Σε καθολικό lockdown θα μας βρει το ξεκίνημα του Δεκέμβρη και αυτό γιατί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δεν επιτρέπει ακόμη την άρση του, καθώς καταγράφεται συνεχώς ανοδική τάση στους διασωληνωμένους και στους νεκρούς, όπως έχουν προειδοποιήσει εγκαίρως οι ειδικοί ότι θα συμβεί λόγω του κύματος των ασθενών που φτάνει στα νοσοκομεία.
Ενδεικτικά της δραματικής κατάστασης είναι τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, καθώς οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 562 και οι νεκροί το τελευταίο 24ωρο ήταν 101. Συνολικά, οι νεκροί λόγω της επιδημίας είναι 1.815, με τους 1.189 να έχουν καταλήξει μέσα στον Νοέμβριο. Την ίδια ώρα, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη χώρα στερεύουν, ενώ στον ορίζοντα δεν διακρίνονται σημάδια επικείμενης αποσυμφόρησης του ΕΣΥ.
Έτσι, οι πιθανότερες ημερομηνίες για την επαναφορά της χώρας στους ρυθμούς της όποιας κανονικότητας επιβάλλει το σκηνικό της πανδημίας είναι η 7η και η 14η Δεκεμβρίου.
Ανακοινώσεις με… δόσεις και χάρτης εξόδου από την κρίση
Έναν ευρύτερο οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση μέχρι την Άνοιξη αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός. Το σίγουρο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσει ένα σχέδιο με αναλυτικές ημερομηνίες που θα περιλαμβάνει όλο τον Δεκέμβριο, αλλά θα πηγαίνει εβδομάδα εβδομάδα και ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η πανδημία στη χώρα μας.
Θα αναφερθεί δηλαδή στα δεδομένα εκείνα που θα μας κάνουν να αποφύγουμε μία νέα καθολική καραντίνα, όπως στη χρήση των SMS για μεγάλο χρονικό διάστημα, την καθολική χρήση της μάσκας και στην απαγόρευση κυκλοφορίας από νομό σε νομό. Επιπρόσθετα, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στους αριθμούς εκείνους που θα μας κάνουν να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την υγειονομική αυτή κρίση.
Με το σταγονόμετρο η επιστροφή στην κανονικότητα
Το άνοιγμα της χώρας θα γίνει σταδιακά, πρώτα με τις δραστηριότητές εκείνες που έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως τα σχολεία ενώ οι εισηγήσεις των ειδικών θα κρίνουν κατά πόσο θα πάμε σε ένα οριζόντιο άνοιγμα ή θα προηγηθούν τα δημοτικά και οι παιδικοί σταθμοί και θα ακολουθήσουν τα γυμνάσια – λύκεια.
Ερωτηθείσα σχετικά η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως ανέφερε πως οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί με τις πληροφορίες ωστόσο να συγκλίνουν στην 7η Δεκέμβρη. Η ίδια ημερομηνία φαίνεται να ισχύει και για την λειτουργία καταστημάτων παιχνιδιών και χριστουγεννιάτικων ειδών, με την απόφαση αυτή να υποδεικνύει παράλληλα και την αναγκαιότητα τόνωσης της ψυχολογίας των πολιτών μέσω του ανοίγματος της αγοράς. Ειδικά για τις εμπορικές αγορές πάντως κρίνεται απαραίτητη προηγουμένως η κατάρτιση ενός ειδικού σχεδίου όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας των εμπορικών κέντρων, τα οποία και προσελκύουν πλήθος κόσμου.
Δύσκολο είναι το εγχείρημα του ανοίγματος της εστίασης
Θα ακολουθήσει χρονικά το άνοιγμα του λιανεμπορίου κατά πάσα πιθανότητα στις 14 Δεκεμβρίου, ενώ το σχέδιο είναι να ανοίξει και η εστίαση πριν τις γιορτές, με περιορισμό στον αριθμό των ατόμων. Το άνοιγμα της εστίασης ενδεχομένως να συμπαρασύρει και το χρονικό πλαίσιο της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Σίγουρα, πάντως, πρέπει να θεωρούνται δύο δεδομένα, ενόψει της εορταστικής περιόδου.
- Δεν θα υπάρχει η δυνατότητα της νυχτερινής διασκέδασης.
- Είναι δύσκολο να αρθεί ο περιορισμός των μετακινήσεων από νομό σε νομό, προκειμένου να μην υπάρχει διασπορά της πανδημίας.
Αξιοποίηση εξωτερικών χώρων και θερμάστρες
Στον σχεδιασμό είναι να ανοίξουν όλοι οι εξωτερικοί χώροι και να αξιοποιηθούν οι αυλές, όπου θα υπάρχουν θερμάστρες, για την αγορά των οποίων «τρέχει» ήδη από το υπουργείο Ανάπτυξης πρόγραμμα επιδότησης.
Θα ανοίξουν πάντως και οι εσωτερικοί χώροι, αλλά με αυστηρά περιοριστικά μέτρα, με απαγόρευση της χρήσης κλιματισμού, ανώτατο όριο 4 ατόμων σε κάθε τραπέζι και απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των τραπεζιών.
Στο εσωτερικό θα μπορεί να αξιοποιηθεί το 30% ή το 50% της δυναμικότητας κάθε καταστήματος, ανάλογα με το μέγεθός του. Το ωράριο κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μέχρι τις 10 το βράδυ και θα δίνεται χρόνος περίπου μιας ώρας στους θαμώνες για να επιστρέψουν στις οικίες τους.