Έντονη κριτική άσκησε ο Παύλος Πολάκης από το βήμα της Βουλής κατά του Σωτήρη Τσιόδρας. Ο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε ως «επιστημονικές μπούρδες» ότι τα παιδιά του Δημοτικού κολλάνε λιγότερο.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του «νόμου Κατσέλη», ο Παύλος Πολάκης ανέφερε: «Ρωτώ τον φίλτατο Σωτήρη, όπως τον αποκάλεσε ο πρωθυπουργός, ισχύει ή όχι ότι η επιστημονική επιτροπή άλλαξε με πολιτική εντολή την απόφασή της στα θέματα του ανοίγματος των σχολείων, του τουρισμού και των γηπέδων, για τα οποία είχε πάρει αρνητική θέση ή έβαζε όρους;».
Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «οι πραγματικοί επιστήμονες δεν υπακούουν σε εντολές πολιτικής διαχείρισης, λένε την άποψή τους, δεν την αλλάζουν με βάση τις πολιτικές οδηγίες». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι παίρνει «όλο το βάρος της καταγγελίας».
Επίσης, περιέγραψε ως «αρλούμπα» ότι «τα μικρά παιδιά δεν μεταδίδουν».
«Τι επιστημονικές μπούρδες είναι αυτές, κ. Σωτήρη μου, ότι τα παιδιά του Δημοτικού κολλάνε λιγότερο. Δεν μπορώ να βλέπω την ιατρική επιστήμη να μπαίνει στην υπηρεσία της αισχρής πολιτικής.
Ο λόγος αυτού του μέτρου δεν είναι ότι κολλάνε λιγότερο, αλλά τα παιδιά 5-7 χρονών δεν μπορούν να κάτσουν μόνα τους στο σπίτι, ενώ τα μεγάλα παιδιά κάθονται», είπε ο κ. Πολάκης.
Το ζήτημα που δίχασε την επιτροπή εμπειρογνωμόνων
Γενικό lockdown τριών εβδομάδων ανακοίνωσε την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Ειδικά για τα σχολεία ανακοινώθηκε πως νηπιαγωγεία, δημοτικά και ειδικά σχολεία παραμένουν ανοιχτά, ενώ κλειστά θα είναι γυμνάσια και Λύκεια.
Για το θέμα των σχολείων ρωτήθηκαν ο πρωθυπουργός και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στην έκτακτη σημερινή ενημέρωση για το lockdown.
«Είχαμε πει ότι τα σχολεία πρέπει να κλείσουν τελευταία και να είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Δέχτηκα και την εισήγηση γιατί τα μεγαλύτερα παιδιά πιθανόν να ευνοούν τη μετάδοση του κορονοϊού επειδή έχουν τη δική τους κοινωνική ζωή. Έχουμε επίσης δεδομένα ότι τα μικρότερα παιδιά είναι λιγότερα μεταδοτικά». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως ο διαχωρισμός αυτός έχει και κοινωνικές προεκτάσεις διότι η τηλεκπαίδευση δουλεύει καλύτερα στα μεγαλύτερα παιδιά.
Από την πλευρά του ο Σωτήρης Τσιόδρας, αφού υπογράμμισε πως «είμαστε υπέρ της συνέχισης της εκπαίδευσης», εξήγησε ότι «η επιτροπή εμπειρογνωμόνων διχάστηκε για αυτό το θέμα, εξέτασε όλα τα διεθνή δεδομένα και δεδομένα από την Ελλάδα που δείχνουν ότι δεν έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού αυτή τη στιγμή στο μαθητικό περιβάλλον. Θέλουμε να περιορίσουμε τη διασπορά όχι γιατί τα παιδιά κινδυνεύουν αλλά ως προς τη συμβολή τους στη μεταδοτικότητα του ιού στην κοινότητα. Φαίνεται ότι αυτή η συμβολή των παιδιών στη μεταδοτικότητα του ιού στην κοινότητα αρχίσει και αυξάνει κλιμακωτά μετά την ηλικία των 10-12, δηλαδή μετά την ηλικία του δημοτικού».
«Εκεί λοιπόν η επιτροπή ψήφισε και είπε ότι αυτή την περίοδο θα επιτρέψει τη λειτουργία των δημοτικών όπου υπάρχει μικρός κίνδυνος ιδιαίτερα για τα παιδιά κάτω των 12», πρόσθεσε και ανέφερε: «Τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν τη δυνατότητα καλύτερα να παρακολουθήσουν την τηλεκπαίδευση».
«Μας δίχασε το θέμα», επανέλαβε ο κ. Τσιόδρας, «συζητήσαμε έντονα για αυτό. Νομίζω ότι όταν τελειώσει το απαγορευτικό τα παιδιά θα είναι ο πρώτος πληθυσμός που θα επιστρέψει στην κανονικότητα».