Άμεση ενημέρωση από την κυβέρνηση για τη έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών (State Department) που αφορά τις τουρκικές παραβάσεις στον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Η εν λόγω έκθεση προσκομίστηκε στις επιτροπές Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και της Γερουσίας των ΗΠΑ, βάσει των προβλέψεων του Νόμου για την Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Κουμουνδούρου «εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το State Department δηλώνει αδυναμία να προσκομίσει σχετικό κατάλογο, υιοθετώντας τουρκικές θέσεις για την κυριαρχία ελληνικών νησιών, η έκθεση αυτή αποτελεί παταγώδη αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και σοβαρότατο πλήγμα για τη χώρα, τα εθνικά συμφέροντα και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις».

Παράλληλα η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι «εάν λίγες εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα, οι θέσεις του State Department είναι πλέον αυτές, η Νέα Δημοκρατία κατάφερε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να ακυρώσει σημαντικά βήματα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, που πραγματοποιήθηκαν κατά τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των συμφερόντων της χώρας».

Σχολιάζει πως «αυτοί είναι, δυστυχώς, οι καρποί της πολιτικής του “πιστού και προβλέψιμου Συμμάχου” που διατύπωσε ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Τραμπ, και υλοποίησε με την εκ των προτέρων κύρωση της Αναθεωρημένης Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας χωρίς ανταλλάγματα».

Προσθέτει ότι τη συνάντηση αυτή «ακολούθησε η χειρότερη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας της τελευταίας 25ετίας, με ανοχή του Προέδρου Τραμπ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει τονίζοντας ότι «έστω και την τελευταία στιγμή, πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να εκφραστούν και να καταγραφούν οι ελληνικές θέσεις στις αρμόδιες Επιτροπές και να ανατραπεί η ιδιαίτερα δυσμενής αυτή εξέλιξη».

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεσή του προς το Κογκρέσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να παράσχει μια λίστα με τις επιβεβαιωμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας από τις 17 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι λόγοι που αυτό καθίσταται αδύνατο για την κυβέρνηση των ΗΠΑ, είναι οι ακόλουθοι:

1) Η Ελλάδα διεκδικεί εναέριο χώρο που επεκτείνεται έως και 10 ναυτικά μίλια και χωρικά ύδατα μέχρι και έξι ν.μ.. Με βάση το Διεθνές Δίκαιο, ο εναέριος χώρος μίας χώρας συμπίπτει με τα χωρικά της ύδατα. Γι’ αυτό οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν εναέριο χώρο μέχρι και 6 ν.μ. σύμφωνα με τα χωρικά ύδατα. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ δεν έχουν την ίδια άποψη για την έκταση του ελληνικού εναερίου χώρου.

2) Παρόλο που η Ελλάδα διεκδικεί μέχρι και 6 ν.μ. χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, η χώρα και οι γείτονές της δεν έχουν συμφωνήσει σε συνοριακή οριοθέτηση σε εκείνες τις περιοχές όπου αλληλοεπικαλύπτονται τα νόμιμα θαλάσσια δικαιώματά τους. Η απουσία μιας τέτοιας οριοθέτησης σημαίνει ότι δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα σε ό,τι αφορά την έκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας και τον αντίστοιχο εναέριο χώρο στις περιοχές αυτές, καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε αξιολόγηση των συνολικών παραβιάσεων.

Οι ΗΠΑ παροτρύνουν την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν τα εκκρεμή διμερή ζητήματα σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορά τους με ειρηνικό τρόπο και με βάση το Διεθνές Δίκαιο.