Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης, δήλωσε πως «η επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ, αν και προεκλογικά, θεωρούμε ότι μπορεί να ανοίξει ένα παράθυρο διαλόγου γενικότερα με την Ευρώπη και ειδικότερα με τη Γερμανία για τα μεγάλα ζητούμενα που έχει η χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα»

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τσούκαλης σημειώνει ότι τα μεγάλα ζητούμενα για τη χώρα είναι «οι νέες πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν στην Ευρώπη, η αλλαγή του δόγματος της λιτότητας, η περιοριστική πολιτική πρέπει να συμβαδίζει και με την ανάπτυξη, τις αναπτυξιακές διαδικασίες».

Τονίζει όμως ότι «οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προσδιόρισε με πολύ μεγάλη σαφήνεια το δόγμα της Γερμανίας, δεν με καθιστά ιδιαίτερα αισιόδοξο. Ο κ. Σόιμπλε επαναλαμβάνει ουσιαστικά το δόγμα της Γερμανίας πρώτα λιτότητα, δημοσιονομική προσαρμογή και μετά αφού επιτευχθεί, συζητάμε για την ανάπτυξη».

Αναφορικά με το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και του γερμανικού Κατοχικού Δανείου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι «η ελληνική πλευρά το έχει ήδη θέσει στο ύψιστο επίπεδο κατά τη συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλια με τον Γερμανό ομόλογό του κ. Γκάουκ. Η ΔΗΜΑΡ σταθερά επαναλαμβάνει ότι το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων δεν έχει κλείσει για τη χώρα, ότι είναι το αίτημα αυτό παρόν, όμως αυτό το οποίο πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα δεν πρέπει να τίθεται σ’ επικοινωνιακό, συνθηματικό, επίπεδο, αλλά θα πρέπει να συγκεντρώσει, με τεκμηρίωση, και να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο λόμπι σχετικά με τη διεκδίκηση».

Κληθείς να σχολιάσει την έξοδο στις αγορές, ο κ. Τσούκαλης τονίζει ότι «αναμφισβήτητα, το πρώτο τεστ ήταν θετικό. Όμως αυτό, το οποίο σε καμία περίπτωση, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε, δεν προσχωρούμε σε καμία περίπτωση στη θριαμβολογία, στους πανηγυρισμούς απ’ τη μια πλευρά της ΝΔ ότι βγαίνουμε από το Μνημόνιο, κι απ΄ την άλλη πλευρά του ΠΑΣΟΚ ότι κερδήθηκε ο πόλεμος» λέει και συνεχίζει:

«Αυτό το οποίο λέμε ως ΔΗΜΑΡ είναι ότι αυτό το πρώτο θετικό δείγμα θα πρέπει να ενταχθεί μέσα στο συνολικό σχέδιο της χώρας για τη διαχείριση του προβλήματος της κρίσης. Η δοκιμαστική, πιλοτική, έξοδος στις αγορές σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας έναντι του διεθνούς παράγοντα».