστός Παππάς κατηγορείται για την κατοχή παράνομου σχεδίου, κατηγορίες που είναι συμπληρωματικές της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.
Μετά την απόφαση της Βουλής ανοίγει ο δρόμος για την άσκηση συμπληρωματικών διώξεων σε βάρος τους.
Απείχαν από την ψηφοφορία Χρυσή Αυγή και ΑΝ.ΕΛ.
Στη σημερινή ψηφοφορία δεν συμμετείχαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, καθώς και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, θεωρώντας ότι έχει περάσει το τρίμηνο που ορίζει ο νόμος για να τεθεί σε ψηφοφορία η άρση ασυλίας.
Η αποχώρηση της Χρυσής Αυγής σχετίζεται με το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζει τη σημερινή διαδικασία και επικαλείται το άρθρο 62 του Συντάγματος που θέτει τρίμηνη προθεσμία για τη λήψη απόφασης από τη στιγμή που διαβιβάζεται στη Βουλή το αίτημα των εισαγγελικών Αρχών. Από τη δική τους πλευρά, οι ΑΝ.ΕΛ., με την κοινοβουλευτική τους εκπρόσωπο Μαρίνα Χρυσοβελώνη, αποχώρησαν από την ψηφοφορία διαμαρτυρόμενοι γιατί το θέμα αυτό δεν κρίθηκε από το Σώμα, δεδομένου ότι υπάρχει «ένα προδικαστικό ζήτημα, είναι σοβαρό, πρέπει να επιλυθεί από την Ολομέλεια, διαφορετικά υπάρχει παραβίαση Συντάγματος». Είναι χαρακτηριστική η φράση της κ. Χρυσοβελώνη «παραβιάζετε που παραβιάζετε το Σύνταγμα συχνά. Ε, δεν χρειάζεται να το εξευτελίζουμε κιόλας», απευθυνόμενη προς το προεδρείο.
Για το ζήτημα της προθεσμίας, ο προεδρεύων Χρήστος Μαρκογιαννάκης είπε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος, «η άδεια θεωρείται ότι δεν δόθηκε αν η Βουλή δεν αποφανθεί μέσα σε τρεις μήνες αφότου η αίτηση του εισαγγελέα για δίωξη διαβιβάστηκε στον πρόεδρο της Βουλής. Η τρίμηνη προθεσμία αναστέλλεται κατά τη διάρκεια των διακοπών της Βουλής». Είπε ακόμη ότι το ζήτημα έχει απασχολήσει επανειλημμένα στο παρελθόν την Ολομέλεια, διότι πολλές αιτήσεις άρσης ασυλίας ήρθαν μετά την παρέλευση του τριμήνου επειδή είχαν παρεμβληθεί είτε διακοπές του Πάσχα και των Χριστουγέννων είτε εκλογές, και επί του ζητήματος η Βουλή είχε ομοφώνως αποφανθεί ότι δεν τίθεται θέμα και λαμβάνονται υπόψη και οι διακοπές τις οποίες αποφασίζει το Σώμα. Επικαλέστηκε μάλιστα, ο κ. Μαρκογιαννάκης παλαιότερη υπόθεση με εμπλεκόμενο κ. Μαντούβαλο όπου τα δικαστήρια απεφάνθησαν ότι η Βουλή ορθώς έχει ερμηνεύσει το Σύνταγμα και επομένως, δεν τίθεται θέμα παρέλευσης της προθεσμίας.