Την αποχώρησή του από την κοινοβουλευτική ομάδα φιλίας Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν, γνωστοποίησε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο βουλευτής της κυβέρνησης τονίζει ότι η αποχώρησή του πραγματοποιείται «ως πράξη διαμαρτυρίας για την άρνηση του Αζερμπαϊτζάν, που υποστηρίζεται ενεργά από την Τουρκία, να παύσει τις αιματηρές επιθέσεις στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, παρά τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, τη συμμετοχή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ξένων μισθοφόρων τζιχαντιστών από τη Συρία και την Λιβύη, αλλά και την αρνητική αντιμετώπιση που επεφύλαξε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν κ. Ιλχάμ Αλίγιεφ στον Έλληνα πρέσβη στο Μπακού κ. Νικόλαο Πιπερίγκο, κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του».
Ο κ. Χαρακόπουλος υπενθυμίζει ότι «ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας Ελλάδος-Αζερμπαϊτζάν, κατά την περίοδο 2004-2007, εργάσθηκα για την προώθηση των σχέσεων των δύο χωρών και την εξάλειψη των οθωμανικών ανθελληνικών στερεοτύπων, που δυστυχώς αναβιώνουν στην αζερική κοινωνία και σε μερίδα του πολιτικού προσωπικού της χώρας μετά τη διάλυση της πρώην ΕΣΣΔ.
Για τον λόγο αυτό είχαμε αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως η διοργάνωση της πρώτης επίσημης επίσκεψης κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο Μπακού στις 23-26 Ιανουαρίου 2007 όπου, μαζί με τους συναδέλφους κ.κ. Τσιάρα και Καρπούζα, είχαμε σειρά σημαντικών επαφών και συναντήσεων, μεταξύ άλλων, και με τον τότε πρόεδρο του κοινοβουλίου κ. Οκτάι Ασάντοφ».
Ο κυβερνητικός βουλευτής υπογραμμίζει ότι «δυστυχώς, η εμμονή του Μπακού στη διεξαγωγή ενός ολοκληρωτικού πολέμου, με τη χρησιμοποίηση ακόμη και τζιχαντιστών στις τάξεις του στρατού του, με κύρια θύματα άμαχους πολίτες, συνιστά μια ακόμη ψηφίδα στην αναζωπύρωση των συγκρούσεων σε ολόκληρη την περιφέρεια της ανατολικής Μεσογείου και του Καυκάσου, που ως κύριο υποκινητή έχει την τουρκική ηγεσία και τα νεο-οθωμανικά της οράματα.
Η λογική της επίλυσης των διαφορών μέσω της βίας και των όπλων, που προωθεί η Άγκυρα, πρέπει να βρει την καθολική καταδίκη από τη διεθνή κοινότητα. Σε αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για το διεθνές σύστημα και, πρωτίστως, για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής μας».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγει σημειώνοντας ότι «η ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν, όπως χωρίς περιστροφές επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος της χώρας προς τον Έλληνα πρέσβη, είναι ταυτισμένη απολύτως με την τουρκική πολιτική. Ως εκ τούτου, όσο υφίσταται αυτή η συνθήκη, η συμμετοχή μου στην συγκεκριμένη κοινοβουλευτική επιτροπή φιλίας στερείται τη σημασία της».