«Με την μεταρρύθμιση που κάνουμε σήμερα στον τρόπο πολιτογράφησης αλλογενών αλλοδαπών, βάζουμε τάξη ακολουθώντας το μέτρο και την λογική» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, υποστηρίζοντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το σχέδιο νόμου για την «Τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων στον δημόσιο τομέα, ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας και της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, ρυθμίσεις για την αναπτυξιακή προοπτική και την εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφερόμενος στις τροποποιήσεις που επιφέρει το σχέδιο νόμου στις διαδικασίες, τόνισε ότι μέσω των πανελληνίων εξετάσεων που θεσπίζονται σταματάει ο αδιαφανής και υποκειμενικός τρόπος με τον οποίο μέχρι σήμερα αποφάσιζαν οι Επιτροπές Πολιτογράφησης. Μπαίνει τέλος, είπε, σε «πελατειακές σχέσεις» και «στα χαρτάκια στους υπουργούς με τα οποία ζητούνται να γίνονται αλλογενείς αλλοδαποί Έλληνες πολίτες» με έναν αδιάβλητο, δίκαιο, αντικειμενικό και αξιόπιστο τρόπο».
Ο κ. Θεοδωρικάκος, μάλιστα, ανέφερε πως και ο ίδιος, ως «υπουργός Εσωτερικών μου έχουν ζητήσει να γίνει κάποιος αλλογενής αλλοδαπός Έλληνας πολίτης» όπως «είχε συμβεί και σε όλους τους προηγούμενους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ας μην κοροϊδευόμαστε …».
Η λογική των πανελληνίων εξετάσεων, εξήγησε ο υπουργός, ήταν ότι στις Επιτροπές Πολιτογράφησης που μέχρι σήμερα εξέταζαν τα αιτήματα, ακόμα και όταν σε αυτές ήταν οι πιο ηθικοί ακέραιοι άνθρωποι, πάντα στην μέση υπήρχε ο ανθρώπινος παράγοντας.
Ο πανελλήνιες εξετάσεις, ανέφερε, είναι ένας αντικειμενικός τρόπος που αποδέχεται η ελληνική κοινωνία και τον εισάγουμε ώστε «να μην υπάρχει αμφιβολία ότι ο άνθρωπος που θέλει να γίνει Έλληνας πολίτης γνωρίζει καλά την ελληνική γλώσσα, ιστορία και το πώς λειτουργούν οι δημοκρατικοί μας θεσμοί». Ο υπουργός μάλιστα είπε στα κόμματα, πως είναι «ανοικτός» για το επίπεδο επάρκειας γνώσης της ελληνικής γλώσσας, αλλά θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι οι εξετάσεις θα είναι γραπτές με την αντικειμενικότητα και το κύρος των πανελληνίων εξετάσεων .
«Πιστεύω», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, ότι «αυτή είναι η πολιτική της λογικής και του μέτρου και αυτήν ακολουθούμε, αυτή είναι η φωνή της λογικής που την ακολουθούν όλα τα πολιτισμένα κράτη της Ευρώπης και του κόσμου» και κάλεσε τα κόμματα, εάν σε αυτά θεωρούν ότι υπάρχει κάτι παράλογο, «σας εκλιπαρώ να μου το πείτε».
Σχετικά με τις οικονομικές προϋποθέσεις που τίθενται για έναν αλλοδαπό για να πολιτογραφηθεί Έλληνας πολίτης, ο υπουργός σημείωσε ότι « το κριτήριο αυτό υπάρχει ήδη και για την απόκτηση άδειας παραμονής στην χώρα. Είναι ακριβώς το ίδιο και αφού κάποιος στην χώρα πληροί αυτή την προϋπόθεση, δεν εισάγεται κάτι νέο».
Προχωράμε, υπογράμμισε ο υπουργός, «σε μια μεταρρύθμιση που είναι η φωνή της λογικής και της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων» ενώ αναφερόμενος στην κριτική της αντιπολίτευσης είπε ότι «καταλαβαίνω ότι οι αντιπολιτεύσεις, μετά τον πρώτο χρόνο μιας κυβέρνησης φροντίζουν να κάνουν σκληρές αντιπαραθέσεις» όμως «με την προηγούμενή μου ιδιότητα, σας καλώ να σκέφτεστε ότι οι πολιτικές έχουν αποτέλεσμα εάν είναι αξιόπιστες, έχουν συνέπεια και ουσία», εξηγώντας πως οι τροποποιήσεις αυτές βασίσθηκαν στην έκθεση της νέας Αρχή Διαφάνειας» και λέγοντας πως αυτή η έκθεση είναι «εμπιστευτική» αλλά «προσωπικά δεν έχω καμία αντίρρηση να δοθεί στην δημοσιότητα, καθώς στην ζωή μου ήμουν πάντοτε υπέρ της διαφάνειας παντού, για τους πάντες και τα πάντα και τα μέλη του Κοινοβουλίου πρέπει να τα γνωρίζουν όλα».
Σχετικά με τις δύο διοικητικές γραμματείες που θεσπίζονται για την πολιτογράφηση, ο υπουργός εξήγησε ότι υπάρχει ένας διαχωρισμός των αλλογενών αλλοδαπών που ζητούν να γίνουν Έλληνες και τα παιδιά των αλλογενών αλλοδαπών τα οποία έχουν γεννηθεί εδώ και έχουν πάει στο ελληνικό σχολείο. «Αυτά», είπε, «τα διαχωρίζουμε ώστε να αποκτούν πολύ πιο γρήγορα την δικαιούμενη πολιτογράφησή τους. Δεν θέλουμε να ταλαιπωρούμε ανθρώπους που έχουν το δικαίωμα να είναι Έλληνες πολίτες».
Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τους ΟΤΑ, λέγοντας πως η αντίληψη της παράταξης και της κυβέρνησης που υπηρετεί, είναι ότι η χώρα χρειάζεται ισχυρή και αυτοτελή Τοπική Αυτοδιοίκηση που να έχει εξουσίες και αυτή την μεταρρύθμιση θέλουμε να την κάνουμε πράξη. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, σήμερα συγκεντρώνουμε και κωδικοποιούμε ποιες αρμοδιότητες έχει σήμερα η οικονομική Επιτροπή των δήμων, δεν μεταβάλλουμε το καθεστώς τους, αλλά το κωδικοποιούμε για να μην υπάρχει θολή εικόνα.
Αναφερόμενος στους πόρους για την Αυτοδιοίκηση, ο κ. Θεοδωρικάκος πως ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει «ένα ισχυρό χρηματοδοτικό εργαλείο, ύψους δυόμιση δισεκατομμυρίων ευρώ, πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” που έχει διασφαλισμένους πόρους, μέσα από την συμφωνία του υπουργείου Εσωτερικών με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και από την συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που συμμετέχει στο πρόγραμμα».
Επίσης, υπενθύμισε πως υπάρχει και «η προγραμματική δέσμευση της ΝΔ να μεταφέρει τον φόρο που αφορά την κατοχή ακίνητης περιουσίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να ενισχύσει την οικονομική της αυτοτέλεια» σημειώνοντας ότι αυτό «δεν μπορεί να γίνει αύριο το πρωί, χρειάζεται σοβαρή προετοιμασία όμως και πρέπει να γίνει πράξη μέσα στην τετραετία» και ζήτησε από τα κόμματα να συνδράμουν γιατί πρόκειται για μια πολύ σοβαρή μεταρρύθμιση.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις διατάξεις για την παράταση των συμβάσεων εργασίας στο προγραμματικό «Βοήθειας στο Σπίτι» μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, αλλά και στην ρύθμιση όπου θεσπίζεται, οι δήμοι να μπορούν να επιλύουν, όπως κάνει και το δημόσιο για τους υπαλλήλους του, θέματα που αφορούν τη σίτιση και την στέγαση όσων μετακινούνται, αποσπούνται ή μετατίθενται σε νησιωτικές περιοχές.
Τέλος, ο κ. Θεοδωρικάκος εξέφρασε την έκπληξή του από τα αποτελέσματα της διαδικασίας που έληξε για την δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων. Ενημέρωσε τους βουλευτές ότι από αυτή την διαδικασία που έγινε για να επανεκκινηθούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης κράτους-πολίτη, έκαναν αίτηση 12.650.000 πολίτες, και δηλώθηκαν 60 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα. Χαρίστηκαν τέλη και πρόστιμα πενταετίας ύψους ενάμιση δισεκατομμυρίου ευρώ. Και από εδώ και πέρα οι δήμοι θα εισπράττουν από αυτά τα 60 εκατ. τμ που δηλώθηκαν, 120 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Διαφωνίες και επιφυλάξεις εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στην επί της αρχής συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, για την τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και τις διατάξεις που αφορούν θέματα της αυτοδιοίκησης και οργανικές ρυθμίσεις στις γενικές γραμματείες Ιθαγένειας και Ανθρώπινου Δυναμικού του υπουργείου Εσωτερικών.
Την άποψη της εισηγήτριας της πλειοψηφίας (ΝΔ), Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, που υποστήριξε ότι νομοσχέδιο αποκαθιστά την διαφάνεια στην χορήγηση της ιθαγένειας και αναδιοργανώνει σειρά τμημάτων της διοίκησης, του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης “καθιστώντας το κράτος μας λειτουργικότερο και τη ζωή του Έλληνα πολίτη και των διοικούμενων ποιοτικότερη”, δεν φάνηκε να την συμμερίστηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ) Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, επέκρινε το σχέδιο νόμου υποστηρίζοντας ότι με αυτό παραβιάζεται κατάφωρα ο ευρωπαϊκός χάρτης Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Καταλόγισε στην κυβέρνηση, ότι εδώ και μήνες έχει ξεκινήσει την αφαίρεση των αρμοδιοτήτων από τα δημοτικά και τα περιφερειακά συμβούλια, με την ανάδειξη της οικονομικής επιτροπής σε απόλυτη αρχή της αυτοδιοίκησης. «Πρόκειται για πλήρη θεσμική ανατροπή από την πλευρά της κυβέρνησης και ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί απέναντι» ανέφερε.
Σχετικά με τις τροποποιήσεις του Κώδικα Ιθαγένειας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δημιουργεί νέα προσκόμματα και δυσκολεύει τη διαδικασία κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας, αποδίδοντας την νομοθέτηση αυτή «σε μια προσπάθεια να χαϊδέψει τα αυτιά του ακραίου ακροατηρίου της». Αρνητικά στάθηκε ο κ. Χατζηγιαννάκης και απέναντι στις αλλαγές για την επιλογή διοικήσεων στα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου, λέγοντας πως εδώ έχουμε την επιτομή της κυβερνητικής υποκρισίας και κοροϊδίας.
Η ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, ανέφερε ότι δεν δόθηκε ικανός χρόνος για διαβούλευση επί του νομοσχεδίου – και μετά τη λήξη της διαβούλευσης που υπήρξε, προστέθηκαν και άλλα 16 άρθρα. Η κ. Λιακούλη χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «συνονθύλευμα τροποποιήσεων επί τροποποιήσεων, και κυβιστήσεων επί κυβιστήσεων» με την κυβέρνηση να «συμπεριφέρεσαι σαν την πυξίδα που χάλασε ο δείκτης και γυρίζει τρελά». Για τις ρυθμίσεις σχετικά με την ιθαγένεια, ανέφερε πως εισάγονται «με έναν πολύ υποβαθμισμένο τρόπο ανάμεσα σε όλα τα άλλα και όχι αυτοτελώς, όπως ήταν η πρακτική χρόνων», ενώ σημείωσε πως δημιουργούν «μια σκόπιμη συσκότιση με ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών». Επισήμανε ότι το κράτος δεν προσφέρει οργανωμένα μαθήματα σε αλλογενείς αλλοδαπούς, ούτε και το ατομικό εισόδημα, εδικά σε περιόδους ανεργίας, ύφεσης και κορονοϊού, είναι εφικτό να ανταποκρίνεται στις χρηματικές απαιτήσεις του νομοσχεδίου απ’ τους υποψηφίους.
Για τις διατάξεις που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση, είπε πως «είναι κάθε λογής ρυθμίσεις ατάκτως ειρημένες, χωρίς κανέναν ενιαίο σχεδιασμό και σύνθεση, χωρίς ίχνος στρατηγικού οράματος και στόχου», «διατάξεις γραμμένες στο πόδι με πλήθος κενών, σφαλμάτων και αντιφάσεων, που υποβαθμίζουν το κοινοβουλευτικό έργο». Καταλόγισε μάλιστα στην κυβέρνηση ότι «θέλετε την αυτοδιοίκηση, μακρύ χέρι της κυβέρνησης, να εκτελεί δεσμευμένα τις πολιτικές της αποφάσεις».
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «πολυνομοσχέδιο με επτά κεφάλαια διαφορετικού αντικειμένου και περιεχομένου μεταξύ τους».
Για τις διατάξεις που αφορούν την ιθαγένεια, είπε πως με πρόσχημα την διαφάνεια, την αδιαβλητότητα και επιτάχυνση των διαδικασιών, στην πραγματικότητα αλλάζουν τα δεδομένα προς το χειρότερο και η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας δυσκολεύεται περισσότερο, με τη θέσπιση υψηλότατων και νέων παραβόλων.
Αναφερόμενος στις διατάξεις για την επιλογή διοικήσεων στο δημόσιο τομέα, είπε πως η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, «κόβει και ράβει» για να εξυπηρετήσει τα δικά της παιδιά Δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει τις παρατάσεις των συμβάσεων εργασίας του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και ζήτησε η παράταση εργασίας, να ισχύει μέχρι την ανακοίνωση των οριστικών πινάκων του ΑΣΕΠ. Σχετικά με τις διατάξεις για τους ΟΤΑ, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι πάντοτε «οι δήμοι και οι Περιφέρειες ήταν το ‘μακρύ χέρι’ της κεντρικής εξουσίας» και καταλόγισε στην κυβέρνηση, ότι με το ν. 4690/2020 θεσμοθέτησε τους «Αναπτυξιακούς Οργανισμούς», επιδιώκοντας να μαζέψει τους διαχειριστικούς φορείς υλοποίησης, όσον αφορά στα ευρωενωσιακά και στα εθνικά κονδύλια.
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, επέκρινε τις αλλαγές στον Κώδικα Ιθαγένειας. Η «πρεμούρα» είπε, «των κομμάτων της Αριστεράς, είναι να γίνονται πιο γρήγορα οι μαζικές ελληνοποιήσεις των παράνομων μεταναστών, ενώ και ο υπουργός της κυβέρνησης δεν παίρνει μυρωδιά από όσα λένε οι Έλληνες». Προχωράτε, είπε, μεταξύ άλλων σε μαζικές ελληνοποιήσεις αλλοδαπών, με σκοπό προφανώς τη συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή της χώρας κάποια στιγμή, ετοιμάζοντας νέους επίδοξους ψηφοφόρους, με σκοπό τη διατήρησή σας στη διακυβέρνηση της χώρας». Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να οικοδομήσει το λεγόμενο «ισχυρό επιτελικό κράτος» δημιουργώντας ένα κομματικό στρατό στο Δημόσιο, με εκατοντάδες προσλήψεις «δικών της παιδιών». Σε κάθε περίπτωση, ο κ Μυλωνάκης διευκρίνισε πως το κόμμα του θα υπερψηφίσει τα άρθρα που αφορούν το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25, Φωτεινή Μπακαδήμα, δήλωσε ότι το κόμμα της θα καταψηφίσει επί της αρχής του νομοσχεδίου, και εξέφρασε έντονες αμφιβολίες για το εάν οι τροποποιήσεις στον Κώδικα Ιθαγένειας «θα λειτουργήσουν πράγματι θεραπευτικά, ή θα χειροτερεύσουν την κατάσταση» καθώς «με τα κριτήρια που τίθενται, μετατρέπετε το ζήτημα της απόκτησης της ιθαγένειας σε θέμα ταξικό και εισοδηματικό». Το τυπικό κόστος των παραβόλων ανέρχεται περίπου στα 800 ευρώ συνολικά, αν συνυπολογίσουμε το παράβολο των 550 ευρώ για την πολιτογράφηση, αλλά και τα 250 ευρώ του παραβόλου της συμμετοχής στις πανελλήνιες εξετάσεις πιστοποίησης ελληνομάθειας. Όμως το κόστος αυτό εκτινάσσεται σε κάποιες εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες ευρώ, λόγω ακριβώς των πανελληνίων που θα πρέπει να δώσουν οι αιτούντες. Το όριο του 80% ως βάση επιτυχίας, θεωρούμε πως θεσπίζεται για να σπρώξει τους αλλοδαπούς στα φροντιστήρια».
Η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, αποφάσισε ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών θα εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη 8 Οκτωβρίου
Τον αποκλεισμό της από την ακρόαση φορέων για το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια καταγγέλλει η οργάνωση «Generation 2.0»
Τον αποκλεισμό της από την αυριανή ακρόαση φορέων για το σχέδιο νόμου σχετικά με την τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας καταγγέλλει η μη κερδοσκοπική οργάνωση νέων μεταναστευτικής και ελληνικής καταγωγής «Generation 2.0».
Όπως σημειώνει, ενώ συμπεριλαμβανόταν αρχικά στις προτάσεις για πρόσκληση φορέων, αποκλείστηκε τελικά από την αυριανή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, ενώ η οργάνωση «είχε καταθέσει αναλυτικές και κατ’ άρθρο παρατηρήσεις, προκειμένου να αναδειχθούν με σαφή επιχειρήματα τα προβλήματα που θα προκύψουν από τις τροποποιήσεις στη διαδικασία πολιτογράφησης».
Η οργάνωση χαρακτηρίζει «ιδιαιτέρως ανησυχητικό για τη διενέργεια του δημόσιου διαλόγου αλλά και για την ίδια την κοινοβουλευτική διαδικασία, να αποκλείεται από την ακρόαση των φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το Generation 2.0 RED, που έχει εδώ και χρόνια αποδείξει με συνέπεια την εξειδίκευσή του σε θέματα κτήσης της ιθαγένειας», αλλά και «ακόμη δύο φορείς με εμπειρία σε θέματα ένταξης, που εκπροσωπούν τις κοινότητες μεταναστών και προσφύγων: το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων».