Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από το κρίσιμο βράδυ της 10ης Δεκεμβρίου του 2009 όταν η Άνγκελα Μέρκελ άκουγε… σοκαρισμένη τον νεοεκλεγέντα Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, να αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα ταλανίζεται από τη διαφθορά και να παραδέχεται ότι όλοι οι αριθμοί της χώρας είναι ψεύτικοι… Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε ο Γολγοθάς της κρίσης, το θρίλερ με την εκταμίευση των δόσεων, οι απειλές, οι απαιτήσεις, το Grexit, οι διαπραγματεύσεις, οι προειδοποιήσεις και τα τελεσίγραφα.
Σε αυτή τη δύσκολη πορεία, πρωταγωνίστρια ήταν πάντοτε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έχει αναπτύξει στο πέρασμα των χρόνων μια ιδιαίτερη και θυελλώδη σχέση με την Ελλάδα. Προσεχτική στις δηλώσεις της, αλλά και απαιτητική, ποτέ δεν τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ και προέτασσε το ξεκάθαρο όραμά της για την Ευρώπη. Όχι όμως χωρίς ανταλλάγματα, αφού σε κάθε δήλωσή της δεν παρέλειπε να ζητήσει συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, πολλές φορές εξαπολύοντας απειλές ότι αν δεν υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα δεν θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση προς την Ελλάδα.
Γνώριζε φυσικά από πρώτο χέρι πως χωρίς τις δόσεις, η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε… Η αυστηρή και σκληρή του Βερολίνου ήταν εξάλλου ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στενός συνεργάτης της Μέρκελ. «Η συμμετοχή στην ΕΕ είναι μια εθελοντική απόφαση», είχε προειδοποιήσει ο γερμανός πολιτικός λίγο πριν τις εκλογές του 2012 στην Ελλάδα. Δήλωση που πολλοί εξέλαβαν ως απειλή.
«Συζητήσαμε προκειμένου να μάθουμε εάν η Ελλάδα θα έπρεπε να φύγει από τη ζώνη του ευρώ και πιστεύω πως εάν αυτό είχε συμβεί, θα έπρεπε όλοι μας να εγκαταλείψουμε [την ΟΝΕ] σε μεταγενέστερο χρόνο», φέρεται να είχε πει η κ. Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 19 Δεκεμβρίου του 2013, όπως αποκάλυψε αργότερα η γαλλική «Le Monde».
Οι αναφορές στην πιθανή έξοδο της χώρας μας από το ευρώ έφτασαν μέσω οικονομολόγων και αναλυτών και στους ευρωπαίους αξιωματούχους και έμειναν εκεί για περίπου ένα χρόνο, με αρκετές φωνές να υποβαθμίζουν το μέγεθος της απειλής και να μιλούν για «μπλόφα». Η επιβεβαίωση του πόσο κοντά φτάσαμε στο χείλος της καταστροφής ήρθε το 2013 από το μέλος της ΕΚΤ, Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι. Ο τραπεζίτης στο βιβλίο του «Morire di Austerita» («Πεθαίνοντας από τη Λιτότητα»), αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, ότι ήταν πεποίθηση της Άνγκελα Μέρκελ πίστευε έως και την αρχή του φθινοπώρου του 2012 ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποχωρήσει από το ευρώ χωρίς να προκληθούν αναταραχές στις χρηματαγορές.
Όλα άλλαξαν μετά τις εκλογές του 2012. Η στάση της Γερμανίδας καγκελαρίου απέναντι στην Ελλάδα έκανε στροφή 180 μοιρών και δήλωνε ότι θέλει πάση θυσία να κρατήσει τη χώρα μας στην ευρωζώνη. Και ενώ πάντα εμφανιζόταν πρόθυμη να αφήσει την Ελλάδα να καταρρεύσει εάν δεν εκπλήρωνε τις υποσχέσεις της, ο κίνδυνος μιας ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη ήταν πολύ μεγάλο ρίσκο για να το πάρει στις πλάτες η Μέρκελ.
Σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ πραγματοποιεί τη δεύτερη επίσκεψή της, σε σύντομο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα και φέρνει στις αποσκευές της μηνύματα στήριξης αλλά και πειθαρχίας. Θα επαναλάβει δε, για μια ακόμη φορά ότι δεν θα πρέπει η Ελλάδα να ξεφύγει των στόχων της, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις.
(Την φωτογραφία είχε δημοσιεύσει η βρετανική Independent, τον Μάρτιο του 2012)