Η αιφνίδια απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή γενικού lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες λόγω ραγδαίας και εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων, φέρνει ολοένα και πιο κοντά την επιβολή μιας γενικευμένης καραντίνας και για την Αττική.
Και μπορεί οι αριθμοί των μολύνσεων να είναι σταθερά ανοδικοί για την πρωτεύουσα, ωστόσο δεν έχει σημάνει ακόμα «κόκκινο καμπανάκι» για τους ειδικούς, οι οποίοι καθημερινά μελετούν τα στατιστικά δεδομένα και εφαρμόζοντας προβλεπτικά μοντέλα επιχειρούν να δουν την εξέλιξη της εξάπλωσης της νόσου.
Ποιοι είναι όμως οι παράγοντες που θα οδηγήσουν την κυβέρνηση στο έσχατο μέσο;
- Ο πρώτος είναι το RT δηλαδή ο δείκτης μετάδοσης του κορονοϊού που στην Αττική βρίσκεται γύρω στο 1,2. Εάν ανέβει απότομα, δηλαδή εάν ένας θετικός μολύνει πολλοί περισσότερους, τότε οι ειδικοί προειδοποιούν για νέα μέτρα.
- Δεύτερος παράγοντας είναι ο δείκτης θετικότητας, που καταδεικνύει τη διασπορά στον πληθυσμό. Ήδη στην Αττική βρίσκεται στο 5.7%. Επισημαίνεται ότι το όριο που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για τον εν λόγω δείκτη είναι το 4%, όπως έχει αναφέρει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.
- Η έκθεση του ΕΚΠΑ που αφορά στην περιεκτικότητα σε κορονοϊό στα λύματα. Σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη τα λύματα της Αττικής στην Ψυττάλεια δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχουν έως 40.000 ενεργά κρούσματα στο Λεκανοπέδιο. Σημειώνεται, ότι το εν λόγω εργαστήριο εξετάζει καθημερινά τα λύματα της προηγούμενης ημέρας, εντούτοις μπορεί να σχηματίσει εικόνα για το πώς θα κινηθεί η διασπορά του ιού μερικές ημέρες πριν από την αποτύπωση που κάνει ο ΕΟΔΥ με τα τεστ στο πεδίο.
- Το εύρος των πιέσεων που δέχονται τα νοσοκομεία της Αττικής σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες για κλίνες ΜΕΘ. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε σχετικά: «Παρακολουθούμε κάθε μέρα τις εξελίξεις. Αν δούμε ότι πάει να δημιουργηθεί περαιτέρω πίεση, θα δράσουμε πάλι γρήγορα και προληπτικά πριν φτάσει το σύστημα υγείας να δοκιμαστεί».
Το σίγουρο είναι, ότι οι προβλέψεις για τη διασπορά του ιού στη χώρα δεν είναι αισιόδοξες σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των επιδημιολόγων, οι οποίοι χαρακτηρίζουν την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί εξαιρετικά δύσκολη. Μόλις χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.152 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, με την Αθήνα να προηγείται και πάλι με 362 νέες μολύνσεις έναντι της Θεσσαλονίκης.
Έμφαση στην ιχνηλάτηση
Στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας προχωρούν σε ταχύρρυθμη εκπαίδευση νέων ιχνηλατών, οι οποίοι προστίθενται ως εφεδρείες στη μάχη για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορονοϊού.
Συνολικά 190 άτομα, στελέχη της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του Λιμενικού μοιρασμένα σε βάρδιες, προσπαθούν καθημερινά να εντοπίσουν και να ενημερώσουν τις στενές επαφές θετικών κρουσμάτων σε όλη την επικράτεια. Το επόμενο διάστημα, όσο εξαπλώνεται ο ιός, αναμένονται και άλλες ενισχύσεις. Σημειώνεται, ότι η ιχνηλάτηση διεθνώς έχει αξιοποιηθεί ως ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για τον περιορισμό διασποράς του νέου κορονοϊού, αλλά και για την αποφυγή λήψης οριζόντιων μέτρων απομόνωσης και των δραματικών οικονομικών συνεπειών που αυτά συνεπάγονται