Επιβαρυμένη παραμένει η κατάσταση με τον κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Του ανταποκριτή μας από το thestival.gr στη Θεσσαλονίκη
«Δεν χαλαρώνουμε, το σύστημα υγείας έχει αντέξει και θα παραμένει όρθιο», τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης και πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθεια για αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. «Τα κρούσματα μπορεί να φαίνονται λιγότερα, ωστόσο η κατάσταση είναι επιβαρυμένη. Τα περιοριστικά μέτρα φαίνεται ότι δουλεύουν. Σε καμία περίπτωση όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώνει το lockdown η ότι χαλαρώνουμε» σημείωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Υγείας.
Νίκος Νίτσας: Έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια χρόνου για εσφαλμένες αποφάσεις
Εικόνα πολέμου στις ΜΕΘ των νοσοκομείων μετέφερε το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στον υφυπουργό υγείας σε συνάντηση που έγινε στα γραφεία του συλλόγου.
«Η αποτύπωση της κατάστασης, κατόπιν επικοινωνίας με τους περισσότερους διευθυντές των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, θυμίζει αναχαίτιση του εχθρού με όσες δυνάμεις διαθέτουμε και όχι όσες θα έπρεπε ή θα θέλαμε να διαθέτουμε στη Θεσσαλονίκη» είπε χαρακτηριστικά στον υφυπουργό υγείας ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας.
Όπως είπε και το προεδρείο του συλλόγου «σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, τις έρευνες των επιστημόνων του ΑΠΘ (για την πορεία των κρουσμάτων προσεχές διάστημα), καθώς και τη σημερινή ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ και τις ΜΕΘ των νοσοκομείων της βορείου Ελλάδος «οποιαδήποτε συζήτηση για άρση του lockdown, καθώς και άνοιγμα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κρίνεται πρόωρη και σχεδόν αδύνατη πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς».
Ο κ. Νίτσας πρόσθεσε ότι «έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια χρόνου για βιαστικές ή εσφαλμένες αποφάσεις και πρέπει να αξιοποιούμε την ευρωπαϊκή εμπειρία στους σχεδιασμούς χωρίς να στρέφεται το υπουργείο εναντίον των… γιατρών αλλά αντιθέτως να συνεργάζεται μαζί τους γιατί αυτοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου. Η δε συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με τις υγειονομικές αρχές, κεντρικά και τοπικά, πρέπει να έχει θεσμικό χαρακτήρα ώστε να είναι αποτελεσματική και επωφελής για τη Δημόσια Υγεία και την κοινωνία».