Σε ενδελεχή απολογισμό και επανασχεδίαση της στρατηγικής του έναντι της Τουρκίας μετά τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τη Σύνοδο Κορυφής προχωρά το κυβερνητικό επιτελείο, μετρώντας κέρδη και ζημιές από την παρουσία του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Και μπορεί η λίστα Μπορέλ και η αυτόματη ρήτρα επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία να μην έλαβε το «πράσινο φως» από τους «27», ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται ικανοποιημένος, επειδή κατάφερε με επίπονες διαπραγματεύσεις να προσθέσει το δικό του λιθαράκι, στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου για τις σχέσεις Ευρώπης-Τουρκίας αλλά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στα θετικά πιστώνεται και η έναρξη των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Και αυτό γιατί ενισχύει τη διαπραγματευτική μας θέση και μας προφυλάσσει από το ενδεχόμενο, η Άγκυρα να αποφασίσει να μας επιρρίψει ευθύνες για τη μη αποδοχή μιας δικής της ατζέντας.
Για το θέμα των κυρώσεων, ο πρωθυπουργός είπε ότι «είναι σαφές, όπως αποτυπώνεται στην παράγραφο 20 (του κειμένου συμπερασμάτων), ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίσει μονομερή επιθετική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες». Πρόσθεσε επίσης ότι οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται και ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι τέλη Δεκεμβρίου.
Οι συμμαχίες
Οι παρασκηνιακές διεργασίες και οι διπλωματικοί χειρισμοί της κυβέρνησης ήταν έντονες το προηγούμενο διάστημα και ως ένα βαθμό φαίνεται ότι απέδωσαν καρπούς, καθώς αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες έλαβαν το λόγο στη Σύνοδο και στάθηκαν στο πλευρό της χώρας μας. Ο Γάλλος Πρόεδρος έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι : «αν δεν βάλετε κυρώσεις στην Τουρκία, θα βάλω μόνος μου». Υπέρ των ελληνικών θέσεων τάχθηκε και ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός, ο οποίος αντιτάχθηκε στους ομολόγους του, που υιοθετούσαν μια πιο χλιαρή στάση έναντι της Άγκυρας.
Η άτεγκτη στάση του Κουρτς
Παράλληλα, τη σκληρή στάση του έναντι της Τουρκίας επανέλαβε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος ζητεί όχι μόνο να επιβληθούν κυρώσεις αλλά και να τερματιστούν οριστικά οι διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ.
Οι πολέμιοι
Στον αντίποδα, κατά της επιβολής κυρώσεων τάχθηκαν η Γερμανία, η Ισπανία και η Μάλτα. Άλλωστε οι δηλώσεις των ηγετών ήταν ενδεικτικές των διαφορετικών προσεγγίσεων. «Η διπλωματία έχει τον πρωταρχικό ρόλο» για την αποκλιμάκωση στην περιοχή, είπε η Γερμανίδα καγκελάριος υπονοώντας σαφώς ότι δεν είναι υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων στην Άγκυρα. Στη γερμανική γραμμή κινήθηκε και η Ισπανία. Ισπανικές πηγές τόνισαν τη στήριξη της Μαδρίτης στη γερμανική διαμεσολάβηση για την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι ουδέτεροι
Ο Πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα επικεντρώθηκε στην επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία, ενώ ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις ασχολήθηκε με την πανδημία και τις ανεπάρκειες στη συνεργασία των χωρών – μελών
Το χαβά του ο Ερντογάν
Η Τουρκία απορρίπτει την απειλή των κυρώσεων, κάνοντας λόγο για «μη εποικοδομητική ρητορική» και υποστηρίζει ότι με την απόφαση αυτή, στην οποία αναγνωρίζει και θετικά στοιχεία (!), οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ «έγιναν όμηρος» της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο «σουλτάνος» υποστήριξε ότι «εκείνοι που εξαπέλυαν κενές απειλές και εκβιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, έπρεπε να λάβουν υπ’ όψιν τους τις εκκλήσεις μας για διάλογο».
Δύο Navtex νότια της Κρήτης και του Καστελλόριζου
Στο μεταξύ, δύο Navtex εξέδωσε η Τουρκία ως απάντηση σε Navtex που είχε εκδώσει ο σταθμός Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού μας Ναυτικού για ασκήσεις στην περιοχή. Η τουρκική πλευρά με την κίνηση αυτή επιχειρεί να στείλει το μήνυμα ότι στις περιοχές αυτές έχει εκείνη την αρμοδιότητα και όχι η Ελλάδα, οικεία τακτική της στη λογική της επίδειξης δύναμης.