Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξήγησε τι συνέβη σχετικά με τον έλεγχο του τουρκικού πλοίου, στο πλαίσιο ελέγχο για το εμπάργκο όπλων στην Λιβύη. Η Άγκυρα σταμάτησε τον έλεγχο του τουρκικού φορτηγού από τη γερμανική φρεγάτα, ενώ κάλεσε για εξηγήσεις τους πρεσβευτές της Γερμανίας, της Ιταλίας και της ΕΕ.

Σύμφωνα με την DW το γερμανικό ΥΠΕΞ δηλώνει πως οι διαδικασίες ήταν καθαρές και πως ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε για τέσσερις ώρες, δίχως τη διαμαρτυρία της Τουρκίας.

Στη συνέχεια η Άγκυρα ζήτησε -σύμφωνα με τους Γερμανούς- με την ιδιότητα του «κράτους σημαίας» του πλοίου, τη διακοπή του ελέγχου.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, ανέφερε ότι το γερμανικό πολεμικό σταμάτησε το τουρκικό φορτηγό τη νύχτα της Δευτέρας 200 χιλιόμετρα βορείως της Βεγγάζης, προκειμένου να ελέγξει το φορτίο που προοριζόταν για τη Λιβύη.

Το πλήρωμα του γερμανικού πλοίου ενήργησε στο πλαίσιο της αποστολής «Ειρήνη» της ΕΕ για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τον έλεγχο του τουρκικού πλοίου αποφάσισε η Επιχειρησιακή Διοίκηση της αποστολής «Ειρήνη» στη Ρώμη και όχι η φρεγάτα «Hamburg», τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας. Διοικητής αυτής της μονάδας είναι Ιταλός ναύαρχος.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, αναφέρει πως μέχρι την αντίδραση της Άγκυρας στον έλεγχο «δεν είχαν βρεθεί απαγορευμένα αγαθά στο φορτηγό πλοίο».

Τη Δευτέρα το πρωί δημοσιεύτηκε κοινή ανακοίνωση της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Μεγάλης Βρετανίας με την οποία προειδοποιούν πως θα επιβάλουν κυρώσεις σε χώρες που εμποδίζουν την ειρηνευτική διαδικασία στη Λιβύη.

Η Άγκυρα κάλεσε για εξηγήσεις τους πρεσβευτές της Γερμανίας, της Ιταλίας και της ΕΕ για το τουρκικό φορτηγό πλοίο

Η Τουρκία κάλεσε τους πρεσβευτές της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τον επιτετραμμένο της Γερμανίας στην Άγκυρα για να τους επιδώσει νότα διαμαρτυρίας για την απόπειρα νηοψίας, από γερμανική φρεγάτα σε τουρκικό φορτηγό πλοίο, το οποίο κατευθυνόταν στο λιμάνι Μισράτα της Λιβύης.

Το τουρκικό πλοίο θεωρήθηκε ύποπτο για παραβίαση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη.
Νωρίτερα σήμερα, η Γερμανία κατηγόρησε την Τουρκία ότι εμπόδισε τις γερμανικές δυνάμεις που μετέχουν στην ευρωπαϊκή αποστολή Irini να ελέγξουν το πλοίο, ενώ η Άγκυρα από την πλευρά της υποστηρίζει ότι η έρευνα αυτή παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Για «από πολλές απόψεις προβληματική συμπεριφορά» της Τουρκίας έκανε λόγο πριν από λίγο η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις σχετικά με το νέο επεισόδιο παρεμπόδισης ελέγχου τουρκικού πλοίου στα ανοιχτά της Λιβύης. Η εκπρόσωπος τόνισε ότι η συνολική συμπεριφορά της Τουρκίας -συμπεριλαμβανομένων και τέτοιων περιστατικών – βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.