«Επειδή θέλουμε μια κυβέρνηση που εκφράζει όλο το έθνος, θέλουμε και μια αντιπολίτευση που να μετέχει στη συλλογική εθνική ευθύνη», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, σημειώνοντας ότι «πρέπει να γίνει μια επιλογή αν θέλουμε να συνεχίσουμε υπό συνθήκες έντασης ή αν θέλουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες που οδηγούν σε συναίνεση και συνεννόηση». Ως προς αυτό τόνισε ότι «υπάρχουν περιθώρια αλλαγής κλίματος σε ουσιώδη θέματα», αναφέροντας ως τέτοια πέντε, τα οποία, όπως είπε, έθεσε υπόψη και του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά τη σημερινή τους συνάντηση, και τα οποία θα συζητηθούν εντός της κυβέρνησης. Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας, μεταξύ των οποίων και στην υποβολή παραίτησης του κ. Κουβέλη, τον εκλογικό νόμο και το ζήτημα του ανασχηματισμού.
Όσον αφορά στα πέντε προαναφερθέντα θέματα, αφορούν, πρώτον, τη συνεργασία των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου για την πολιτική απομόνωση και αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής. Δεύτερον, τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και υποστήριξης της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Τρίτον, τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στο μακροχρόνιο δημοσιονομικό και μακροοικονομικό σχεδιασμό. Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι ισχύει πάντα η πρόταση για ομάδα εθνικής διαπραγμάτευσης, προσθέτοντας ότι «έχουμε άλλωστε να επιβεβαιώσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους» και ότι κυρίως είναι ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας να διασφαλίζουν τη συνέχεια του κράτους έναντι των τρίτων, των ξένων, καθώς πρέπει να υπάρξει ασφάλεια δικαίου και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί τις δεσμεύσεις της ελληνικής πολιτείας. Το τέταρτο σημείο αφορά στο θεσμικό πλαίσιο, με τον κ. Βενιζέλο να αναφέρει ότι «έχουμε να συζητήσουμε πολλά που αφορούν τον εκλογικό νόμο, τις αναγκαίες αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής και πρέπει να υπάρξει καθαρή συνεννόηση και εξήγηση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις -που εγώ πιστεύω ότι δεν υπάρχει τώρα- για το εάν υπάρχει περιθώριο της συνταγματικής συναίνεσης ή όχι». Είπε ακόμα ότι «δεν μπορούμε να ανοίξουμε καμία θεσμική συζήτηση εάν δεν διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις της αναγκαίας συνταγματικής συναίνεσης επί του συγκεκριμένου, άρα δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γίνουν προχειρότητες που αφορούν την κίνηση μιας τέτοιας διαδικασίας». Το πέμπτο ζήτημα αφορά στην εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας και άμυνας. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, πρέπει να εξασφαλιστεί η συνεργασία και η συλλογικότητα των Ελλήνων ευρωβουλευτών και των μελών της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης σε όλα τα εθνικά θέματα. Επίσης, ότι πρέπει να κινηθούν με το ίδιο πνεύμα σε ζητήματα του απόδημου ελληνισμού, στα ζητήματα που αφορούν στις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο μέσω και της ειδικής διακομματικής επιτροπής, και τα ζητήματα που αφορούν την αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου μέσω της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών.
Κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση του κ. Κουβέλη και ερωτηθείς εάν έχει συζητήσει με στελέχη της ΔΗΜΑΡ για ένταξη τους στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και εάν η εξέλιξη αυτή διευκολύνει ή όχι τις διεργασίες για την ενότητα της κεντροαριστεράς, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «σεβόμαστε πλήρως τις εσωτερικές διαδικασίες όλων των κομμάτων και της ΔΗΜΑΡ, δεν επιχαίρουμε καθόλου για το κακό αποτέλεσμα, εμείς θέλουμε συνολικά να αποκτήσει δυναμική η κεντροαριστερά». Σημείωσε ότι «δεν κάνουμε κανενός είδους εισοδισμό, μη θεμιτές επαφές, παρασκηνιακές», και εξέφρασε την ελπίδα οι εσωκομματικές διαδικασίες στη ΔΗΜΑΡ να λειτουργήσουν φυσιολογικά και να καταλήξουν σε αποτέλεσμα που να βοηθά και τη χώρα και τις προοδευτικές κεντροαριστερές αντιλήψεις της ευθύνης. Είπε ακόμα ότι «εμείς δεν θέσαμε ποτέ προϋπόθεση εκπροσώπησης ή ηγεσίας, άλλοι τα κάνουν αυτά» και πως «ό,τι κάνουμε πρέπει να το προσέχουμε γιατί μπορεί να το βρούμε μπροστά μας». Πρόσθεσε ότι «εμείς με την ίδια ευγένεια και σεβασμό εξακολουθούμε να τον αντιμετωπίζουμε».
Για το εάν χρειάζεται ανασχηματισμός, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι χρειάζεται μια νέα ώθηση, μια νέα αφετηρία, χρειαζόμαστε μια επανεκκίνηση και συστράτευση όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου, επανένωση του έθνους και αξιοποίηση όσων θέλουν να βοηθήσουν, συμπληρώνοντας μετά από σχετική ερώτηση, ότι υπάρχουν πρόσωπα και στον χώρο της αριστεράς και της κεντροαριστεράς και στην Κοινωνία των Πολιτών που μπορούν να βοηθήσουν. Σημείωσε ακόμα ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει με όρους πολιτικούς, εθνικούς και όχι με όρους δημοσιογραφικούς. Υποστήριξε ότι το ειδικό βάρος της παράταξης του προοδευτικού πόλου έχει αυξηθεί και πως όμως αυτό δεν αφορά στην κατανομή θέσεων, αλλά ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία η αναλογία πολιτικών, οι προτεραιότητες, ο τρόπος λειτουργίας και της κατεύθυνσης και τα μηνύματα στην κοινωνία. Πρόσθεσε ακόμα ότι είμαστε πάντα ανοικτοί στη συμμετοχή κι άλλων κομμάτων στο βάρος αυτής της ευθύνης της εθνικής προσπάθειας.
Σε ερώτηση εάν θεωρεί απαραίτητη την παρουσία του κ. Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, απάντησε: «Είναι δυνατόν ποτέ να πει ένας από τους δύο παράγοντες που έχουν την ευθύνη της σύνθεσης της κυβέρνησης την άποψη του για κάποιον εν ενεργεία υπουργό;» Συμπλήρωσε δε ότι η συζήτηση για τον ανασχηματισμό κακώς διεξάγεται με τρόπο αποσπασματικό χωρίς να εντάσσεται στο ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο, το οποίο έθεσε το βράδυ της Κυριακής, για ανάληψη μεγάλων πρωτοβουλιών, για να τονίσει ότι «δεν θα γίνει καμία κίνηση κατά τρόπο βεβιασμένο, πιεστικό ή αποσπασματικό».
Αναφορικά με τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη τη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον νέο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τον νέο Επίτροπο, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «αν ο κ. Τσίπρας ζητήσει να εκφραστεί προς την κυβέρνηση για οποιοδήποτε θέμα, έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να το κάνει και φυσικά η κυβέρνηση θα λάβει πάρα πολύ σοβαρά υπόψη τι θα πει η αξιωματική αντιπολίτευση». «Όποτε θέλει να εκφραστεί, υπάρχουν θεσμικοί δίαυλοι για να εκφραστεί», τόνισε, υποστηρίζοντας πάντως ότι δείχνει αμηχανία το γεγονός πως από τη μια ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση και από την άλλη θέλει να έχει λόγο σε αποφάσεις.
Υπογράμμισε ότι αν ο κ. Τσίπρας θέλει να βοηθήσει σχετικά με τις διαβουλεύσεις για το χρέος, είναι ευπρόσδεκτη η βοήθεια του και πως ακόμα και η μη υπονόμευση της προσπάθειας θα ήταν μια πολύ μεγάλη προσφορά εκ μέρους του. Είπε, επίσης, ότι «δεν θεωρούμε προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για να υπάρχει κλίμα στοιχειώδους συναίνεσης.
Σχετικά με το θέμα του εκλογικού νόμου και του μπόνους των 50 εδρών, υποστήριξε ότι είναι κατάλοιπο του προηγούμενου πολιτικού συστήματος και της συγκυρίας πριν από την κρίση. Σημείωσε ότι το «μπόνους έχει νόημα όταν ένα κόμμα είναι πρώτο πολύ κοντά στο να σχηματίσει κυβέρνηση αυτοδύναμη και υποβοηθείται έτσι η κυβερνητική σταθερότητα, αλλά πρέπει να υπάρχουν υψηλά ποσοστά στο εκλογικό σώμα και μεγάλος αριθμός, δεν έχει λόγο ύπαρξης για το πρώτο κόμμα σε μεσαία και χαμηλά ποσοστά». Επισήμανε ότι πρόκειται για θέση που έχει διατυπώσει κατ’ επανάληψη και προεκλογικά (σ.σ. η Χαρ. Τρικούπη δημοσιοποίησε αργότερα ως προς αυτό σχετικά αποσπάσματα συνεντεύξεων και δηλώσεων του) και ότι στο σημείο 35 της ισχύουσας προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προβλέπεται ότι «θα συζητήσουμε και θα λύσουμε το θέμα ενός εκλογικού συστήματος που λαμβάνει υπόψη και την κυβερνητική σταθερότητα, αλλά πρέπει να ανταποκρίνεται στις καινούριες συνθήκες». Επιπλέον, είπε ότι εάν ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι το εκλογικό σύστημα πρέπει να είναι πάγιο και αναλογικό χωρίς παρεκκλίσεις, «ας μας το πει και ας δεσμευτεί ότι θα ψηφίζει πάντα έτσι στη Βουλή».
Ως προς σημερινές δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου, αφενός περί συμβολής του στην ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς και αφετέρου για το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας της κεντροαριστεράς με την αριστερά, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι θέλουμε όλοι να μετέχουν με πρωτοβουλίες, με ιδέες και θετική διάθεση.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι παραβιάζονται ανοικτές θύρες με τη σχετική ερώτηση, γιατί, όπως υπενθύμισε, ενώ το ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2011 επεδίωξε συνεργασία με τη ΝΔ και επαναλήφθηκε τον Νοέμβριο του 2011 με τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ στις διπλές εκλογές του 2012, ο ίδιος ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πλέον είχε προτείνει και επέμεινε για κυβερνητική συνεργασία και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, συνέχισε, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τοποθετηθεί πώς αντιλαμβάνεται τα πράγματα.
«Το τι θα γίνει στο ιδρυτικό συνέδριο θα το δούμε. Θα γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν για να μπορέσει η παράταξη να προσφέρει τα περισσότερα για τη χώρα», απάντησε σε ερώτηση εάν θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο συνέδριο.