Τιτάνιο αγώνα δίνουν καθημερινά οι υγειονομικές δυνάμεις της χώρας και ιδιαιτέρως της Θεσσαλονίκης για να περιθάλψουν τους χιλιάδες ασθενείς που βρίσκονται πλέον στα νοσοκομεία. Γιατροί και νοσηλευτές μιλούν για «πολεμική κατάσταση», καθώς η πίεση που δέχονται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι ασφυκτική. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στους αριθμούς των ΜΕΘ που είναι πλήρεις σε ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου και Ιπποκράτειο.
Μάλιστα, προκειμένου να αποσυμφορηθεί το σύστημα έχει προκριθεί η μεταφορά ασθενών στην Αττική είτε με C-130 (σ.σ.: μπορούν να μεταφερθούν μέχρι τρεις ασθενείς), είτε με τρένο- «ασθενοφόρο», με το οποίο μπορούν να μεταφερθούν περισσότεροι.
Επίταξη ιδιωτικών κλινικών στη συμπρωτεύουσα
Εν τω μεταξύ, σε επίταξη 200 ιδιωτικών κλινών για ασθενείς Covid-19, στη Θεσσαλονίκη προχωρά το υπουργείο Υγείας, καθώς το τελεσίγραφο που είχε δώσει στους ιδιοκτήτες των κλινικών εξέπνευσε χθες στις 9:00 το βράδυ. Οι δικαιολογίες για την άρνηση είναι ότι αφενός υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού και αφετέρου το προσωπικό των κλινικών δεν διαθέτει την εμπειρία νοσηλείας ασθενών με COVID-19.
Στο σχετικό έγγραφο του γενικού γραμματέα των Υπηρεσιών Υγείας προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών αναφέρεται ότι έχουν αποσταλεί έγγραφες προσκλήσεις, αλλά έχουν γίνει και προφορικές για την εθελοντική διάθεση κλινών νοσηλείας ασθενών Covid-19, εντός της περιφερειακής ενότητα Θεσσαλονίκης, λόγω των ιδιαίτερων εκτάκτων και επειγουσών συνθηκών που επικρατούν από την εξάπλωση της Covid-19 και τα μέλη τους έχουν αρνηθεί.
Λιγοστεύουν επικίνδυνα οι ΜΕΘ
Αυτή την στιγμή σε όλη τη χώρα λειτουργούν συνολικά 1.203 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 950 είναι κατειλημμένες και 253 κενές (ποσοστό 21%). Δραματικά είναι τα ποσοστά για τις κλίνες ΜΕΘ που νοσηλεύουν ασθενείς με κορονοϊό. Έτσι, αν και οι ΜΕΘ-non COVID μέχρι είναι 579 και οι 440 είναι κατειλημμένες (δηλαδή 139 κενές, που σημαίνει ποσοστό 24%), οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 624 και από αυτές οι 510 ήταν μέχρι κατειλημμένες και μόνο 114 κενές. Τα νούμερα κατεβάζουν το ποσοστό των ελεύθερων κλινών για κορονοϊό στο 18%. Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία, αφού χθες ήταν 211 και από αυτές 199 ήταν κατειλημμένες και μόλις 12 κενές. Δηλαδή ένα ποσοστό μόλις 6%.
Ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ στη Βόρεια Ελλάδα
Επτά στα δέκα νέα κρούσματα πανελλαδικά είναι από τη Βόρεια Ελλάδα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, γεγονός που ανάγκασε την κυβέρνηση να λάβει την απόφαση για περαιτέρω αστυνομική ενίσχυση στην περιοχή και εντατικοποίηση των ελέγχων για τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού.
Έτσι, τις επόμενες ημέρες θα μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές αστυνομικοί, προκειμένου να βοηθήσουν στους ελέγχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων αναμένεται να είναι εξονυχιστικοί. Και αυτό γιατί, μπορεί η κυκλοφορία να έχει μειωθεί αισθητά, ωστόσο οι συναντήσεις σε σπίτια, σε οικογενειακό και φιλικό επίπεδο φαίνεται ότι συνεχίζονται κανονικά.
Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις
Με αυτά τα δεδομένα, πάντως, φαίνεται να ενισχύεται όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο της παράτασης του lockdown.
Την επόμενη εβδομάδα οι ειδικοί αναλύοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κάνουν τις σχετικές εισηγήσεις στον πρωθυπουργό. Το ζητούμενο όμως είναι πόσο απέχουμε από την εορταστική κανονικότητα. Στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το όποιο άνοιγμα στις ευρωπαϊκές οικονομίες ενόψει των χριστουγεννιάτικων εορτών θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με μεγάλη προσοχή.
Το σίγουρο είναι ότι η έξοδος από την καραντίνα θα γίνει με αυστηρά μέτρα για να μην επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν το καλοκαίρι. Εξετάζεται δηλαδή να μπει πλεξιγκλάς στα εστιατόρια ανάμεσα στους πελάτες (όταν ανοίξει η εστίαση), ενώ επανέρχεται και η πρόταση να δοθούν επιδοτήσεις για την αγορά από τους καταστηματάρχες θερμαντικών σωμάτων ώστε να χρησιμοποιηθούν όσο γίνεται περισσότεροι οι εξωτερικοί χώροι.