Νέα πρόκληση έρχεται από πλευράς Τουρκίας και συγκεκριμένα από δημοσίευμα της Yeni Safak. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Στόλος της γειτονικής χώρας ετοιμάζεται για «αντίποινα» και συγκεκριμένα με επέμβαση σε ελληνικά πλοία, έπειτα από όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «IRINI».
«Επειδή ο διοικητής της “εισβολής” ήταν Έλληνας, εξετάζεται το ενδεχόμενο των αντιποίνων σε ελληνικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη.
Υπενθυμίζεται ότι η φρεγάτα «Αμβούργο» έλαβε εντολή να επιθεωρήσει το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Rosaline A», για το οποίο υπήρχε η υποψία ότι μεταφέρει όπλα. Την τελευταία στιγμή η Άγκυρα σταμάτησε τον έλεγχο του φορτηγού πλοίου από γερμανική φρεγάτα, ενώ κάλεσε για εξηγήσεις τους πρεσβευτές της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με το όλο επεισόδιο.
Σύμφωνα με την DW το γερμανικό ΥΠΕΞ επισήμανε πως οι διαδικασίες ήταν καθαρές και πως ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε για τέσσερις ώρες, δίχως τη διαμαρτυρία της Τουρκίας. Στη συνέχεια η Άγκυρα ζήτησε -σύμφωνα με τους Γερμανούς- με την ιδιότητα του «κράτους σημαίας» του πλοίου, τη διακοπή του ελέγχου.
Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, ανέφερε ότι το πολεμικό πλοίο της χώρας σταμάτησε το τουρκικό φορτηγό τη νύχτα της Δευτέρας 200 χιλιόμετρα βορείως της Βεγγάζης, προκειμένου να ελέγξει το φορτίο που προοριζόταν για τη Λιβύη.
Yesterday, ? #FGS Hamburg inspected the collaborative MV ROSELINE in application of #UN #ArmsEmbargo on #Libya! #Cargo and documentation was examined.
No evidence of illicit material found. Vessel cleared to proceed. Complete news ? https://t.co/uKoJzNbyjN pic.twitter.com/4iy8FbWTji— Operation EUNAVFOR MED IRINI (@EUNAVFOR_MED) November 23, 2020
Τον έλεγχο του τουρκικού πλοίου αποφάσισε η Επιχειρησιακή Διοίκηση της αποστολής «IRINI» στη Ρώμη και όχι η φρεγάτα «Hamburg», τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας. Μάλιστα, ο ίδιος επισήμανε πως μέχρι την αντίδραση της Άγκυρας στον έλεγχο «δεν είχαν βρεθεί απαγορευμένα αγαθά στο φορτηγό πλοίο».
Τη Δευτέρα το πρωί δημοσιεύτηκε κοινή ανακοίνωση Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Μεγάλης Βρετανίας, με την οποία προειδοποιούν πως θα επιβάλουν κυρώσεις σε χώρες που εμποδίζουν την ειρηνευτική διαδικασία στη Λιβύη.