Στη γαλλική συντηρητική εφημερίδα «L’Opinion», παραχώρησε συνέντευξη οπ υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, στην οποία μίλησε την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, την ανάπτυξη, τις επικείμενες ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και για τη Χρυσή Αυγή και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο δημοσίευμα με τον τίτλο «Το δίδαγμα από την Ελλάδα είναι ότι όσο καθυστερούμε τις μεταρρυθμίσεις, τόσο πιο σκληρή είναι η θεραπεία», ο Έλληνας υφυπουργός αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ελάφρυνσης του χρέους, δηλώνοντας ότι «πριν από δύο χρόνια είχε ειπωθεί ότι εφόσον επιβεβαιωθεί από τη Eurostat ένα πρωτογενές πλεόνασμα, τότε οι εταίροι μας θα συζητήσουν τα μέτρα που θα καταστήσουν το χρέος βιώσιμο» και υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε ακριβώς σε αυτό το σημείο».

Αναφερόμενος στα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζουν πρωτογενές πλεόνασα για τη χώρα, ο κ. Κούρκουλας σημείωσε ότι «ενώ ο στόχος των εταίρων μας ήταν να αποκατασταθεί η δημοσιονομική ισορροπία το 2023, εμείς πετύχαμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,47 δισ. ευρώ, εκτός εξυπηρέτησης του χρέους (σ.σ. 1,5 δισ. με τη μεθοδολογία Eurostat). Είναι το πρώτο καλό νέο, που δείχνει ότι η Ελλάδα βγαίνει από το τούνελ. Για πρώτη φορά μετά το 1949, επιτυγχάνουμε πλεόνασμα στο ισοζύγιο πληρωμών, το οποίο είναι ένας δείκτης ανταγωνιστικότητας».
Ο κ. Κούρκουλας μίλησε και για το ζήτημα της ανάπτυξης λέγοντας πως «μετά από έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης, η χώρα μας, αυτή τη χρονιά, θα ξαναβρεί την ανάπτυξη με 0,8 % και 3% του χρόνου. Όμως δεν μπορούμε να κραυγάζουμε νίκη», προσέθεσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αναγνωρίζοντας ότι «οι ζημιές ως προς την ανεργία και την απώλεια πλούτου (25% του ΑΕΠ ) είναι τεράστιες».

Απαντώντας σε ερώτηση του Γάλλου δημοσιογράφου Ζιλ Σανζές για το αν η κυβέρνηση φοβάται μια πολιτική τιμωρία στις ευρωεκλογές, αλλά και τις αυτοδιοικητές εκλογές, ο υφυπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι θα είναι δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις για όλους, συμπεριλαμβανομένης και της αντιπολίτευσης. «Οι ελπίδες νίκης του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να διαψευσθούν, όπως στις εκλογές του 2012 που είχαν ποντάρει στον φόβο για τη λιτότητα. Υπάρχουν ακόμα πολλοί αναποφάσιστοι. Παρά τις μεγάλες θυσίες που τους επιβλήθηκαν, οι άνθρωποι αρχίζουν να κατανοούν ότι η εναλλακτική λύση εξόδου από την ευρωζώνη δεν είναι η καλή. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κίνδυνος πολιτικής αστάθειας», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς δε για το ζήτημα της Χρυσής Αυγής, και ειδικότερα για το γεγονός ότι πολιτικά στελέχη της έχουν εμπλακεί στη δολοφονία του αντιφασίστα ακτιβιστή Παύλου Φύσσα, σημείωσε ότι οι υποθέσεις αυτές βρίσκονται στα χέρια της Δικαιοσύνης και σχολίασε ότι «αυτά τα γεγονότα έδειξαν την εγκληματική φύση αυτής της οργάνωσης, η οποία δυστυχώς δεν θα εξαφανιστεί άμεσα από την ελληνική πολιτική σκηνή. Είναι σκανδαλώδες ότι ένα ναζιστικό και φασιστικό κόμμα, όπως η Χρυσή Αυγή, μπορεί να μπει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τη στιγμή που η χώρα μας υπέφερε από τον ολοκληρωτισμό του παρελθόντος. Δεν είναι κόμμα που μπορεί να κυβερνήσει. Έχει μια ρητορική ενάντια στην Ευρώπη, ρητορική ενάντια στην τρόικα και ενάντια στη Μέρκελ, που μοιάζει πολύ με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ». «Δε θέλω να βάλω τα δύο κόμματα στο ίδιο ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο, αλλά η ρητορική τους είναι το ίδιο λαϊκίστικη. Όταν η τρόικα αποχωρήσει τότε η πολιτική τους βάση θα εξαφανιστεί, γιατί εκτός από την αντίθεσή τους στην πολιτική προσαρμογής, δεν προτείνουν τίποτα», διασαφήνισε.

Τέλος, ο κ.Κούρκουλας υπερασπίσθηκε την «αποτελεσματικότητα» της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, αναφέροντας την ολοκλήρωση ορισμένων σημαντικών ζητημάτων, όπως τον μηχανισμό επίλυσης κρίσεων στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης, ή τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.